Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πανηγυρική αθώωση 11 Βελβεντινών

Πανηγυρική αθώωση 11 Βελβεντινών – Κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη γέφυρα Σερβίων, ενάντια στον «Καλλικράτη»

Aθωώθηκαν πανηγυρικά από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, έντεκα δημότες και παράγοντες του Βελβεντού, οι οποίοι κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στον «Καλλικράτη» και υπέρ του αυτόνομου δήμου Βελβεντού.

Η ακροαματική διαδικασία έλαβε χώρα χτες, στο ανωτέρω δικαστήριο, για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Γέφυρα της Λίμνης Πολυφύτου και στη διασταύρωση του Βελβεντού, τον Μάιο του 2010. Μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν δύο πρώην δήμαρχοι, ο Μανόλης Στεργίου και ο Μάκης Μπελιάς, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για ανεξάρτητο δήμο Βελβεντού, όπως η Βάγια Μαλλού, ο Γιάννης Τράντας και άλλοι.Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι πρόθεσή τους δεν ήταν το κλείσιμο του δρόμου, ούτε η κυκλοφοριακή αρρυθμία, παρά μόνο η ενημέρωση των πολιτών της περιοχής για το δίκαιο του αιτήματός τους. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορουμένων, «εμείς δεν θέλαμε να κάνουμε εχθρούς, αντιθέτως θέλαμε να αποκτήσουμε συμμάχους σε έναν αγώνα ζωής για την κοινωνία του Βελβεντού».
Έπειτα από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, η πρόεδρος του έδρας, ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου, κηρύσσοντας «αθώους άπαντες τους κατηγορούμενους, ελλείψει δόλου». Να σημειωθεί ότι την αθώωση των κατηγορουμένων πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας. Ο Μάκης Μπελιάς, ένας εκ των έντεκα κατηγορουμένων, αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, με δήλωσή του στον «Π», υπογράμμισε: «Το δικαστήριο αντιλήφτηκε ότι δεν δημιουργήσαμε πρόβλημα στους συμπολίτες μας, σε καμία κοινωνική τάξη, ούτε σε μεμονωμένους πολίτες και ότι στόχος μας ήταν να γίνει γνωστή η διαμαρτυρία των Βελβεντινών απέναντι στο ζήτημα που έθιγε μία ολόκληρη κοινωνία και που διακύβευε το μέλλον των παιδιών μας».
Την απόφαση δέχτηκαν με ανακούφιση και ικανοποίηση οι δημότες του Βελβεντού, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του δικαστηρίου, για να παρακολουθήσουν τη δίκη και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους συμπολίτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: