Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Eγκύκλιος 44754/2018 του ΥΠ.ΕΣ. σχετικά με τη σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους ΟΤΑ.

ΘΕΜΑ: Σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σας γνωρίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β’ βαθμού, προέβη σε συστάσεις με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση των υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η σύσταση Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, όπου δεν υφίστανται, και η πλήρης λειτουργία όσων Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου έχουν ήδη συσταθεί με τους οικείους Οργανισμούς.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 168 του ν. 4270/2014, πραγματοποιείται εσωτερικός έλεγχος σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ο οποίος ανατίθεται στις Υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου, υπό την γενική καθοδήγηση και εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζεται ότι η έννοια του εσωτερικού ελέγχου εντός του ανωτέρω πλαισίου έχει οριστεί ρητά με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3492/2006.
Έργο των υπηρεσιών αυτών είναι ενδεικτικά: ο προγραμματισμός ελέγχων επί των διαδικασιών που μεσολαβούν από την παραλαβή μέχρι την εκκαθάριση και την πληρωμή των υποχρεώσεων του φορέα και η συνδρομή, μέσω παρατηρήσεων, στη βελτίωση της οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου με στόχο την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και τη μη δημιουργία νέων.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η σύσταση οργανικών μονάδων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α και β βαθμού, μέσω κατάρτισης ή τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των φορέων αυτών, η υπηρεσία μας καλεί τους φορείς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την σύσταση των μονάδων αυτών.

Διευκρινίζεται ότι, σε περιπτώσεις όπου το μέγεθος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κύκλος εργασιών και το ανθρώπινο δυναμικό τους δεν μπορεί να υποστηρίξει την λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας, δίνεται η δυνατότητα άσκησης της σχετικής αρμοδιότητας από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του εποπτεύοντος φορέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 3492/2006, ήτοι, για τους ΟΤΑ, της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των ΟΤΑ α' και β" βαθμού χωρικής σας αρμοδιότητας, καθώς και για την συνεργασία των υπηρεσιών σας με τους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η, κατά περίπτωση, βέλτιστη δυνατή επιλογή.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Υπουργός
Π. Σκουρλέτης

ΥΓ: Όταν ο Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης ζητά άμεση επικαιροποίηση των ΟΕΥ σε ΟΤΑ που δεν έχουν κάνει καμία τροποποίηση από το 2010, κατηγορούμαστε ότι ψευδόμαστε και λοιδορούμε τις διοικήσεις.......

Δεν υπάρχουν σχόλια: