Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ακούσατε τίποτα για το σκάνδαλο Libor?

«Μια εγκληματική συνομωσία μαζικής κλίμακας». Χαρακτηρισμός του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το σκάνδαλο LIBOR*. Τι είναι αυτό?
Πριν μερικές ημέρες οι τράπεζες Barclays, Royal Bank of Scotland, J.P. Morgan Chase, U.B.S., Citygroup, αποδέχτηκαν τις κατηγορίες ότι χειραγωγούσαν τις τιμές δολαρίου και ευρώ μέσω του επιτοκίου Libor της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος –FOREX. Παραδέχτηκαν την ενοχή τους ότι έκλεψαν από τους πελάτες τους (μεταξύ των πελατών τους σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου) κάτι δισεκατομμύρια που είναι αδύνατο να εκτιμηθούν.
Ποινή? Πρόστιμο 5,6 δις. δολάρια συνολικά για όλες τις τράπεζες.
Η JP Morgan πριν μερικά χρόνια πλήρωσε πρόστιμο 13 δις. δολλάρια για την υπόθεση των υποθηκών στις ΗΠΑ. Όλοι οι πρόεδροι, δ/ντες σύμβουλοι κλπ είναι στις θέσεις τους και μερικοί έχουν μισθούς μεγαλύτερους από τα έσοδα του ΙΚΑ.
Σχεδόν όλοι οι πρώην υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ εργάζονται σε funds.
Αναμένουμε τοποθέτηση των Μητσοτάκηδων, του Μάνου, του Μπένι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές και το «υψηλό εργατικό κόστος».

πληρωμή εκκρεμών αιτήσεων δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων ετών 2013 και 2014 δίνει η Διοίκηση του ΟΓΑ.

Διευκρινίσεις για την πληρωμή εκκρεμών αιτήσεων δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων ετών 2013 και 2014 δίνει η Διοίκηση του ΟΓΑ.
Όπως επισημαίνει,
α)  Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα σε 250 δικαιούχους, που τους επιδικάστηκαν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ περίπου.
β) Οι λοιπές εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων για τα έτη 2013 και 2014, θα πληρωθούν μαζί με τα Οικογενειακά Επιδόματα του Β’ τριμήνου 2015, το δεύτερο 15θήμερο του Ιουλίου 2015.
Ο Οργανισμός τονίζει ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή  προσπάθεια προκειμένου τα ποσά των δικαιούχων των εκκρεμών αιτήσεων ετών 2013 και 2014 να καταβληθούν εντός του μηνός Ιουνίου.
Για τη σωστή πληροφόρηση των δικαιούχων εκκρεμών αιτήσεων οικογενειακών επιδομάτων των ετών 2013 και 2014, σε ό,τι αφορά την ημερομηνία 28 Μαΐου 2015, που είχε οριστεί από την προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού ως ημερομηνία πληρωμής, ο ΟΓΑ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
«Tο Ελληνικό δημόσιο προγραμματίζει τις πληρωμές του και ειδικά όταν αυτές είναι έκτακτες και εμβόλιμες, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση, έγκριση του ποσού και ανακοίνωση της ημερομηνίας πληρωμής. Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η ανωτέρω διαδικασία. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η έγκριση του ποσού στις 5/05/2015 και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ημερομηνία πληρωμής η 28η Μαΐου 2015, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η έγκριση του ποσού.
Ο νέος Διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, διαβεβαιώνει τους δικαιούχους  όλων των παροχών του Οργανισμού ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα δυσλειτουργίας.
Τέλος, ο Διοικητής του Οργανισμού καλεί τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων έτους 2015, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην πληρωμή Οικογενειακών Επιδομάτων του Β’ τριμήνου 2015, να φροντίσουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση Ε1 και αίτηση Α21, μέχρι 15-6-2015.

Νέα εφαρμογή απογραφης των δημοσίων υπαλλήλων

Νέα εφαρμογή απογραφης των δημοσίων υπαλλήλων πρόκειται να θέσει σύντομα σε λειτουργία το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Aνασυγκρότησης. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου σύμφωνα με την οποία  το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου θα ονομαστεί πλέον «Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου» και σε αυτή θα απογράφεται στο εξής και το προσωπικό των Ν.Π.Ι.Δ., το οποίο μέχρι τώρα έπρεπε να μεταβεί σε άλλη διεύθυνση.
Η ακριβής ημερομηνία της έναρξης θα ανακοινωθεί στο site της απογραφής, ενώ η νέα εφαρμογή βρίσκεται ΕΔΩ.
Tι αλλάζει στις προσλήψεις
Το γεγονός οδηγεί σε αλλαγή στην καταχώριση προσλήψεων, καθώς  για τις προσλήψεις νέων τακτικών υπαλλήλων, παρέχεται απευθείας από την εφαρμογή της απογραφής η βεβαίωση παρέχεται, πλέον, ως κωδικός από την ίδια την εφαρμογή και δεν απαιτείται η αποστολή της απόφασης πρόσληψης στο υπουργείο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σημερα η βεβαίωση αυτή εχορηγείτο από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (πρώην Διεύθυνση Προσλήψεων Προσωπικού) του ΥΠΕΣΔΑ με σχετική σφραγίδα και υπογραφή στο σώμα της απόφασης πρόσληψης.
Να σημειωθεί ότι για την προσθήκη τακτικού προσωπικού που διορίζεται δυνάμει αποφάσεων κατανομής που έχουν εκδοθεί έως 31-5-2015, στο πεδίο «Απόφαση Κατανομής» θα επιλέγεται o ΑΔΑ της απόφασης κατανομής, ο οποίος θα εμφανίζεται με τη μορφή ΑΔΑ/1, πχ ΑΔΑ: 5ΛΓΨΝ-8Β8/1.
Για τις περιπτώσεις εισαγωγής υπαλλήλου που δεν αποτελεί νέα πρόσληψη (επαναφορά υπαλλήλων) θα ανακοινώνεται στη σελίδα της απογραφής ειδικός αριθμός που θα χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες.
Δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης της απόφασης κατανομής ή εγκριτικής απόφασης όταν εισάγονται στο Μητρώο απογραφόμενοι των οποίων η πρόσληψη ή ο διορισμός δεν απαιτεί απόφαση κατανομής ή εγκριτικής απόφασης, όπως είναι οι:
Μετακλητοί
Αιρετοί
Ιδιώτες Μέλη Επιτροπών
Βουλευτές – Ευρωβουλευτές
Μέλη της Κυβέρνησης /Υφυπουργοί
Πρακτική Άσκηση / Μαθητεία / Επαγγελματική Κατάρτιση
Αποσπασμένοι από Ν.Π.Ι.Δ.
Αντιρρησίες Συνείδησης
Θεραπαινίδες ΥΕΘΑ
Επιστημονικοί Συνεργάτες Βουλευτών
Υπότροφοι
Δικαιούχοι Αποζημιώσεων με Δικαστική Απόφαση
Σχολικοί Τροχονόμοι
Απασχολούμενοι με Ασφαλιστικά Μέτρα / Προσωρινή Διαταγή
Πρόεδροι / Μέλη Δ.Σ. / Όργανα Διοίκησης
Εκπαιδευτές
Συμβασιούχοι Έργου/Χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ
Σύμβαση Ανεξάρτητων Υπηρεσιών
Νέα πεδία
Με την εγκύκλιο προστίθενται, επίσης, νέα πεδία υπηρεσιακής κατάστασης στα στοιχεία των τακτικών υπαλλήλων (Κατηγορία Προσωπικού, Τρόπος Διορισμού, ΦΕΚ Διορισμού/Μετάταξης, Αναγνωρισμένη προϋπηρεσία, Προϋπηρεσία στον Ιδιωτικό Τομέα, Μισθολόγιο, Μισθολογικό Κλιμάκιο). Παράλληλα, μειώνονται και απλοποιούνται τα πεδία που συμπληρώνονται για τους απογεγραμμένους που δεν αποτελούν τακτικό προσωπικό του δημοσίου (όπως π.χ. για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, τα μέλη διοικητικών συμβουλίων, τους αιρετούς των Ο.Τ.Α. κλπ). Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη συμπλήρωση των νέων πεδίων των υπηρετούντων υπαλλήλων τους μέχρι το τέλος του έτους 2015 (31-12-2015).
Όσον αφορά το προσωπικό σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας, θα επιστρέψει στους φορείς που υπηρετούσε πριν τη θέση του σε διαθεσιμότητα και θα τεθεί σε «Ειδικό Καθεστώς». Το προσωπικό που υπηρετούσε σε φορείς που καταργήθηκαν θα ενταχθεί στο δυναμικό του εποπτεύοντος υπουργείου, σε «Ειδικό Καθεστώς». Ομοίως, το προσωπικό που τελεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, θα επιστρέψει στους φορείς που υπηρετούσε πριν τη θέση του σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.
Έκδοση βεβαίωσης εισαγωγής για νέο διορισμό εν ενεργεία υπαλλήλου
Με τη νέα εφαρμογή εκδίδεται βεβαίωση εισαγωγής στο Μητρώο και για διοριστέους που είναι ήδη απογεγραμμένοι στο δημόσιο. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις εν ενεργεία τακτικού υπαλλήλων ή απασχολούμενου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή σύμβαση μίσθωσης έργου, ο οποίος διορίζεται ή προσλαμβάνεται σε νέο φορέα ως μόνιμος υπάλληλος ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή επί θητεία, ο εν λόγω υπάλληλος απογράφεται και εμφανίζεται ως «υπο πρόσληψη» και δεν εντάσσεται στο δυναμικό του φορέα παρά μόνον όταν αναλάβει υπηρεσία και ολοκληρωθεί ο διορισμός του. Ενόψει αυτής της λειτουργικότητας, οι υπηρεσίες μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις πρόσληψης για υπαλλήλους που ανήκουν σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς να αναζητούν τον κωδικό εισαγωγής τους από την άλλη υπηρεσία.
Απογραφή υπαλλήλου σε περισσότερους από 2 φορείς
Οι υπάλληλοι που κατέχουν και 2η θέση ή απασχόληση στο δημόσιο μπορούν πλέον να απογράφονται όχι μόνο από το φορέα της κύριας θέσης, αλλά και από το φορέα που κατέχουν δεύτερη θέση ή άλλη σύμβαση. Στην εφαρμογή υπάρχει ο χαρακτηρισμός «Άλλες Θέσεις Εργασίας». Ο φορέας της δεύτερης θέσης  συμπληρώνει μόνο την καρτέλα «Σχέση με ΔΔ» του υπαλλήλου.  Σημειώνεται ότι ο υπάλληλος δεν μπορεί να καταχωρηθεί σε παραπάνω από δύο φορείς.
Ωστόσο, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι εξακολουθούν να απογράφονται το φορέα της οργανικής θέσης, ο οποίος συμπληρώνει το πεδίο «Φορέας Απασχόλησης», όπως ίσχυε και με την προηγούμενη εφαρμογή της απογραφής.
Αλλαγή διαδικασίας μετάταξης υπαλλήλου.
Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται σε άλλη υπηρεσία δεν διαγράφονται από το μητρώο. Με τη νέα διαδικασία, ο φορέας υποδοχής υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα μέσω της εφαρμογής στο φορέα προέλευσης και, με την αποδοχή του αιτήματος, ο υπάλληλος αποδεσμεύεται αυτόματα από τον φορέα προέλευσης και εντάσσεται στο φορέα υποδοχής.
Μη ενταγμένο προσωπικό (υπό μετάταξη)
Οι υπάλληλοι που έχουν αποδεσμευθεί από τους φορείς λόγω μετάταξης ή λόγω λανθασμένης ένταξης και δεν έχουν υπαχθεί ακόμη στους φορείς υποδοχής, θα επιστρέψουν στους φορείς από τους οποίους αποδεσμεύτηκαν. Η αιτιολογία της επιστροφής είναι το γεγονός ότι, στη νέα εφαρμογή οι μετατάξεις από φορέα σε φορέα δεν γίνονται με αποδέσμευση, αλλά με αίτημα του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοικητικού – Προσωπικού του φορέα υποδοχής, μέσω της εφαρμογής, προς τον φορέα προέλευσης. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα εμφανίζονται πλέον στους φορείς από τους οποίους αποδεσμεύτηκαν. Ως εκ τούτου, οι φορείς υποδοχής θα πρέπει άμεσα να υποβάλλουν αίτημα μέσω της εφαρμογής προς το φορέα προέλευσης για να «ζητήσουν» τον μετατασσόμενο υπάλληλο.
Κατάργηση δυνατότητας συμπλήρωσης στοιχείων από τους απογεγραμμένους
Καταργείται η συμπλήρωση των στοιχείων από τους υπαλλήλους και γενικά από τους απογεγραμμένους στην απογραφή. Ειδικότερα, οι απογεγραμμένοι μπορούν μόνο να ενημερωθούν για τα στοιχεία τους μέσω της ίδιας εφαρμογής: https://hr.apografi.gov.gr  χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς του taxisnet αλλά δεν μπορούν να τα τροποποιήσουν.
Εφαρμογή «Προβλεπόμενες Θέσεις»
Στην εφαρμογή αυτή καταχωρούνται όλες οι οργανικές θέσεις των φορέων, καλυμμένες και κενές, καθώς και οι προσωποπαγείς θέσεις, τι οποίος οι υπηρεσίες θα πρέπει να συμπληρώσουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Άλλες νέες λειτουργίες της εφαρμογής
  • Παρέχεται η δυνατότητα μαζικής ενημέρωσης στοιχείων πολλών απογεγραμμένων ταυτόχρονα.
  • Παρέχεται η δυνατότητα «Μελλοντικής Διαγραφής» υπαλλήλου του οποίου η υπαλληλική σχέση λύεται μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ λύσης της υπαλληλικής σχέσης (π.χ. στις περιπτώσεις αποχώρησης Μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας) και η βεβαίωση διαγραφής από το Μητρώο χρειάζεται για τη δημοσίευση της πράξης. Το σύστημα παράγει τη βεβαίωση χωρίς να διαγράφει τον υπόχρεο. Όταν επέλθει η πραγματική ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής σχέσης, η αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού διαγράφει οριστικά τον υπάλληλο από το Μητρώο.
  • Ως «Διευθυντής Προσωπικού», ενός φορέα μπορεί πλέον να πιστοποιηθεί υπάλληλος που ανήκει σε άλλον φορέα. Επί παραδείγματι, προκειμένου για τις σχολικές επιτροπές των Ο.Τ.Α., μπορεί να πιστοποιηθεί ως «Διευθυντής Προσωπικού», ο αρμόδιος για τις σχολικές επιτροπές υπάλληλος του Δήμου.
  • Παρέχεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν κάτω από μία Διεύθυνση Προσωπικού δύο (2) ή παραπάνω «Υποδιευθύνσεις». Για κάθε «Υποδιεύθυνση» υπάρχει ένας «Διαχειριστής Υποδιεύθυνσης» που ελέγχει μόνο το προσωπικό της Υποδιεύθυνσής του, ενώ ο πιστοποιημένος  Διευθυντής Προσωπικού βλέπει το προσωπικό και των 2 Υποδιευθύνσεων. Επί παραδείγματι, σε μία Διεύθυνση Προσωπικού που διαθέτει μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, μπορεί να οριστεί μία «Υποδιεύθυνση» με ένα «Διαχειριστή Υποδιεύθυνσης» που να ελέγχει το τακτικό προσωπικό και μία δεύτερη «Υποδιεύθυνση» για το έκτακτο προσωπικό. Επισημαίνεται ότι αυτή η αλλαγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την υπηρεσία μας.
  • Η εφαρμογή διαθέτει σύστημα μηνυμάτων για να ενημερώνει τους προϊσταμένους Διευθύνσεων Προσωπικού / Διοικητικού και τους διαχειριστές για θέματα όπως: προσωπικό του οποίου η σύμβαση έχει λήξει και πρέπει να διαγραφεί, αιτήματα άλλων υπηρεσιών για υπαγωγή υπαλλήλων λόγω μετάταξης, μηνύματα από την υπηρεσία μας για διάφορα θέματα κλπ.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Εξι βαθιές τομές για τη ριζική αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού.

Εισήγηση του καθηγητή Χρ. Βερναρδάκη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοικησης
Μετά τις δραματικές περιπέτειες της τελευταίας πενταετίας, αλλά και ύστερα από μια εικοσαετία διαρκούς υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, έχει έρθει η ώρα να «λυγίσουμε το ραβδί από την άλλη μεριά».
Η Κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει σε μια ραγδαία αλλαγή του συστήματος της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας. Θα οργανώσει ένα ριζικά διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας της, ένα πλαίσιο κοινωνικά δίκαιο, συγχρονισμένο με τις σημερινές κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, αποτελεσματικό στη διασφάλιση και υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού συνόλου. Θα μετατρέψει τη σημερινή κακοδιοίκηση σε μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Δεν σκοπεύει να διατηρήσει ένα διοικητικό σύστημα που απέτυχε να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Ερχεται για να αλλάξει εκ βάθρων μια Διοίκηση που έχει διαβρωθεί από την ιδιωτικοποίηση, την οικονομική διαπλοκή, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, την περιθωριοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Μπροστά μας έχουμε ένα τεράστιο καθήκον, την επίτευξη μιας μεγάλης ριζοσπαστικής αλλαγής στη δημόσια διοίκηση.  
Κεντρική φιλοσοφία αυτής της διοικητικής πολιτικής είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, με μία Διοίκηση ευέλικτη, προσαρμοσμένη στις κοινωνικές ανάγκες, με την κάθε επιμέρους δομή της να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις με μετρήσιμη αποτελεσματικότητα, με σαφείς προϋπολογισμούς και απολογισμούς αυτών των δράσεων και των  προγραμμάτων, με τήρηση των αρχών της καλής νομοθέτησης, με πραγματική μείωση των διοικητικών βαρών, με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας.
Ο κεντρικός στόχος μας θα είναι ένα «κράτος των πολιτών», με ισορροπημένη κατανομή μεταξύ κεντρικής εξουσίας και Αυτοδιοίκησης, με πραγματική αποκέντρωση και με θεσμούς κοινωνικού ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα εκθέσω έξι βασικούς άξονες αυτής της διοικητικής αλλαγής.  
Αξονας 1:  Μια διοικητική πολιτική στους αντίποδες του νεοφιλελευθερισμού
 
Τα τελευταία 25 χρόνια η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και του δόγματος για «μικρότερο ή λιγότερο κράτος» έχει οδηγήσει τη δημόσια διοίκηση σε παράλυση και δομική αδυναμία λειτουργίας. Το δόγμα του «μικρότερου κράτους» σήμαινε μικρότερο κοινωνικό κράτος και λιγότερες κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και μικρότερη ρυθμιστική παρέμβαση στις δυνάμεις της αγοράς, λιγότερες αρμοδιότητες της διοικητικής μηχανής. Και βεβαίως, τον τελευταίο καιρό των Μνημονίων, και μικρότερη απασχόληση στο δημόσιο τομέα.

ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Παράταση και σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων καθαριότητας, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν.4325/2015 (ΦΕΚ 47 Α΄)

Με τις διατάξεις του άρθρου 49 του Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ 47/Α’/11.5.2015)
«Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης − Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική
Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», ρυθμίζεται η παράταση των
υπαρχουσών συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας καθώς και η δυνατότητα
σύναψης νέων ατομικών συμβάσεων έργου με φυσικά πρόσωπα που απασχολούνταν, με
οποιαδήποτε σχέση εργασίας, στην καθαριότητα των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων
αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες
καθαριότητας των Ο.Τ.Α., έως 31.12.2015.
Σε συνέχεια της αριθ. ΔΙΠΑΑΔ/φ.2.9/οικ.14652/14.5.2015 σχετικής εγκυκλίου με θέμα
«Εξυπηρέτηση αναγκών τομέα καθαριότητας βάσει του άρθρου 49 του ν.4235/2015»,
επισημαίνεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της ως άνω διάταξης εμπίπτουν τα φυσικά πρόσωπα
που:
(α) έχουν συνάψει συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και
αυτών που απασχολούνται κατόπιν δικαστικής απόφασης, για την παροχή υπηρεσιών
καθαριότητας των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των
Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες
καθαριότητας των Ο.Τ.Α., οι οποίες κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του Ν. 4325/2015
εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και οι οποίες παρατείνονται έως 31.12.2015, κατά
παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.
(β) απασχολούνταν για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε κτίρια των δημοσίων
υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., καθώς
και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας,
ήτοι συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
ορισμένου χρόνου καθώς και του προσωπικού που απασχολείτο σε εταιρίες στις οποίες
είχε ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στους ως άνω φορείς του δημοσίου, και
των οποίων η εργασιακή σχέση ή σύμβαση έχει λήξει πρόσφατα. Για τους ανωτέρω, είναι
επιτρεπτή η σύναψη ατομικής σύμβασης μίσθωσης έργου για την παροχή υπηρεσιών
καθαριότητας με την ίδια ημερομηνία λήξης, ήτοι μέχρι 31.12.2015, κατά παρέκκλιση
κάθε άλλης διάταξης.
Η σύναψη της ατομικής σύμβασης μίσθωσης έργου διενεργείται κατόπιν αίτησης του
ενδιαφερόμενου στο φορέα που απασχολείτο, υποβάλλοντας συνημμένα δικαιολογητικά από
τα οποία προκύπτει η προηγούμενη απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην οικεία
υπηρεσία (ενδεικτικά αντίγραφο της συναφθείσας σύμβασης έργου, βεβαίωση παροχής
εργασιών, αποδεικτικά πληρωμής κλπ).
Ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω
ρύθμισης και τα οποία απασχολούντο σε εταιρίες οι οποίες παρείχαν υπηρεσίες καθαριότητας
σε περισσότερους από έναν φορείς (δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των
Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α.), δύναται να συνάψουν ατομική σύμβαση μίσθωσης
έργου για την καθαριότητα σε έναν μόνο φορέα.
Συστήνεται προς τους φορείς οι συμβάσεις που θα συναφθούν να αφορούν σε έργο /
παροχή υπηρεσιών καθαριότητας 6ωρης ή 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης, εφόσον οι
ανάγκες των υπηρεσιών το επιτρέπουν.
Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω φορείς σταθμίζοντας τις ανάγκες για υπηρεσίες
καθαριότητας στα κτίρια που στεγάζονται οι μονάδες τους καθώς και το απασχολούμενο σε
αυτές προσωπικό, εφόσον συνάψουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με φυσικά
πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 49 του ν.4235/2015, θα πρέπει να
μεριμνήσουν ώστε, σε κάθε περίπτωση, το κόστος σύναψης των ως άνω συμβάσεων έργου:
(α) Να βρίσκεται εντός των ορίων των διαθέσιμων πιστώσεων του προϋπολογισμού τους,
όπως αυτές έχουν εκτιμηθεί για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας
(β) Να διαμορφώνεται βάσει των αντίστοιχων μικτών μηνιαίων αποδοχών που θα λάμβανε
ένας μόνιμος υπάλληλος στην καθαριότητα στον ίδιο φορέα, και με αντίστοιχο χρόνο
προϋπηρεσίας.
Ενδεικτικά, αναφέρεται παράδειγμα φυσικού προσώπου που υπάγεται στο πεδίο
εφαρμογής της ως άνω διάταξης, με ένα (1) τέκνο και με συνολικό χρόνο υπηρεσίας 5
ετών, τον οποίο είχε διανύσει είτε απασχολούμενος σε ιδιωτικές εταιρίες, μισθοδοτούμενος
σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,
ή/και στο δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και λάμβανε αποδοχές που
προβλέπονταν κατά περίπτωση από τις κείμενες διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, για τον
προσδιορισμό του κόστους σύναψης της σύμβασης έργου (αμοιβή φυσικού προσώπου,
συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών), θα ληφθούν
αναλογικά υπόψη οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ενός μόνιμου υπαλλήλου σε υπηρεσίες
καθαριότητας (κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), με αντίστοιχα 5 έτη υπηρεσίας
και οικογενειακό επίδομα για ένα (1) τέκνο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ,ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΥΕ,
ΜΕ 5 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ 1 ΤΕΚΝΟΥ,
ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΒΑΘΜΟΣ Δ΄
ΜΚ Β.Β
ΜΗΝΙΑΙΑ
ΔΑΠΑΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 875,00 € 875,00*12=10.500,00€
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ 50,00 € 50,00*12=600,00€
ΣΥΝΟΛΟ 925,00 € 11.100,00 €
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΥΠΕΡ ΤΕΑΔΥ 3% 27,75€ 27,75*12=333,00€
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΥΠΕΡ ΕΟΠΥΥ 5,10% 47,18€ 47,18*12=566,16€
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ-ΚΟΣΤΟΣ 999,93€ 11.999,16€
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ως άνω συμβάσεις συνάπτονται κατά
παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 46 του Ν.
3996/2011 (ΦΕΚ Α΄ 170) περί υποχρεωτικής ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε., δεδομένου ότι δεν
καταρτίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997 (Α΄ 206). Τα πρόσωπα που θα συνάψουν με το δημόσιο και θα απασχοληθούν με συμβάσεις μίσθωσης
έργου κατ’ εφαρμογή της ως άνω διάταξης, θα υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α.-
Ε.Τ.Α.Μ. Για την καταβολή αμοιβής και την παρακράτηση εισφορών εφαρμόζονται κατά τα
λοιπά οι κείμενες διατάξεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία του Ι.Κ.Α.-
Ε.Τ.Α.Μ. για τους απασχολούμενους με σύμβαση έργου κατά κύριο ή συγκύριο επάγγελμα.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΟΓΑ: ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΣ



Σας γνωρίζουμε, ότι η διαδικασία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων
του ΟΓΑ έχει αλλάξει. Εφεξής, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών θα πραγματοποιείται μέσω
Διατραπεζικού Συστήματος «ΔΙΑΣ» και συγκεκριμένα:

Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να
εξοφλήσουν τις εισφορές τους με δύο τρόπους.
Πρώτον, να καταβάλλουν τις εισφορές τους μέσω
των ΕΛΤΑ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και δεύτερον, μέσω της Τράπεζας της επιλογής τους, με την προσκόμιση του σχετικού εντύπου.
Τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών
Β ́ εξαμήνου 2014 θα αποσταλούν εντός των προσεχών ημερών. Ως
ληκτική ημερομηνία πληρωμής της τρέχουσας
εισφοράς και των τυχόν αναδρομικών ή ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει οριστεί η 30-06-2015.
Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στην παλιά
ρύθμιση του Ν.3943/2011
(τριμηνιαίες δόσεις) θα λάβουν τρία (3) διαφορετικά ειδοποιητήρια που θα αφορούν αντίστοιχα:
α) στη  Δόση Γ ́ Τριμήνου 2014,με ληκτική ημερομηνία πληρωμής την 15-06-2015
β) στη Δόση Δ ́Τριμήνου 2014 με ληκτική ημερομηνία πληρωμής την 30-06-2015και
γ) στην τρέχουσα εισφορά Β ́ εξαμήνου 2014, με ληκτική ημερομηνία πληρωμής την 30/06/2015.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Οι ασφαλισμένοι
προκειμένου να μην εκπέσουν της ρυθμίσεως, πρέπει να
εξοφλήσουν υποχρεωτικά και τα τρία (3) ειδοποιητήρια.
Παράλληλα ενημερώνουμε ότι οι ασφαλισμένοι:
α) που έχουν ενταχθεί στις νεότερες ηλεκτρονικές ρυθμίσεις του Ν. 4152/2013 (ΝΕΑ ΑΡΧΗ και
ΠΑΓΙΑ) και
β) που ενώ ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις ΝΕΑ ΑΡΧΗ και ΠΑΓΙΑ προτίμησαν στη
συνέχεια να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων του Ν.4321/2015, θα καταβάλουν την
τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά - Β ́ Εξαμήνου 2014 - μαζί με τη
δόση του Ιουνίου τρέχοντος
έτους.
Το σχετικό έντυπο θα εκτυπωθεί κατά τα μέσα Ιουνίου και η εξόφλησή του θα γίνεται
κανονικά μέσω της Τράπεζας Πειραιώς (ΚΜΠ 673 ή 310, αντίστοιχα).
Όσον αφορά στους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν εξαρχής στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων
του Ν. 4321/2015 εννοείται ότι δεν θα καταβάλουν την τρέχουσα εισφορά του Β' εξαμήνου 2014 αφού την έχουν ήδη καταβάλλει προκειμένου να ενταχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση (η
καταβολή της αποτελούσε προϋπόθεση ένταξής τους στη ρύθμιση).

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Δ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ THN TΕΤΑΡΤΗ 27 MAIOY 2015 ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.



                                                                                    Αθήνα, 26 Μαΐου  2015

                                                                               Αριθμ. Πρωτ: 646




Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


          Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει τη συμπαράστασή της στους δύο (2) εργαζόμενους του Δήμου Καλαμαριάς που παραπέμπονται σε δίκη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης γιατί έκαναν το απλό, εκτέλεσαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και προάσπισαν ταυτόχρονα τη Δημόσια Περιουσία.

          Η καταδίκη τους σε πρώτο βαθμό με εξοντωτικές ποινές αλλά και οι οικονομικές αποζημιώσεις που ζητούνται έχουν ένα και μοναδικό στόχο την επικράτηση κλίματος φόβου ώστε κανένας υπηρεσιακός παράγοντας να μην αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος.

          Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταδικάζει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της εργασίας και ζητά την αθώωση των συναδέλφων και καλεί τόσο τους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμαριάς όσο και τα συνδικαλιστικά στελέχη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο Νομό Θεσσαλονίκης να παραβρεθούν στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 11.00 το πρωί την ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2015.


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
         Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

     Θέμης Μπαλασόπουλος                           Βασίλης Πετρόπουλος


ΤΠΔΥ: Κατάταξη υπαλλήλων σε «νέους» ή «παλαιούς» ασφαλισμένους.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(ΤΠΔΥ)
Β΄ Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(ΤΠΔΚΥ)
                 
Αθήνα, 26/5/2015
Αριθμ. Πρωτ.:78236/5573


ΠΡΟΣ:
Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Καρόλου 24
104 37 - ΑΘΗΝΑ
Ταχ. Δ/νση: Σοφοκλέους 4
                    Τ.Κ. 105 59 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: κ. Τσομπανίδου
Τηλέφωνο     : 210 3270440
Fax                 : 210 5247019
Email              : ktsopanidou@tpdy.gr


ΘΕΜΑ:  «Κατάταξη υπαλλήλων σε «νέους» ή «παλαιούς» ασφαλισμένους».

Σας γνωρίζουμε ότι διαπιστώθηκε από την υπηρεσία μας ότι, σε πολλές περιπτώσεις, υπάλληλοι των Ο.Τ.Α., οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι του πρώην Τ.Α.Δ.Κ.Υ., κατατάχθηκαν από την υπηρεσία τους στην κατηγορία «νέου» ή «παλαιού» ασφαλισμένου, με κράτηση υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων 4% ή 1% αντίστοιχα, χωρίς να έχει ερευνηθεί εάν είχαν ασφάλιση ή όχι πριν την 1/1/1993.
Κατόπιν αποστολής του υπ΄.αρ. πρωτ. 8099/1089/31-1-2014 σχετικού ενημερωτικού εγγράφου μας σε όλους τους Δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ. τους, με το οποίο ζητούσαμε να ελεγχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι μας και να ενημερωθούμε για όσες περιπτώσεις είχε γίνει λανθασμένη κατάταξη, προέκυψαν πάρα πολλές περιπτώσεις, εκ των οποίων σε άλλες έχουν παρακρατηθεί επιπλέον εισφορές (γινόταν κράτηση 4% αντί 1%), για τις οποίες προχωρούμε σε επιστροφή της τελευταίας πενταετίας, λόγω παραγραφής των προηγουμένων ετών και σε άλλες έχουν παρακρατηθεί λιγότερες (γινόταν κράτηση 1% αντί του ορθού 4%), για τις οποίες προκύπτουν οφειλές προς το ταμείο μας με 20ετή παραγραφή.
Για τις δεύτερες περιπτώσεις, πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε την αντίδραση των ασφαλισμένων, οι οποίοι επικαλούνται ότι δεν γνώριζαν τις σχετικές διατάξεις και ότι η ευθύνη για τη λανθασμένη τους κατάταξη είναι καθαρά των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων.
Επειδή θεωρούμε ότι πράγματι είναι ευθύνη της κάθε υπηρεσίας για τη σωστή μισθολογική και ασφαλιστική κατάταξη των υπαλλήλων που υπηρετούν σ΄ αυτήν (στις περισσότερες περιπτώσεις οι Δήμοι αναγνώρισαν την ευθύνη τους και τήρησαν ανάλογη στάση υπέρ των εργαζομένων) και επειδή η μη τακτοποίηση των περιπτώσεων που έχουν καταταγεί σε λανθασμένη κατηγορία έχει πολύ σοβαρές ασφαλιστικές και οικονομικές επιπτώσεις για τους ίδιους τους ασφαλισμένους, παρακαλούμε να ενημερώσετε κι εσείς όλους τους Ο.Τ.Α. ώστε να προβούν έγκαιρα στον έλεγχο και την τακτοποίησή των οφειλών, ενημερώνοντας ΑΜΕΣΑ και το Ταμείο μας.


                                                                                     Η  ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

                                                                             ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΟΥ