Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


UPDATE :   Κατατέθηκε σήμερα, 21.02.2019, η υπ’αριθ. 1974/54 τροπολογία σε σχέδιο νόμου με την οποία τροποποιείται το άρθρο 18 του Ν.4354/15 σχετικά με τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και προβλέπονται νέα χρονικά όρια τόσο για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής αξιολόγησης επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και την υποβολή της τελικής της γνωμοδότησης στους συναρμόδιους Υπουργούς με νέα προθεσμία έως την 31.10.2019, όσο και για την έκδοση της προβλεπόμενης σχετικά υπουργικής απόφασης με την οποία θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του ανωτέρω επιδόματος, η οποία ορίζεται ότι εκδίδεται εντός 2 μηνών από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής, δηλ. με ανώτατη προθεσμία την 31.12.2019.

Μέχρι την έκδοση της παραπάνω απόφασης το επίδομα εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, είχε τελικά η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των Ο.Τ.Α. στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, αφού η ηγεσία του εν λόγω Υπουργείου, με διάφορες προφάσεις, απέφυγε να συναντήσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προέβαλε τα ΜΑΤ απέναντι στους εργαζόμενους.

          Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, που ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή, δεσμεύτηκε δημοσίως εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., πώς με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο ψηφίζεται σήμερα το βράδυ, θα παραταθεί η καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, ως έχει, για ακόμη 14 μήνες.

          Η διατήρηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την περικοπή του και την απένταξη ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του, ήταν το βασικό αίτημα της σημερινής Πανελλαδικής Απεργίας των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
         
          Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ζητά να ρυθμιστεί οριστικά, με νομοθετική ρύθμιση, η απρόσκοπτη καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, όπως και η επέκταση του και σε άλλες ειδικότητες, αλλά και η κατάργηση του συμψηφισμού του Επιδόματος με την προσωπική διαφορά.

          Το θέμα αυτό θα τεθεί στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το αμέσως προσεχές διάστημα. Για τη συνάντηση αυτή δεσμεύτηκε ο κ. Πιτσιόρλας. Θα τεθούν επίσης και άλλα προβλήματα του κλάδου, όπως η επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου των Δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς η κατάργηση του έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν όλες οι οικονομικές ευθύνες στους υπαλλήλους των Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ απαλλάσσονται οι Αιρετοί από κάθε ευθύνη των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών των Ο.Τ.Α.

          Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένουν σε ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος απέναντι στη λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υπαγορεύονται από τους ξένους δανειστές και εφαρμόζονται από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.  

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: