Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡIΛΗΨΗ



Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου γι” άλλη μία φορά τα «σπασμένα» καλείται να πληρώσει η εργατική τάξη, αλλά και κάθε λογής μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Επί ξυρού ακμής το δικαίωμα στη σύνταξη, καθώς προωθούν αύξηση των ενσήμων, αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και ενοποιήσεις ταμείων.
Αιχμή του δόρατος για τη νέα ανατροπή η κατάργηση της 15ετίας. Από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 το όριο που προωθεί η κυβέρνηση.
Τον δρόμο των νέων μέτρων άνοιξε η κυβέρνηση με τη γνωστή μελέτη που ανέθεσε στο ΚΕΠΕ, επιχειρώντας να δώσει στη συνεχιζόμενη αντιασφαλιστική πολιτική της «επιστημονική τεκμηρίωση».
Έτσι από τον Σεπτέμβριο ανοίγει ένας νέος κύκλος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που πρόθεση του κράτους και των καπιταλιστών είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
 Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών από τον χώρο της εκπαίδευσης. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δημιουργία κλίματος τρόμου και φόβου και μείωση στο ελάχιστο των δαπανών για την παιδεία, είναι μερικά από το κλίμα ζόφου που εξαπλώνεται στην εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, ότι θέλουν να φτάσουν τις δαπάνες για την παιδεία στο 2% !!!

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα για την ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων των εργαζομένων από το Βazaar του Ιανού, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ)την Τετάρτη 27/8 στην επιθεώρηση εργασίας. Αίτημα του ΣΥΒΧΑ είναι η άμεση ανάκληση των άδικων και εκδικητικών απολύσεων στο Βazaar του Ιανού.

Εξελίξεις στο μέτωπο της ΒΙΟΜΕ, καθώς η εταιρία μετά την αίτηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής θεωρείται πλέον πτωχευμένη.
Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό τον δύσκολο και μακρύ αγώνα, μετά την πρόσφατη ανεπιτυχή προσπάθεια της πρώην ιδιοκτησίας να επανέλθει στο εργοστάσιο, αποτελεί η αίτηση για πτώχευση που κατέθεσε η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ σε ανύποπτο χρόνο για χρέη της ΒΙΟΜΕ που δεν θα εισπράξει ποτέ, μια και βρίσκεται στην ουρά των πιστωτών. Η αίτηση εκδικάστηκε και πλέον η ΒΙΟΜΕ A.E. είναι χρεοκοπημένη.
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην αίτηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ, γίνεται ολοσέλιδη αναφορά στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ και στο μοντέλο της αυτοδιαχείρισης. Αυτό είναι που τους ενοχλεί περισσότερο από όλα και όχι τα χρέη της εταιρείας.» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Απορρίφθηκε η προσφυγή της «Coca Cola» σε βάρος των απεργών.  Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η «Coca Cola» σε βάρος των απεργών στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας. Υπενθυμίζεται πως ο ι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία για πάνω από 330ημέρες, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, οι εργάτες έχουν καλέσει σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της εργοδότριας εταιρείας.
 Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Δευτέρα 25 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Πελοποννησιακής Εταιρείας Ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Τρίπολης . Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική και κατ” αυτόν τον τρόπο έφερε αποτελέσματα, καθώς στο τέλος της ημέρας καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και περίπου 10 ημέρες, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο χώρο εργασίας, τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και τη βελτίωση των μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων.
 Σε 24ωρη απεργία κατήλθαν την Τετάρτη 27/8 και οι εργαζόμενοι του Δήμου Φυλής που παραμένουν απλήρωτοι πάνω από ενάμιση μήνα, με αποτέλεσμα αυτοί και οι οικογένειές τους να έχουν περιέλθει σε μία πραγματικά τραγική κατάσταση.

Πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις τελείωσαν, τα αποτελέσματα βγήκαν, κάποιοι χαίρονται, κάποιοι απογοητεύτηκαν, κάποιοι αναρωτιούνται για το μέλλον.

Από τη μεριά μας θέλουμε να συγχαρούμε όσους επέτυχαν την εισαγωγή τους στις σχολές που ήθελαν, να θυμίσουμε ότι πάντα υπάρχει δεύτερη ευκαιρεία και φυσικά να  τονίσουμε ότι
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Η ζωή για τα παιδιά είναι μπροστά και οι εξετάσεις δεν αποδεικύουν ικανότητες ή κλίσεις, παρά μόνο μία επιτυχία σε εξετάσεις.

Ελπίζουμε τα πανεπιστήμια να επιστρέψουν στον ρόλο τους, αυτόν που περιγράφεται με την λέξη πανεπιστήμιο και να πάψουν να είναι επιμόρφωση επαγγέλματος.

Ελπίζουμε επίσης κάποια στιγμή, επιτέλους, να έχει ο καθένας την δυνατότητα να σπουδάζει αυτό που επιθυμεί και για το οποίο έχει τις ικανότητες απέναντι σε ίσες ευκαιρείες.


Δικαιώθηκαν οι απεργοί της Coca Cola, για το μποϊκοτάζ

Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Coca Cola ενάντια στους απεργούς Με το σκεπτικό ότι «το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, οι απολυμένοι του εργοστασίου της Coca Cola, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη», το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η πολυεθνική εταιρεία σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου της συμπρωτεύουσας επειδή καλούσαν τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το δημοφιλές αναψυκτικό και άλλα προϊόντα της 3Ε. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και 335 ημέρες σε απεργία μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου, χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο προκειμένου να θέσουν σε εμπορική απομόνωση το διάσημο προϊόν. Έτσι λοιπόν με συνεχείς αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωναν τους πολίτες για τον αγώνα τους και τους καλούσαν να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της 3Ε, μια κίνηση που εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Ακολούθως η πολυεθνική κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα επικαλούμενη σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη. Το δικαστήριο ωστόσο με την απόφασή του (αρ. 8839/2014) έκρινε ότι η προσφυγή της Coca Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϊκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)». Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του δικαστηρίου «το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού». Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των απολύσεων στο εργοστάσιο της Θέρμης και η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο.

www.dikaiologitika.gr
πορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Coca Cola ενάντια στους απεργούς Με το σκεπτικό ότι «το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, οι απολυμένοι του εργοστασίου της Coca Cola, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη», το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η πολυεθνική εταιρεία σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου της συμπρωτεύουσας επειδή καλούσαν τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το δημοφιλές αναψυκτικό και άλλα προϊόντα της 3Ε.

www.dikaiologitika.gr
πορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Coca Cola ενάντια στους απεργούς Με το σκεπτικό ότι «το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, οι απολυμένοι του εργοστασίου της Coca Cola, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη», το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η πολυεθνική εταιρεία σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου της συμπρωτεύουσας επειδή καλούσαν τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το δημοφιλές αναψυκτικό και άλλα προϊόντα της 3Ε.

www.dikaiologitika.gr

Τι συμβαίνει με την χρεωκοπία της Αργεντινής;

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Σ.ΥΠ.ΟΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ



Κοζάνη   28-08-2014 Αρίθ. Πρωτ.  30
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ο.Τ.Α.           Ν.  ΚΟΖΑΝΗΣ         
            --------------------        
Ταχ. Δ/νση           : Ζαφειράκη    6                                                                               

     ΠΡΟΣ: Προϊσταμένους Διεύθυνσης και
                  Τμήματος  Διοικητικών  Υπηρεσιών

1.      Δήμου Σερβίων-Βελβεντού.
2.      Δήμου Βοίου
                                         
                     Κοιν.  Όλους τους Συναδέλφους
          
             
 
Ταχ. Κώδικας     : 505 00 ΚΟΖΑΝΗ                                                   

Τηλέφωνο-FAX : 2461037179                                                                                          
www.edkozanis.blogspot.gr





ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση συναδέλφων»

  
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κατόπιν σχετικών αναφορών συναδέλφων, θέλουμε να σας επισημάνουμε το εξής:
Η αναγκαιότητα ενημέρωσης των συναδέλφων του Δήμου σας σε θέματα  που τους αφορούν - και μάλιστα σε περιόδους που οι πολιτικές  του μνημονίου οδηγούν σε διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, σε κατάργηση τα Δημόσια Κοινωνικά αγαθά και χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυση - είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωσή σας.
 Κατά συνέπεια οφείλετε ως Προϊστάμενοι Διοικητικών Υπηρεσιών (Διεύθυνσης ή Τμήματος) να ενημερώνετε αδιάλειπτα τους συναδέλφους και να κοινοποιείται κάθε διάταξη νόμου ή έγγραφο που σχετίζεται σε θέματα   που ρυθμίζουν  τις σχέσεις του Δήμου με τους εργαζόμενους, τις μεταβολές, τα μισθολογικά, την αξιολόγηση, το ωράριο, τις άδειες, τις ασθένειες, τις υπερωρίες, τις απολύσεις, τις διεκδικήσεις κ.λ.π.
            Δράττοντας της ευκαιρίας σας υπενθυμίζουμε (ήδη έχετε ενημερωθεί μέσω της ηλεκτρονικής ενημέρωσης του σωματείου μας), ότι το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησαν στην προκήρυξη νέας Απεργίας - Αποχής  από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την «συγκριτική αξιολόγηση» στο Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα:     
1. Από την έκδοση αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστώσεων του άρθρου 7, παρ.5 του Π.Δ. 318/1992.
2. Από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αυτοαξιολόγησης.
3. Από τη σύνταξη και υποβολή εισηγήσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του Π.Δ. 318/1992).
4. Από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του Π.Δ. 318/1992).
5. Από τη συμμετοχή σε Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης σε κάθε Υπουργείο (άρθρο 24 του Π.Δ. 318/1992).
6. Από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που συνάπτεται με τη διαδικασία αυτή, όπως παροχή στοιχείων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού-Προσωπικού κ.λπ.

Η νέα απεργιακή κινητοποίηση ξεκινά την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014, αφού προηγηθεί η κοινοποίηση από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. της εξώδικης Δήλωσης-Πρόσκλησης και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014.

            Τέλος πιστεύουμε ότι η συνεχής ενημέρωση και προστασία των εργαζομένων θα πρέπει να είναι πρώτο μέλημα όλων μας  και μπορεί να αντιμετωπισθεί με κοινή προσπάθεια.  
Ο ενημερωμένος - για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του υπάλληλος - είναι η βάση για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων μας.
                              
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



       ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΔΑΛΑΓΙΩΡΓΟΣ                                            ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
        



Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΠΟΕ-ΟΤΑ:ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ Γ.Λ.Κ.

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2014

                                                                                     Αριθμ. Πρωτ.: 923


  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 συνδικαλιστικά στελέχη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας  στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Σίνα 2-4), όπου σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται ήδη το νέο πετσόκομμα μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο.

          Και μάλιστα η προετοιμασία  αυτή γίνεται σε συνεργασία με κάποιους «εφιάλτες συναδέλφους» Δημοσίους Υπαλλήλους που έχουν αναλάβει το ρόλο του «Δήμιου»!!!

          Έχει ήδη συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τετραμελής επιτροπή που αποτελείται από τρεις «εργαζόμενους» του Γ.Λ.Κ. και έναν «εργαζόμενο-συνεργάτη» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

          Τους ξέρουμε, τους γνωρίζουμε και φυσικά θα αποκαλύψουμε τον άθλιο ρόλο που διαδραματίζουν και που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις μισθών που θα βαρύνουν κυρίως τους εργαζόμενους των κατηγοριών Δ.Ε. και Υ.Ε., που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., ενώ θα κοπεί η υπερβάλλουσα διαφορά σε όσους την είχαν.

          Και φυσικά συνάφεια έχουν και οι ασφαλείς πληροφορίες πως θα αρχίσουν να «ξεπηδούν» για κάποιους ειδικά μισθολόγια αποδεικνύοντας πως η εκάστοτε εξουσία έχει πάντα την λογική του «Διαίρει και Βασίλευε» και ποτέ να δημιουργεί προϋποθέσεις ισονομίας μεταξύ των εργαζομένων.

          Προειδοποιούμε τους συντάκτες του νέου «νέου μισθολογίου» που δεν είναι άλλος από την συγκυβέρνηση που συνεχίζει την «εργολαβία» απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, αλλά και τους «εκτελεστές» εργαζομένων που δύσκολα ήδη μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές απαιτήσεις του καθημερινού βιοπορισμού.
          Θα μας βρουν αποφασισμένους απέναντί τους…. δεν έχουμε πλέον άλλωστε άλλη επιλογή!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Αχ αυτό το αμαρτωλό δημόσιο!

ευτυχώς η συγκυβέρνηση ξεσκεπάζει την διαφθορά!
 
Εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της οργάνωσης για τις ΜΚΟ «Έργο Πολιτών», που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη και απασχόλησε πριν από μερικούς μήνες όλα τα ΜΜΕ, είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, παρότι έχει εξαφανιστεί από το βιογραφικό του ότι υπήρξε αντιπρόεδρος της και μάλιστα με ρουσφετολογικό διορισμό, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, του οποίου ήταν σύμβουλος για θέματα δημόσιας διοίκησης.
Της Βασιλικής Σιούτη
Πρόκειται για τη διαβόητη κρατική οργάνωση με το ανύπαρκτο ουσιαστικό έργο, που κατασπατάλησε εκατομμύρια ευρώ λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο Στέλιος Συρμόγλου που δήλωνε κι αυτός φίλος του Κώστα Καραμανλή. Τα «στελέχη» του χρηματοδοτούμενου από το δημόσιο φορέα (με πλήρως αδιαφανή τρόπο) ήταν μια παρέα κομματικών φίλων της Ν.Δ, που διορίστηκαν (επίσης αδιαφανώς) σε έναν άχρηστο οργανισμό που δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να βολέψει κομματικούς φίλους, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα. Η υπόθεση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα πρόσφατα, μετά από πόρισμα ελεγκτών που βρήκαν επιπλέον πλήθος παρανομιών, και αφού ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος έστειλε το φάκελο της στη δικαιοσύνη. Το όνομα του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη ωστόσο ως αντιπροέδρου, δεν εμφανίστηκε πουθενά, όπως και των υπολοίπων στελεχών της φιλοκυβερνητικής παρέας.


Κι αυτό γιατί το όνομα του κ. Μακρυδημήτρη μαζί με των μελών του Δ.Σ και αρκετών άλλων , που πληρώνονταν αδρά για να συμμετέχουν σε μία κρατική οργάνωση χωρίς αντικείμενο, είχε κατεβεί από την ιστοσελίδα της οργάνωσης με την εμφάνιση των πρώτων δημοσιευμάτων που μιλούσαν για την αδιαφάνεια που επικρατούσε, και αναρωτιόνταν για τη χρησιμότητα του. Τότε έμεινε μόνο το όνομα του προέδρου Στέλιου Συρμόγλου, που αμειβόταν με 9.500 ευρώ το μήνα για να διευθύνει τον …άχρηστο οργανισμό.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο ταλαντούχος οικονομικός σύμβουλος της Eurobank

 ΓΙAΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦAΚΗΣ

«Όλοι πρέπει να κρινόμαστε από το έργο μας και την αποτελεσματικότητά μας». Αυτή δεν είναι η βασική αρχή της αξιολόγησης που με ενθουσιασμό προωθούν οι θιασώτες των μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας; Η αρχή αυτή δεν πρέπει να ισχύει για τους άρτι διορισθέντες υπουργούς, ιδίως για τους «τεχνοκράτες» που χειρίζονται τα πιο λεπτά και καίρια ζητήματα – όπως, π.χ., την διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος;
Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, υπουργός οικονομικών ανέλαβε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Από όλες του τις ιδιότητες επιτρέψτε μου να εστιάσω σε δύο: (Α) Εκείνη του Οικονομικού Σύμβουλου, και επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών, της τράπεζας Eurobank, την οποία κατείχε συνεχώς από το 2000 έως το 2014 – μια μακρά περίοδο που καλύπτει όλες της φάσεις της ελληνικής τραγωδίας: από την είσοδό μας στην Ευρωζώνη έως και την τετραετή εθνική μας μνημονιακή περιπέτεια. (Β) Του συμβούλου του κ. Παπαδήμου κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του τελευταίου, τότε που σχεδιαζόταν το PSI και, δη, η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, και των υπόλοιπων τραπεζών.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Τα (αρνητικά) ρεκόρ Σαμαρά


Παγκοσμιοποίηση: Στο ίδιο έργο θεατές, εκτός αν…

Η παγκοσμιοποίηση, ή νέα φάση διεθνοποίησης του κεφαλαίου, αποτελεί μια ιστορική εποχή. Οταν αναφερόμαστε σε «μια ιστορική εποχή» εννοούμε ότι υπάρχουν ειδικά χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν σε σχέση με την προηγούμενη εποχή. Ομως θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία κοινωνία μέχρι σήμερα δεν έχει αποκτήσει τέτοιο βαθμό κοινωνικοπολιτικής ομοιογένειας ώστε μαζί με τα κύρια και αποφασιστικά χαρακτηριστικά της να μην υπάρχουν στοιχεία παλαιότερων κοινωνιών. Οι διαφοροποιήσεις αναφέρονται σε σημαντικό αριθμό πεδίων του κοινωνικού βίου, από το πολιτικό έως το φιλοσοφικό και από το πολιτιστικό έως το οικονομικό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ TH ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»


               Αθήνα,  26 Αυγούστου  2014



                         Αριθμ. Πρωτ.: 914







ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Η απόφαση (4843/2014) του Εφετείου Αθηνών που εκδόθηκε μετά την έφεση που άσκησε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κατά της πρωτόδικης απόφασης που είχε κηρύξει παράνομη την απεργιακή κινητοποίηση της αποχής από κάθε ενέργεια για την εφαρμογή του  N.4250/2014 σχετικά με την «συγκριτική αξιολόγηση», συνιστά «χαστούκι» στην συγκυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή, παρά το γεγονός, ότι κρίνει την συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση ως παράνομη, για τυπικούς λόγους, είναι μια πρώτη νίκη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στον αγώνα των Δημοσίων Υπαλλήλων για την κατάργηση στην πράξη ενός παράνομου και αντισυνταγματικού Νόμου που θέλει να εφαρμόσει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η συγκυβέρνηση και η τρόικα.

Με την απόφαση του Εφετείου Αθηνών κρίθηκε για πρώτη φορά, ότι το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και κατ΄ επέκταση των Ομοσπονδιών-Μελών της είναι το αρμόδιο όργανο να αποφασίζει απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ απορρίφθηκαν όλοι οι αντίθετοι ισχυρισμοί του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επεδίωκε με κάθε τρόπο να κριθεί ως αρμόδιο Όργανο το Συνέδριο, πράγμα, που θα οδηγούσε ουσιαστικά στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας στου Δημοσίους Υπαλλήλους. Επιπρόσθετα, αναγνωρίστηκε πλήρως η αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης ως νόμιμη μορφή απεργίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και σε άλλες κινητοποιήσεις στο μέλλον.

Και ενώ θα περίμενε ότι η συγκυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αντιλαμβανόταν το αδιέξοδο των επιλογών τους, με νέα νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στις διατάξεις του Ν.4281/2014 (Άρθρο 250, παρ.1, 2, 3, 4 και 5) έδωσε νέα παράταση στο χρόνο έναρξης εφαρμογής του Νόμου για την «συγκριτική αξιολόγηση», ορίζοντας νέες καταληκτικές ημερομηνίες και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις επιλογές της για κατηγοριοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων και τη δημιουργία «δεξαμενών» προς απόλυση εργαζομένων.



Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014, προχώρησε στην προκήρυξη νέας Απεργίας-Αποχής από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την «συγκριτική αξιολόγηση» στο Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα:

1.       Από την έκδοση αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστώσεων του άρθρου 7, παρ.5 του Π.Δ. 318/1992.

2.       Από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αυτοαξιολόγησης.

3.       Από τη σύνταξη και υποβολή εισηγήσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του Π.Δ. 318/1992).

4.       Από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του Π.Δ. 318/1992).

5.       Από τη συμμετοχή σε Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης σε κάθε Υπουργείο (άρθρο 24 του Π.Δ. 318/1992).

6.       Από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που συνάπτεται με τη διαδικασία αυτή, όπως παροχή στοιχείων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού-Προσωπικού κ.λπ.



Η νέα απεργιακή κινητοποίηση ξεκινά την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014, αφού προηγηθεί η κοινοποίηση από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. της εξώδικης Δήλωσης-Πρόσκλησης και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014.



Για τη διεύρυνση αλλά και κλιμάκωση των αγωνιστικών μορφών των κινητοποιήσεων που έχει προκηρύξει το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., θα υπάρξει συνεδρίαση τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής την ΤΕΤΑΡΤΗ 27 Αυγούστου 2014, όσο και του Γενικού Συμβουλίου την ΠΕΜΠΤΗ 28 Αυγούστου 2014 της Ομοσπονδίας που θα διαμορφώσει και ιδιαίτερο πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων και κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Αφετηρία των αγωνιστικών δράσεών μας είναι η μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ. το ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2014, στις 6.00 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.



Γι΄ αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τους Συλλόγους-Μέλη της και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να οργανώσουν και να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και της τρόικα που οδηγεί σε διάλυση τις Δημόσιες Υπηρεσίες, σε κατάργηση τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά και χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση.

                                   

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

       Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας



Θέμης Μπαλασόπουλος                                                              Γιάννης Τσούνης

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΠΟΕ ΟΤΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ



                                                                Αθήνα, 25 Αυγούστου 2014

                                                                              

                                                                               Αριθμ. Πρωτ.: 911



                                                                               Προς:

                                                                               Συλλόγους-Μέλη

                                                                               της Π.Ο.Ε -Ο.Τ.Α.





ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ



Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι, στο Ν.4281/2014 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 160/8-8-2014), «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, Οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνονται εκτός των άλλων διατάξεις που αφορούν στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι οποίες αναλυτικά είναι οι πιο κάτω:



Άρθρο 248:

«Το προσωπικό που, έως τη θέση σε ισχύ του Ν.4172/2013, υπηρετούσε σε θέσεις ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων, δικαιούται να αναγνωρίσει ως συντάξιμο, κατόπιν εξαγοράς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, το χρόνο απασχόλησής του σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δυνάμει των διατάξεων της παρ.15 του άρθρου 20 του Ν.2639/1998.

Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου ως συντάξιμου και μέχρι πέντε έτη κατ΄ ανώτατο όριο, υποβάλλεται αίτηση στους αρμόδιους φορείς, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης του τελευταίου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.

Το ποσό της εξαγοράς για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του εργαζόμενου μηνός Ιουνίου 2013, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς ποσοστά εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Το ποσό που προκύπτει από τον πιο πάνω υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται αντίστοιχα από τον εργαζόμενο ως ασφαλισμένο και τον οικείο Ο.Τ.Α. ως εργοδότη, είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις ισάριθμες με τους μήνες που αναγνωρίζονται, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερος των εξήντα.

Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης ή την προσαύξηση του ποσού της μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση του ποσού εξαγοράς, εκτός εάν υποβληθεί αίτηση για συνταξιοδότηση, οπότε οι υπολειπόμενες δόσεις παρακρατούνται από τη σύνταξη.

Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου πριν την εξόφληση του οφειλομένου ποσού, το υπολειπόμενο ποσό καταβάλλεται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα από τα δικαιοδόχα πρόσωπα, στα οποία μεταβιβάζεται η σύνταξη.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑ, η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ρυθμίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.»



Με τη διάταξη αυτή (άρθρο 248) δίνεται η δυνατότητα στους Σχολικούς Φύλακες να αναγνωρίσουν ως συντάξιμο, μετά από εξαγορά στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στους οικείους φορείς Επικουρικής Ασφάλισης, το χρόνο απασχόλησής τους σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας. Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με την έκδοση της Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.



Άρθρο 250:

Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 του Ν. 4250/2014 και άλλες διατάξεις.



1.       Στο άρθρο 7 του π.δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 20 του κεφαλαίου Γ΄ του Ν. 4250/2014 και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 7 του Ν.4275/2014, προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:

«10. Σε περίπτωση που το αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης επιμερισμού, δεν άσκησε τα καθήκοντά του στην αντίστοιχη θέση κατά το έτος αξιολόγησης, η απόφαση επιμερισμού εκδίδεται από το όργανο που υπηρετεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης κατόπιν πρότασης των προϊσταμένων, οι οποίοι κατά το έτος αξιολόγησης ενεργούν ως αξιολογητές».

2.       Στο τέλος του άρθρου 10 του π.δ. 318/1992, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.4250/2014 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

«6. Τα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του αξιολογούμενου συνίστανται ενδεικτικά στα εξής:

α. Συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ ή άλλου πιστοποιημένου φορέα επιμόρφωσης.

β. Επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης.

γ. Ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας.

δ. Βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ.

ε. Εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας».

3.       Στο άρθρο 18 του π.δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 25 του κεφαλαίου Γ΄ του Ν.4250/2014 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

«6. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί  εντός της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 προθεσμίας η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων, η περαιτέρω διαδικασία, της εισήγησης και αξιολόγησης των υπαλλήλων, δεν αναστέλλεται. Στην περίπτωση αυτή τα στοιχεία των αξιολογούμενων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, κατηγορία και κλάδος, βαθμός και τίτλος θέσης), καθώς και η περίοδος αξιολόγησης συμπληρώνονται επί του εντύπου αξιολόγησης από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού».

4.       Η παρ.5 του άρθρου 32 του Ν.4250/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«5.α. Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 90 και 91 του Ν.4172/2013 ( Α΄ 167) και δεν θα επιφέρουν καμία άλλη δυσμενή έννομη συνέπεια, μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους, β. Το σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων του π.δ. 318/1992, όπως ισχύει, εφαρμόζεται αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013. γ. Εφόσον η αξιολόγηση του έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης τους έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το 2013. Η δυσμενέστερη αξιολόγηση στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από τον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου».

5.       Οι προθεσμίες που τίθενται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 32 του Ν.4250/2014 επανακαθορίζονται ως εξής:

Έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014 εκδίδεται η απόφαση επιμερισμού ποσοστών. Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου συντάσσεται η αυτοαξιολόγηση, μετά το πέρας του οποίου συντάσσονται εντός δεκαπέντε ημερών οι εισηγήσεις, εφόσον απαιτούνται και εντός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές.

6.       Στο δεύτερο εδάφιο της παρ.4 του άρθρου 8 του Ν.4275/2014 (Α΄ 149) απαλείφεται η φράση εντός της παρενθέσεως «(άρθρα 69 και 70 του Υ.Κ.)».



Με τις παρ.1 έως 5 τροποποιούνται διατάξεις του Ν.4250/2014 που αφορούν στην «συγκριτική αξιολόγηση».

Ενώ με την παρ.6 λύνεται οριστικά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την πράξη 192/2013 του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου στο Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρούσε ότι για τις μετατάξεις εντός του ίδιου ή ανώτερου κλάδου χρειάζεται έγκριση της Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006, όπως ισχύει.



Παρακαλείστε για την ενημέρωση τόσο των υπηρεσιών του Δήμου σας όσο και των συναδέλφων που τους ενδιαφέρουν οι πιο πάνω διατάξεις.



Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

         Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος                                                              Γιάννης Τσούνης