Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Στα δικαστήρια εργαζόμενη που της ζήτησαν να ρίξει το παιδί

Στις δικαστικές αίθουσες του Ηρακλείου μεταφέρεται σήμερα (Δευτέρα) η υπόθεση απόλυσης γυναίκας υπαλλήλου από το 2014, όταν οι εργοδότες της έμαθαν πως είναι έγκυος και αφού πρώτα της είχε ζητηθεί να «ρίξει» το παιδί της προκειμένου να μείνει στην εργασία της.
Μάλιστα ακολούθησε σφοδρή και πολυεπίπεδη αντιπαράθεση της εργοδοσίας με την εργαζόμενη αλλά και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου.
Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης, στην ιστοσελίδα του ΣΜΤ Ηρακλείου εξιστορείται το χρονικό της υπόθεσης της συγκεκριμένης εργαζόμενης.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται:

Το θράσος της εν λόγω εργοδοσίας (εταιρία ΠΑΝΘΕΟΝ) είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο:
- αφού πρώτα εκβίασαν τη συναδέλφισσα να ρίξει το παιδί για να συνεχίσει να δουλεύει,
- αφού αποπειράθηκαν να χειροδικήσουν όταν διεκδίκησε δεδουλευμένα,
- αφού την άφησαν για μήνες απλήρωτη ώστε να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση,
- αφού απείλησαν με μηνύσεις το σωματείο μας και δημοσιογράφους
- αφού την απείλησαν για τη ζωή της εάν προχωρούσε σε καταγγελία στο ΙΚΑ,
- αφού την απείλησαν ότι θα μπορούσαν να τη διασύρουν τόσο ώστε να μη βρει ποτέ ξανά δουλειά

όταν έληξαν οι άδειες (μητρότητας κλπ) και η συναδέλφισσα επέστρεψε στην εργασία της ως όφειλε με βάση την αορίστου χρόνου σύμβαση της, με περίσσιο θράσος της είπαν «πέρνα έξω». Την απέλυσαν παράνομα γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την 18μηνη προστασία μητρότητας από το νόμο (απαγόρευση απόλυσης). Φώναξαν μάλιστα την αστυνομία να απομακρύνει την εργαζόμενη και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του σωματείου που είχαν πάει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή στα εργασιακά της καθήκοντα μετά από όλες τις απειλές που είχε δεχτεί.
Όταν η συναδέλφισσα προχώρησε πρώτη φορά σε καταγγελία (Νοέμβρης 2014) η εργοδοσία ηττήθηκε: παρά την αρχική άρνηση της, εν τέλει παραδέχτηκε και κατέβαλε όλα τα δεδουλευμένα και παραχώρησε τις άδειες που νόμιμα δικαιούταν η συνάδελφος. Το διάστημα που ακολούθησε, και παρά τη συλλογική κατακραυγή εναντίον της σε πανελλαδικό επίπεδο, η εργοδοσία εξακολούθησε προκλητικά να παρανομεί. Δεν μερίμνησε ποτέ για την αποκατάσταση της ασφαλιστικής εικόνας της εργαζόμενης στο ΙΚΑ. Όσο αφορά δε, την καταβολή των δεδουλευμένων, πλήρωνε μόνο μετά από καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, πάντα μια μέρα πριν την διενέργεια της εργατικής διαφοράς. Έφτασε στο σημείο να προβεί σε παράνομη απόλυσή της –εκλεγμένης τότε στη διοίκηση του παραρτήματος- εργαζόμενης επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά της και να ασκήσει μηνύσεις ενάντια σε αυτήν και άλλα δύο μέλη της διοίκησης του παραρτήματος Ηρακλείου του σωματείου μας σε άλλη μια προσπάθεια τρομοκράτησης μας!
Οι διώξεις απέναντι στα 3 μέλη της τότε διοίκησης του παραρτήματος Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αποτελούν διώξεις απέναντι στο ίδιο το σωματείο και προκλητική προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και της αλληλεγγύης. Οι διώξεις αυτές δεν είναι αποκομμένο-μεμονωμένο περιστατικό αλλά εντάσσονται στη γενικότερη καταστολή που εντείνεται με κάθε τρόπο όσο μαίνεται η αντιλαϊκή -αντεργατική επίθεση για να τσακίσει τους αγώνες που δίνονται. Επιχειρείται να ποινικοποιηθεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, το δικαίωμα στον συνδικαλισμό, την ελεύθερη συνάθροιση, το δικαίωμα να διεκδικούμε ότι μας ανήκει, την συναδελφική και εργατική αλληλεγγύη.
Δεκάδες σωματεία και συλλογικότητες πανελλαδικά είχαν αποστείλει στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ψηφίσματα αλληλεγγύης και στο Ηράκλειο είχαν δείξει έμπρακτα την αγωνιστική τους αλληλεγγύη συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις έξω από την επιθεώρηση εργασίας σε κάθε συνάντηση που είχε οριστεί με την εργοδοσία. Έγινε, όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, αυτός ο αγώνας συλλογική υπόθεση που αφορά κάθε εργαζόμενο που πλήττεται από την εργοδοτική ασυδοσία, κάθε γυναίκα εργαζόμενη της οποίας τα στοιχειώδη δικαιώματα καταπατώνται βάναυσα. Επερώτηση σχετικά με την υπόθεση είχε κατατεθεί στη Βουλή. Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης σε πανελλαδικό επίπεδο στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει κύμα ανάλογων εργατικών διεκδικήσεων από έγκυες εργαζόμενες που είχαν απολυθεί και εν τέλει δικαιώθηκαν, με πιο γνωστή την υπόθεση της «απολυμένης εγκύου τεχνικού της MIGATO».
Το κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εντεταλμένες τους μνημονιακές κυβερνήσεις επιβάλλουν ελαστικές μορφές εργασίας, μείωση μισθών, απολύσεις και επιτρέπουν στην εργοδοσία να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως είλωτες. Η δική μας απάντηση είναι συλλογικοί, ταξικοί, ανυποχώρητοι, μαχητικοί αγώνες. Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις, μείωση των ωρών εργασίας, κανονικές προσλήψεις – κατάργηση του άθλιου καθεστώτος του Δελτίου παροχής υπηρεσιών και του σκλαβοπάζαρου των ΕΣΠΑ, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς. Απαιτούμε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους! Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
Με ακλόνητη την πεποίθηση ότι η αξιοπρέπεια στη ζωή και στη δουλειά κάθε εργαζομένου οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτη, το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει κάθε συνάδελφο που διεκδικεί τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας του, που αμφισβητεί την εργοδοτική τρομοκρατία, που υπερασπίζεται τα δικαιώματά του. Από τις πιο ακραίες μορφές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, οι συνεχείς επιθέσεις σε γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες και εγκύους. Το συγκεκριμένο κρούσμα ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας ξεπερνάει τα όρια των οικονομικών διεκδικήσεων, θέτοντας ζήτημα στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των εργαζομένων από τους εργοδότες και δείχνει τις σεξιστικές διακρίσεις στις οποίες στον 21ο αιώνα και την «πολιτισμένη Δύση» ακόμα υπόκεινται γυναίκες εργαζόμενες.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: