Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ηλέκτωρ στη Σόφια, Ηλέκτωρ στην ΣΔΙΤ με ΔΙΑΔΥΜΑ

Μπορεί οι ευρωπαϊκοί θεσμικοί παράγοντες να μας «κουνούν το δάχτυλο» και να απειλούν τους εργαζόμενους στη χώρα μας με μισθούς Βουλγαρίας, αλλά κανένας δανειστής δεν σκέφτηκε να μας ζητήσει την εφαρμογή συστημάτων αντιμετώπισης κοινωνικών ζητημάτων με τη «συνταγή» της γειτονικής χώρας, στην οποία μάλιστα καθοριστικό ρόλο είχε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία!
Ο λόγος για το υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών, περίπου 20 χλμ. μακριά από τη Σόφια, που θα υποδέχεται 410.000 τόνους τον χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των στερεών αποβλήτων της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, που έχει 1,2 εκατ. κατοίκους.
Σχεδιάστηκε για να παράγει καύσιμη ύλη που θα αξιοποιηθεί σε πρώτη φάση σε εργοστάσια της περιοχής και αργότερα στη μονάδα τηλεθέρμανσης. Χωροθετήθηκε, αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε μέσα σε 20 μήνες, ενώ η επένδυση διαμορφώνεται στα 120 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και το κόστος δοκιμαστικής λειτουργίας για ένα χρόνο.
Μετά θα ακολουθήσει νέος διαγωνισμός και θα ανατεθεί η λειτουργία στον όμιλο που θα δώσει την καλύτερη προσφορά. Το κονδύλι προέρχεται από κοινοτικά προγράμματα και δάνειο που εξασφάλισε ο δήμος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Το εργοστάσιο, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, την υπουργό Περιβάλλοντος και τη δήμαρχο Σόφιας, κατασκευάστηκε σε έκταση 110 στρεμμάτων δίπλα στην παλιά χωματερή που προβλέπεται να αποκατασταθεί και να γίνει χώρος πράσινου.

Στα «μείον» του προγράμματος είναι ότι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, το εργοστάσιο υποδέχεται μόνο σύμμεικτα σκουπίδια, που σημαίνει ότι δεν προηγείται ανακύκλωση στα νοικοκυριά. Μέσα στις εγκαταστάσεις υπάρχει υποδομή για να διαχωρίζονται μέταλλα, γυαλί και χαρτική ύλη.

Η ελληνική προσέγγιση

Η σύγκριση με την έως τώρα επικρατούσα πρακτική στη χώρα μας είναι επιεικώς... αποκαρδιωτική. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεξαν να αντιμετωπίσουν το καυτό θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών με το σύστημα ΣΔΙΤ. Μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα κρατικά ταμεία θα καταβάλουν τον «οβολό» τους και θα φορτώνονται τα συνήθη... απρόβλεπτα.
Η παραχώρηση θα διαρκεί 25 χρόνια και ο δήμος είναι υποχρεωμένος να παραδίδει «εγγυημένη ποσότητα» σκουπιδιών στο εργοστάσιο, καταργώντας κάθε έννοια επιχειρηματικού ρίσκου και κυρίως ακυρώνοντας τις όποιες προσπάθειες για μείωση στην παραγωγή σκουπιδιών με την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΣΔΙΤ για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Θα υποδέχεται 120.000 τόνους τον χρόνο, όταν σήμερα οι ποσότητες σκουπιδιών διαμορφώνονται γύρω στους 100.000 τόνους. Η εργολαβία ανατέθηκε στην «Ηλέκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα που ειδικεύεται στη διαχείριση απορριμμάτων και κατά σύμπτωση έχει αναλάβει το εργοστάσιο στη Σόφια.
Διαχειρίζεται επίσης ανάλογα προγράμματα σε Κροατία, Ιορδανία, Κύπρο και Γερμανία. Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, οι εγκαταστάσεις θα απαιτήσουν 50 εκατ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας σε βάθος 25ετίας ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ, που θα εξασφαλιστούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, καθώς και από τα δημοτικά τέλη που θα πληρώνουν οι δημότες της περιοχής.
Στην περίπτωση της περιφέρειας Πελοποννήσου, ανάδοχος έχει επιλεγεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου Περιστέρη. Η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, αλλά προβλέπει εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών 200.000 τόνων τον χρόνο, ενώ η επιβάρυνση για την 25ετή λειτουργία ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ.
Είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τη νέα περιφερειακή διοίκηση της Αττικής να ακυρώσει τους διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχθεί και να προχωρήσει σε νέο σχεδιασμό που θα στηρίζεται σε δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης.
Η διαχείριση των σκουπιδιών, από την εποχή του Κουρουπητού, είναι η αχίλλειος πτέρνα της χώρας μας, η οποία στα τέλη του 2014 καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο με βαρύτατο πρόστιμο για τις 32 ενεργές χωματερές και υποχρεώθηκε να καταβάλει ήδη 10,8 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2015.
http://www.efsyn.gr/arthro/i-sofia-deihnei-ton-dromo 

Δεν υπάρχουν σχόλια: