Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΙΣ e-ΔΑΠΑΝΕΣ

Eμμεση φορολόγηση των εισοδημάτων για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και ενοικιαστές επιφέρει το νέο καθεστώς των αποδείξεων που θα ισχύσει από τον καινούργιο χρόνο.
Φορολογούμενοι με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά και ζευγάρια που πληρώνουν ενοίκια θα δυσκολευτούν να πιάσουν τον στόχο των e-αποδείξεων που βάζει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό, από τη στιγμή που οι μηνιαίες δόσεις τους απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.
Ετσι, με το υπόλοιπο ποσό από τον μισθό τους θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές για το... 30% του συνόλου των ετήσιων αποδοχών τους.
Είναι δηλαδή υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις και για το τμήμα της δόσης του στεγαστικού δανείου ή του ενοικίου, μολονότι για τους ίδιους δεν αποτελεί διαθέσιμο εισόδημα.
Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ και ετήσιο 16.800 ευρώ, ο οποίος πληρώνει 420 ευρώ μηνιαία δόση για στεγαστικό δάνειο, θα πρέπει με το νέο μέτρο των αποδείξεων να εμφανίσει μέσω καρτών ή ηλεκτρονικές πληρωμές ύψους 5.040 ευρώ (16.800 x 30%= 5.040 ευρώ).
Στην πραγματικότητα, όμως, ο ως άνω ιδιωτικός υπάλληλος έχει τελικό μηνιαίο εισόδημα μετά την αφαίρεση του στεγαστικού δανείου, μόλις 780 ευρώ (1.200 ευρώ - 420 ευρώ = 780 ευρώ) ή 10.920 ευρώ ετησίως (780 ευρώ x 14 = 10.920 ευρώ), το οποίο θα αντιστοιχούσε σε ηλεκτρονικές αποδείξεις 3.276 ευρώ εάν ήταν το συνολικό του εισόδημα.
Είναι δηλαδή υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει 1.764 ευρώ έξτρα πληρωμές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες για… ανύπαρκτο εισόδημα!
Στη θέση αυτού του υπαλλήλου βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους πρώτη κατοικία και πληρώνουν ενοίκια, ζευγάρια που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, αλλά και οικογένειες με τουλάχιστον έναν άνεργο - θύμα της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι πληρώνουν αδρά ποσά σε στεγαστικά δάνεια, αφού συνάφθηκαν πριν από τα μνημόνια και με καλύτερους όρους, όπου οι μισθοί στην Ελλάδα δεν ήταν ακόμη «κουρεμένοι».
Ολοι αυτοί που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν «πλαστικές» αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου 22%. Και, καταπώς φαίνεται, δεν θα είναι λίγοι που θα πέσουν σε αυτή την παγίδα.
Το πρόστιμο θα επιβληθεί στο ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν και ο φόρος αυτός θα έρθει να προστεθεί στον φόρο που θα προκύψει για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2021, ανεβάζοντας ακόμη παραπάνω τον λογαριασμό της Εφορίας.

Χαμηλόμισθοι

Μεγάλο βαθμό δυσκολίας προκειμένου να συλλέξουν το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων θα έχουν επίσης οι χαμηλόμισθοι, αλλά και όσοι πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων.
Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 9.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ύψους 2.700 ευρώ, όταν με το σημερινό καθεστώς απαιτούνται μόλις 900 ευρώ.
Σήμερα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές κλιμακώνονται από 10% ώς 20%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ η σχετική υποχρέωση βαραίνει μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Από το 2020 όλα αλλάζουν, καθώς οι e-δαπάνες αποσυνδέονται από το αφορολόγητο και στο κυνήγι τους μπαίνουν όλοι οι φορολογούμενοι, αφού όλα τα εισοδήματα απ’ όλες τις πηγές θα προστίθενται και το 30% του συνολικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύπτεται από ηλεκτρονικές πληρωμές.
Το κακό με το νέο μέτρο είναι ότι τελικά αυτό δεν είναι και τόσο… οριζόντιο. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να βάλουν ανώτατο πλαφόν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αυτό αναμένεται να οριστεί στα επίπεδα των 20.000 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από το «ταβάνι» των 34.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για όσους βρίσκονται στα… ρετιρέ της φορολογικής κλίμακας.
Το ποσό των 20.000 ευρώ για τις e-αποδείξεις αντιστοιχεί σε εισόδημα ύψους 66.700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα μέχρι αυτό το όριο, θα πρέπει το 30% των ετήσιων αποδοχών να υποστηρίζεται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Γενναιοδωρία για χρυσές αμοιβές

Αντίθετα, για όσους έχουν οικονομικές απολαβές πάνω από τα 66.700 ευρώ, δεν υπάρχει όριο 30%, παρά μόνο υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων αξίας 20.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα ύψους 20.000 ευρώ και όχι 24.000 ευρώ, όπως ορίζει κανονικά το νέο μέτρο και σύμφωνα με αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός του.
Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών χωρίζει τους φορολογούμενους σε δύο ταχύτητες. Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα που θα πρέπει υποχρεωτικά να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.
Στη δεύτερη ταχύτητα, δηλαδή ένα γρανάζι πιο πάνω, βρίσκονται οι φορολογούμενοι με τις χρυσές αμοιβές, τα «golden boys» των ΔΕΚΟ και των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δεν τους αγγίζει το μέτρο του 30% και η φορολογική τους υποχρέωση εξαντλείται με τη συγκέντρωση ποσού ηλεκτρονικών αποδείξεων αξίας 20.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: