Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Μπλόκαραν την ανάθεση αποκομιδής σκουπιδιών σε ιδιώτη

Με δυναμική παρέμβαση και κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων από συμβασιούχους στην καθαριότητα και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, μπλόκαρε προσωρινά η κίνηση της δημοτικής αρχής, να προχωρήσει στην ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη.
Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή Λαμιέων ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες μια διαδικασία ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, προχωρώντας παράλληλα σε απόλυση των συμβασιούχων, αρνούμενη να αξιοποιήσει την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για την ανανέωση των συμβάσεων.
Μάλιστα ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, προσπαθώντας να αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη ενέργεια και την εμπλοκή ιδιώτη εργολάβου, χαρακτήρισε την τροπολογία Σκουρλέτη ως «προβληματική», που προκαλεί «αβεβαιότητα και αρκετά ερωτηματικά».
Επισήμανε μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους και τη δημοτική αρχή και άφησε συνολικότερες αιχμές προς την κυβέρνηση για την τακτική που είχε ακολουθήσει στο ζήτημα των συμβασιούχων, προσδιορίζοντας παράλληλα ότι η εμπλοκή ιδιώτη θα είναι μέχρι να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής Λαμιέων να μην αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει τελευταία νομοθετική ρύθμιση αλλά να προχωρήσει στην ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάλεσαν τη δημοτική αρχή να υπογράψει νέες συμβάσεις με το υπάρχον προσωπικό, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί να αξιοποιήσει την όλη κατάσταση και να βάλει εργολάβο στην καθαριότητα.
Παράλληλα από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έγινε λόγος για «εμπαιγμό» των συμβασιούχων, ενώ επίσης τόνισαν προς τη δημοτική αρχή ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας αξιοποιούν τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών και προχωρούν στη σύναψη νέων συμβάσεων με τους υπάρχοντες εργαζόμενους.


Από την πλευρά της αντιπολίτευσης επίσης τονίστηκε ότι η ανάθεση της αποκομιδή σε ιδιώτη θα αυξήσει το κόστος για τον δήμο, καθώς επιβαρυνθεί με το ΦΠΑ 24% αλλά και με το εργολαβικό κέρδος, ενώ παράλληλα τονίστηκε ότι απαξιώνεται μια υπηρεσία του δήμου. Έντονες αντιδράσεις επίσης υπήρχαν και από την πλευρά των συμβασιούχων, εκπρόσωποι των οποίων κατήγγειλαν ανοιχτά τη δημοτική αρχή ότι «τους "πετά" στο δρόμο" ενώ το προηγούμενο διάστημα τους χτυπούσε στην πλάτη και δήλωνε τη συμπαράστασή της».
Παράλληλα, τόσο από την πλευρά των συμβασιούχων όσο και από την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, απευθύνθηκε έκκληση προς τη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων και στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για το οποίο υπάρχει ήδη σχετικό αίτημα από το προηγούμενο διάστημα. Τα επιχειρήματα μάλιστα που κατατέθηκαν από τους συμβασιούχους αλλά και την αντιπολίτευση, προκάλεσαν διαρροές στην παράταξη της πλειοψηφίας και οδήγησαν σε ανεξαρτητοποίηση ενός συμβούλου.
Τελικά και μετά από 7 ώρες συνεδρίασης, οι συμβασιούχοι και η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ προχώρησαν σε κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων, αναγκάζοντας το προεδρείο να διακόψει τη διαδικασία, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί σε νέα ημερομηνία που θα ορίσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με το Δήμο Λαμιέων, τις τελευταίες δύο ημέρες σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, οι δήμοι Λιβαδειάς, Θήβας και Στυλίδας, προχώρησαν σε λήψη απόφασης για σύναψη νέων συμβάσεων με τους συμβασιούχους και υποβολή αιτήματος για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: