Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Eίναι να πάρεις τα βουνά!

Mιλάμε ότι δέχτηκαν πρωθυπουργό διορισμένο τραπεζίτη και μιλάνε για δημοκρατική εκτροπή επειδή εκλεγμένη κυβέρνηση διοργανώνει δημοψήφισμα!

                                                                                                      Ιωσήφ Μιχαηλίδης

απλά, λιτά, ξεκάθαρα ΟΧΙ

Μέσα σε όλα και επαναφορά διαθεσιμοτήτων........

Τουίτ Αντώναρου


Τα προτεινόμενα μέτρα της "θεσμικής τρόικας"


Ποιες επιχειρήσεις εκβιάζουν τους εργαζόμενους τους για το δημοψήφισμα

Δεκάδες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που εκβιάζουν τους εργαζόμενούς τους, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας ώστε να αποφευχθεί η μαζική ανυπακοή στα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν οι θεσμοί καθώς και να αποσπάσουν μια θετική ψήφο στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»:
Αντιμέτωποι με υποχρεωτικές άδειες βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών, με τους εργοδότες να επικαλούνται τη μείωση των παραγγελιών. Κλειστό για μια βδομάδα θα μείνει, για παράδειγμα, το τμήμα της διακίνησης της επιχείρησης «Τσάνταλη» στην Αθήνα. Αντίστοιχα, στην «Ευβοϊκή», μια βδομάδα υποχρεωτική άδεια χορηγήθηκε στο 80% των εργαζομένων.
Σε υποχρεωτική άδεια για μια βδομάδα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στη μία μηχανή στο εργοστάσιο της «Σόφτεξ». Την επόμενη βδομάδα, εφόσον η κατάσταση στις τράπεζες είναι παρόμοια με τη σημερινή, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στη δουλειά και σε ανάλογη άδεια θα βρεθούν οι συνάδελφοί τους από άλλη μηχανή.
Στον αντίποδα, στον «πάγο» φαίνεται πως μπαίνουν τα ρεπό των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, καθώς η κίνηση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Παράλληλα, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι «ενημερώθηκαν» από παράγοντες της εργοδοσίας ότι στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν πλειοψηφήσει το «ναι», τότε τα καταστήματα στα οποία δουλεύουν είναι πιθανό να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες.
Κορυφώνεται η αβεβαιότητα και για τους εργαζόμενους στα μεγάλα εργοτάξια στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, ήδη υπολειτουργούσαν. Πλέον, οι κατασκευαστικές εταιρείες διαρρέουν φήμες για παύση των εργασιών τις επόμενες μέρες, επικαλούμενες προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές, στη χρηματοδότηση, στην προμήθεια πετρελαίου και άλλων υλικών
Ετσι, σε εργοτάξια της Ιονίας Οδού, οι εργαζόμενοι περίμεναν να ενημερωθούν χτες το βράδυ αν θα πάνε σήμερα για μεροκάματο, ενώ σε κάποια είχαν ήδη μάθει πως δε θα δουλέψουν. «Οποιος θέλει δουλεύει, όποιος θέλει φεύγει» ήταν η απάντηση που πήραν εργαζόμενοι σε άλλο εργοτάξιο, όταν ζήτησαν να μάθουν τι θα γίνει με τα μεροκάματά τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως στους εργαζόμενους, σε πολλές περιπτώσεις, ήδη οφείλονται δεδουλευμένα. Ακόμα κι αν λογιστικά προχωρήσει η καταβολή της μισθοδοσίας τους, οι οικοδόμοι που είναι απλήρωτοι για δύο και τρεις μήνες, με δεδομένο τον περιορισμό στις αναλήψεις, θα μπορούν να εκταμιεύσουν μόνο 60 ευρώ κάθε μέρα από τη μισθοδοσία τους.
Τέλος, σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Αττικής, σε επιχειρήσεις με τηλεφωνικά κέντρα, οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να πάρουν υποχρεωτικές άδειες «ιδιαίτερα στα τμήματα πωλήσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, τραβώντας την κανονική άδεια, είτε άδειες άνευ αποδοχών». Ενδεικτικά, το Σωματείο αναφέρει τις εταιρείες «CQS», «Online Sales» και «Oncall Center».
Το Σωματείο απαιτεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας να μην αποδεχτεί καμία αλλαγή στα προγράμματα των εργαζομένων όπως κατατέθηκαν την Παρασκευή 25/6/15. Καμία υποχρεωτική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών. Να πληρωθούν κανονικά τα μεροκάματα των εργαζομένων.
Ακόμα, το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας πληροφορικής «Sieben» (απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους), που ανακοίνωσε στους εργαζόμενους «πως θα τους καταβληθεί ένα μέρος των δεδουλευμένων τους για τον Ιούλη». Ακόμα, ανακοίνωσαν «μειώσεις μισθών και μειώσεις των παροχών που είχαν οι εργαζόμενοι, ακόμα και αύξηση στην τιμή του φαγητού».
Σύμφωνα επίσης με καταγγελία εργαζομένου στο Κόκκινο, μεγάλη παραφαρμακευτική εταιρεία (σ.σ το όνομα της εταιρείας βρίσκεται στην διάθεση του σταθμού) σήμερα το πρωί κάλεσε τους εργαζομένους της και μέσω των διευθυντών τους ανακοίνωσε πως οφείλουν να δώσουν μαζικά το “παρών” στην αυριανή συγκέντρωση που προγραμματίζει το μπλοκ “Μένουμε Ευρώπη” για το “Ναι” στο Σύνταγμα.
Παρόμοια καταγγελία έλαβε και το alfavita.gr για τον όμιλο εταιριών υγείας Βιοιατρική, σύμφωνα με την οποία δεν θα καταβληθούν οι μισθοί των υπαλλήλων για το διάστημα μέχρι και τις 5 Ιουλίου.
Τέλος λάβαμε την παρακάτω καταγγελία για την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.
Στις 29/06/2015 οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας φαρμάκων ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. πληροφορήθηκαν από στελέχη της διοίκησης της εταιρείας, ότι η καταβολή του μισθού για το μήνα Ιούνη αναβάλλεται "μέχρι νεωτέρας", εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και των "τεχνικών" δυσκολιών, που αυτή προκαλεί, ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.
Πρόκειται για ολοφάνερη υποκρισία από πλευράς διοίκησης, μιας και πρόκειται για μια εταιρεία οικονομικά εύρωστη και εξαιρετικά κερδοφόρα. Επίσης ας σημειωθεί, ότι κατά την ενημέρωση των εργαζόμενων δεν υπήρξε κάποιος προσχηματικός έστω λόγος που να τεκμηριώνει οικονομικό ή τεχνικό πρόβλημα ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων.
Απέναντι στη διαφαινόμενη δυνατότητα του κόσμου της εργασίας και του λαού μας να φωνάξει στο επικείμενο δημοψήφισμα ένα βροντερό ΟΧΙ σε όλα τα παλιά και νέα μνημόνια και τις πολιτικές της ΕΕ, η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας επιλέγει να τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους της με την εξαγγελία παύσης πληρωμής μισθών.
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στον ενορχηστρωμένο πόλεμο εκφοβισμού και χυδαίου εκβιασμού που εξαπολύουν μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα και πολυεθνικές ενάντια στη θέληση της κοινωνικής πλειοψηφίας να θέσει το δίκιο της ξανά στο προσκήνιο.
Η δημοκρατία και η ελευθερία για τους εργαζόμενους στη φαρμακοβιομηχανία σταματά στην πύλη των εργοστασίων. Αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες εταιρείες φαρμάκου, με τις διοικήσεις να καλούν-απειλούν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.
Η επιχείρηση τρομοκρατίας από την πλευρά της εργοδοσίας δεν πρέπει να περάσει. Η απουσία οργανωμένου συνδικαλισμού σε αυτούς τους χώρους εργασίας επιβάλλει την άμεση παρέμβαση του εργατικού κινήματος και των σωματείων, με σκοπό την ενημέρωση και την αλληλεγγύη.
•    Καλούμε τους εργαζόμενους της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. και συνολικά του ιδιωτικού τομέα να μην υποκύψουν στις απειλές της εργοδοσίας.
•    Να διαδηλώσουν τις επόμενες μέρες ελεύθερα και δυνατά την άρνηση τους να υποταχθούν στις πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων.
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Βιομηχανίας

ΠΟΕ-ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015
Αριθμ. Πρωτ.: 750
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 – ΟΛΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ
Στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ελληνικός λαός καλούνται να πουν για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε κάθε νέα συμφωνία-μνημόνιο που θα εντείνει και θα παρατείνει την εξαθλίωση, τη φτώχια και την καταδυνάστευση των Ελλήνων.
Καλούνται να πουν «ΟΧΙ» και να απορρίψουν με αυτόν τον τρόπο τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα των Βρυξελλών και του Βερολίνου, των ξένων και εγχώριων οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να ταπεινώσουν έναν ολόκληρο λαό χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα για τη συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε μία Ευρώπη που η αλληλεγγύη είναι ανύπαρκτη πλέον και κυριαρχούν οι γύπες των αγορών με εκφραστές τύπου Σόιμπλε.
Μετά από πέντε (5) χρόνια μνημονιακής εξαθλίωσης οι θεσμοί (τρόικα) βάζουν για μια ακόμη φορά στο στόχο μία χώρα και έναν ολόκληρο λαό γιατί φοβούνται την ετυμηγορία του που θα υπερβαίνει κόμματα και κομματικές γραμμές γιατί πλέον γνωρίζει. Γνωρίζει πως τα μνημόνια είτε των 8 είτε των 9, 10, 11 δις ευρώ θα είναι μία ακόμη θηλιά στο λαιμό του!!!
Οι πολιτικές των μνημονίων που εφαρμόστηκαν έως σήμερα, άφησαν πίσω τους 1.500.000 ανέργους, χιλιάδες «λουκέτα» επιχειρήσεων, χιλιάδες αυτοκτονίες συνανθρώπων μας που έμειναν χωρίς δουλειά, φαγητό, στέγη και μέλλον, τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ισοπέδωσαν το σύστημα υγείας και ασφάλισης κ.α. Αυτές ζητούν να συνεχίσουμε. Αυτές θα απαιτήσουμε να σταματήσουν.
Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και οι αξίες σύμφωνα με τις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρώπη κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα και να καταλύσουν τη Δημοκρατία.
Έφτασε λοιπόν η ώρα να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! Απαιτούμε διαγραφή του παράνομου χρέους, άμεση κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών Νόμων, απαιτούμε το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Δεν θέλουμε άλλα μέτρα, δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε άλλα μέτρα.
Αυτό είναι και το μήνυμα προς την κυβέρνηση που πρότεινε μέτρα 8 δισ. ευρώ στους δανειστές, έχοντας προηγουμένως, στις 20 Φεβρουαρίου 2015, υπογράψει την παράταση του μνημονίου αναγνωρίζοντας το σύνολο του Δημοσίου χρέους και πληρώνοντας τις δόσεις, δίδοντας έτσι το δικαίωμα στους τοκογλύφους πιστωτές να πιστεύουν ότι μπορούν να υποτάξουν τον Ελληνικό λαό.
- Ψηφίζουμε ΟΧΙ, γιατί ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο πολιτικές που τον έχουν λυγίσει, τον έχουν εξαθλιώσει, τον έχουν εξοντώσει, τον έχουν ταπεινώσει.
- Ψηφίζουμε ΟΧΙ, γιατί μόνο με την ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ μπορεί να υπάρξει ελπίδα για το λαό και προοπτική διεξόδου από την κρίση.
- Ψηφίζουμε ΟΧΙ, γιατί η επικράτηση του ΝΑΙ θα σημάνει την επόμενη ημέρα την συνέχιση και επιβολή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θα έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα και μάλιστα χωρίς πισωγύρισμα.
- Ψηφίζουμε ΟΧΙ, γιατί η αξιοπρέπεια δεν μετριέται με τα δις ευρώ, βάσει ενός ή άλλου προγράμματος εγχώριου ή μη.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ
ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ!!!
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α
Ο Πρόεδρος Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας
Θέμης Μπαλασόπουλος Γιάννης Τσούνης

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΣΤΗΝ (ηλεκτρονική) ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΙΡΕΤΟΣ" ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ



Αθήνα, 29 Ιουνίου 2015

                                                                            Αριθμ. Πρωτ.: 746
                                                                           

                                                                            Προς:
                                                                            Ηλεκτρονική Εφημερίδα
                                                                            «AIRETOS.GR»
                                                                            Υπόψιν κ. Ν. Βοσδογάνη
                                                                            e-mail: airetosgr@gmail.com



  Μετά το άρθρο σας στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα «airetos.gr» την 19 Ιουνίου 2015 που προφανώς εκφράζει «απόψεις αιρετών», που είτε δεν γνωρίζουν καν το αντικείμενο, είτε προσπαθούν εσκεμμένα να παραπληροφορήσουν και να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους στον ευαίσθητο χώρο της Προσχολικής Αγωγής, παρακαλούμε άμεσα στην αποκατάσταση της αλήθειας που προκύπτει από την υφιστάμενη Νομοθεσία και όχι από υποκειμενικές απόψεις!!!

  Παράλληλα θα προτείναμε στους αρθρογράφους σας αλλά και στους αιρετούς που εκφράζουν τέτοιου είδους ανυπόστατες θέσεις να εξέταζαν σχολαστικότερα και να εστίαζαν στην περικοπή χρηματοδοτήσεων στους Παιδικούς Σταθμούς, στην έλλειψη του προσωπικού τους, στις ακατάλληλες σε πολλές περιπτώσεις υποδομές και σε όλα τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν αυτή την τόσο σημαντική για τους πολίτες κοινωνική δομή και στο πως θα λύνονταν αυτά ώστε να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο και ιδιωτικοποίηση, αντί να διαβάλλουν ένα ολόκληρο κλάδο που καθημερινά καταθετέι την ψυχή του παρά τις αντίξοες συνθήκες ώστε τα παιδιά  μας να παιδαγωγούνται με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους.

  Σύμφωνα λοιπόν με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών προβλέπεται παύση εργασίας της Δομής των Παιδικών Σταθμών τον μήνα Αύγουστο. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες που προβλέπονται παύση λειτουργίας, λαμβάνουν υποχρεωτικά άδεια την περίοδο αυτή και δεν δικαιούνται κανονική άδεια 25 εργάσιμων ημερών που δικαιούνται οι λοιποί εργαζόμενοι.

  Το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών ορίζεται από τον ίδια Υπουργική Απόφαση από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα. Τονίζουμε πως το ωράριο λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών ίσχυε προ της αύξησης των ωρών απασχόλησης του παιδαγωγικού προσωπικού και παραμένει το ίδιο έως και σήμερα.

  Είναι αναληθές και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πως η μείωση των ωρών απασχόλησης του Παιδαγωγικού προσωπικού επιφέρει μείωση του ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, διότι οι παιδαγωγοί και με το 6ωρο και με το 8ωρο δούλευαν και δουλεύουν σε βάρδιες ώστε να καλύπτουν το ωράριο λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών που πάντα ήταν 7.00 π.μ. έως 4.00 μ.μ.

 Σε καμιά περίπτωση επίσης δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση ούτε ενός ευρώ από την μείωση του ωραρίου!!!

  Είναι για μας κατανοητό πως πολλοί αιρετοί αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να αντιληφθούν λόγους παιδαγωγικού περιεχομένου και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών που στηρίζονται σε εμπεριστατωμένες και έγκυρες διεθνής μελέτες που αφορούν την προσχολική αγωγή.

  Σε καμιά δε περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστούν όμως ως προνομιούχοι εργαζόμενοι που στις περισσότερες των περιπτώσεων και με κίνδυνο την ίδια του την εργασιακή υπόσταση εξαναγκάζονται με εκβιασμούς να  «συναινούν» στο να γίνονται λάστιχο οι προϋποθέσεις αναλογιών παιδαγωγών-παιδιών που τίθενται εκ του Νόμου για την ασφάλεια των παιδιών και την ποιότητα των υπηρεσιών και πολλές φορές σε ακατάλληλους και χωρίς άδεια χώρους προκειμένου να εξαργυρώσουν οι αιρετοί τα «πελατειακά τους γραμμάτια».


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΠΟΕ-ΟΤΑ για Δήμαρχο Αιγάλεω



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Δημάρχου Αιγάλεω κ. Δημήτρη Μπίρμπα να ασκήσει ΕΦΕΣΗ σε δικαστική απόφαση που δικαιώνει εργαζόμενη που απασχολήθηκε με πρόγραμμα STAGE, μετατρέποντας την σχέση εργασίας της σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Αιγάλεω καταδικάζεται από το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου που διεκδικεί την άρση της ΕΦΕΣΗΣ και την άμεση πρόσληψη της εργαζόμενης. Αναδεικνύει δε ταυτόχρονα πως και τα προγράμματα STAGE ουσιαστικά αποτελούσαν εργασιακές σχέσεις που επιλέχθηκαν εκείνη την χρονική περίοδο να καλύψουν πάγιες ανάγκες του Δήμου προκειμένου να μην προσληφθεί μόνιμο προσωπικό!!!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σταθερή στη θέση της υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας καλεί το Δήμαρχο και τη Διοίκηση του Δήμου να επανεξετάσουν τη στάση τους και να ανακαλέσουν άμεσα την άσκηση ΕΦΕΣΗΣ στην δικαστική απόφαση που δικαιώνει την εργαζόμενη.

Στηρίζει δε κάθε πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω ώστε συντονισμένα και με κάθε τρόπο να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας!!!


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
         Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας


Θέμης Μπαλασόπουλος                                                      Βασίλης Πετρόπουλος

Παράταση της προθεσμίας συμμετοχής στη ρύθμιση των 100 δόσεων έως τις 15 Ιουλίου 2015

Παράταση της προθεσμίας συμμετοχής στη ρύθμιση των 100 δόσεων έως τις 15 Ιουλίου 2015Με σημερινό δελτίο τύπου το Υπ.Οικονομικών ανακοινώνει ότι καταθέτει τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα.» με την οποία δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία κανονικά έληγε σήμερα (26.06.2015), έως τις 15 Ιουλίου 2015. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί την τελική, καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης.
Δείτε
εδώ το Δελτίο Τύπου του Υπ.Οικονομικών.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ερωτήσεις και απαντήσεις για την εφαρμογή της "Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας"

Αναλυτικό οδηγό που περιλαμβάνει όλες τις πιθανές ερωτήσεις – αλλά και τις απαντήσεις τους – για την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» εξέδωσε η κυβέρνηση.
Διαβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά πως οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι πλήρως διασφαλισμένες, η κυβέρνηση παρουσιάζει αναλυτικό κατάλογο για κάθε πτυχή της νέας πραγματικότητας για τη χώρα, ήτοι των capital controls.
Αναλυτικά:
1) Τι σημαίνει τραπεζική αργία;
Τραπεζική αργία σημαίνει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για λίγες μέρες.
2) Πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες;
Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου.
3) Υπάρχει περίπτωση να χάσω τα χρήματά μου ή να «κουρευτούν» οι καταθέσεις μου;
Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν περάσει πρόσφατα με επιτυχία τις αξιολογήσεις  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
4) Όσο διαρκεί, τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά;
Τα ΑΤΜ θα ανοίξουν το αργότερο έως το μεσημέρι της Δευτέρας και θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης τραπεζικής αργίας.
5) Πόσα χρήματα θα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ;
Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 € ανά κάρτα.
6) Αν σε μία κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι λογαριασμοί, τι ισχύει;
Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο είναι 60 €.
7) Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους τι ισχύει;
Σε λογαριασμούς  με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 € για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα σε ένα λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60€ ανά κάρτα, δηλαδή 120€ για το λογαριασμό.
8) Εάν ένας λογαριασμός έχει έναν δικαιούχο αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες αναλήψεων, τι ισχύει;
Σε αυτή την περίπτωση το ημερήσιο όριο 60€ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με έναν δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60€.
9) Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με την πιστωτική μου κάρτα;
Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο (60€). Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με το επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την Τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.
10) Θα μπορώ να κάνω υπερανάληψη από τρεχούμενο λογαριασμό ή από λογαριασμό καταναλωτικού δανείου;
Υπερανάληψη γίνεται με βάση το ημερήσιο όριο εφόσον επιτρέπεται από τη σύμβαση με την Τράπεζα.
11) Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη  χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή μου με την Τράπεζα.
12) Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη  χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο ίντερνετ;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα.
13) Θα μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);
Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν, και δεν θα εκδίδονται νέες.
14) Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);
Μεταφορές χρημάτων μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.
15) Θα μπορώ να κάνω πληρωμές  μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);
Πληρωμές μέσω ίντερνετ  ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.
16) Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.
17) Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;
Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.
18) Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου/ την εφορία/ το δάνειό μου κλπ;
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking,  ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.
19) Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking,  ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.
20) Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο μου συμβόλαιο (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking,  ή από τα ΑΤΜ.
21) Πως θα μπορέσω να στείλω έμβασμα στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);
Για  αυτή την περίπτωση αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
22) Οι πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών θα χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.
23) Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά; Θα μπορέσω να πάρω τα χρήματά μου;
Οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς.  Οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο.
24) Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά;
Ναι, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.18.06.2015 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ



ΑΠΟΦΑΣΗ
του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και κοινή διαπίστωση των περισσότερων Γενικών Συμβούλων ήταν πως μετά από πέντε (5) χρόνια εφαρμογής σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για μια ακόμη φορά η Ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι «αγωνιούν» για την νέα «συμφωνία» κυβέρνησης και δανειστών που βρίσκεται προ των πυλών.
Με την εκβιαστική στάση τους οι «θεσμοί» (Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ.-Δ.Ν.Τ.) και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους, απέναντι στη χώρα μας και το λαό της, απαιτούν την συνέχιση των μνημονίων και του φαύλου κύκλου της λιτότητας. Με την διαφαινόμενη «συμφωνία» συνεχίζεται η μνημονιακή λαίλαπα, με επακόλουθο να αυξηθεί περισσότερο η ανεργία, να υπάρξει περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών.
Η επικείμενη συμφωνία, με βάση τις έως τώρα διαρροές της Ελληνικής πρότασης ουσιαστικά περιλαμβάνει οικονομική επιβάρυνση περίπου 600,00 ευρώ ετησίως μέσω της αύξησης του Φ.Π.Α., έμμεση μείωση μισθών μέσω αύξησης κατά 1% στις εισφορές των εργαζομένων, αλλά και της εισφοράς υπέρ Επικουρικών Συντάξεων από το 3% στο 3,5%.
Ταυτόχρονα επιβάλλεται εισφορά 5% (από 0%) στις Επικουρικές Συντάξεις με οικονομικό στόχο 240 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία. Επιπλέον προβλέπεται αύξηση της εισφοράς ασθενείας από 4% σε 5% αποβλέποντας στην είσπραξη 405 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Παραμένει δε ως έχει ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. με στόχο την είσπραξη 2,65 δις ευρώ.
Υπάρχει δε αναφορά για εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από τις αρχές του 2016 στο Δημόσιο. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε νέες μειώσεις μισθών (σε όσους συνεχίζουν και εργάζονται), καθώς ο κανόνας είναι πως κάθε αλλαγή γίνεται προς το χειρότερο.
Και φυσικά εγκαταλείπεται κάθε ρητορική και επιχείρημα για διαγραφή ολόκληρου ή έστω μέρος του χρέους, αναγνωρίζοντας έτσι το σύνολο του και «ελπίζοντας» μόνο στην διευθέτησή του αποσκοπώντας σε μικρότερα επιτόκια στο μέλλον. Τονίζουμε δε πως τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελικά!!!

Η απαίτηση για διαγραφή του χρέους μετατράπηκε σε αίτημα για ρύθμιση του χρέους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για τις επόμενες γενιές. Χωρίς διαγραφή ή ελάφρυνση του χρέους είναι βέβαιο πώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει και σύντομα θα απαιτηθούν νέα μέτρα.
Η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες και μη διαρροές, να έχει συμφωνήσει μέχρι το τέλος του 2016 σε μέτρα 7,9 δις ευρώ που για μια ακόμη φορά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πληρώσει η πολύπαθη Ελληνική κοινωνία.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά δεν πρέπει και δεν θα μείνουν αμέτοχοι στις εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και το δικό τους για τα επόμενα χρόνια!!!
Στον αντίποδα της όποιας συμφωνίας που θα συνεχίσει ή θα εντείνει την πολιτική της λιτότητας απαιτούμε:
·          Την ΔΙΑΓΡΑΦΗ του ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει η χώρα μας προς όφελος του λαού και της κοινωνίας.
·          Την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών Νόμων.
·          Την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν κατά την πενταετή περίοδο των μνημονίων και της τρόικα.
·          Άρση της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης για όλους τους εργαζόμενους.
·          Σταδιακή αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι υπέστησαν τα προηγούμενα τουλάχιστον 5 χρόνια.
·          Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ψήφιση νέου μισθολογίου που θα ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες.
·          Χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων υπό την εγγύηση του κράτους.
·          Άμεση άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων με προτεραιότητα τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, τους Παιδικούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Δομές.
·          Κατάργηση των Νόμων εκχώρησης των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α.  σε ιδιώτες όπως του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε περίπτωση ανακοίνωσης νέας Συμφωνίας-Μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, να προκηρυχθεί 24ώρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ και να προγραμματιστούν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Ταυτόχρονα, καλεί τους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μέσω Γενικών Συνελεύσεων και Συγκεντρώσεων να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν τον κλάδο ώστε να υπάρχει αγωνιστική ετοιμότητα.
Ο αγώνας για την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και αυτού του αγώνα!!!
         
ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.