Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Ρυθμίσεις Σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις»

 I. Σκοπός- Αντικείμενο

 Με το άρθρο 1 προσδιορίζονται ο σκοπός και το αντικείμενο του νόμου.

Σκοπός του νόμου είναι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 1, είναι η αναµόρφωση του συστήµατος προσλήψεων στον δηµόσιο τοµέα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας και αποτελεσµατικότητας του ανθρώπινου δυναµικού που στελεχώνει τον δηµόσιο τοµέα, µε έµφαση στη διατήρηση και περαιτέρω εµπέδωση του κεκτηµένου των αρχών της διαφάνειας, της αντικειµενικότητας και της αξιοκρατίας, καθώς και η ενίσχυση του Ανώτατου Συµβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ως Αρχής αρµόδιας για τις προσλήψεις στον δηµόσιο τοµέα

 


II. Πεδίο εφαρμογής

 

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 2, στις διατάξεις του νόμου υπάγονται όλοι οι φορείς του δηµόσιου τοµέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), καθώς και τα νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δηµόσιου τοµέα που δεν περιλαµβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση όπως αυτή ορίζεται στο ανωτέρω άρθρο.

Στον κατά τα ανωτέρω δηµόσιο τοµέα και για την εφαρµογή των διατάξεων του νόμου και µόνο υπάγονται σε κάθε περίπτωση μεταξύ άλλων και οι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθµού και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις τους, η Κεντρική Ένωση Δήµων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήµων.

 

Στην παρ. 2 του άρθρου 2 περιλαμβάνεται το προσωπικό εν γένει που εξαιρείται των διατάξεών του.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, από τις διατάξεις του νόμου εξαιρούνται:

-το εκπαιδευτικό ή διδακτικό προσωπικό των µε οποιαδήποτε ονοµασία σχολών ή σχολείων ή υπηρεσιών του Δηµοσίου, των νοµικών προσώπων δηµοσίου δικαίου, των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθµού και των νοµικών προσώπων που αναφέρονται στην παρ.1.

-οι λογοτέχνες, καλλιτέχνες και δηµοσιογράφοι για απασχολήσεις που προσιδιάζουν στην ιδιότητά τους

-οι ειδικοί σύµβουλοι - επιστηµονικοί συνεργάτες - ειδικοί συνεργάτες των Ο.Τ.Α.

-Όσοι διορίζονται απευθείας σε διευθυντικούς βαθµούς και αυτοί στους οποίους ανατίθενται διευθυντικά καθήκοντα.

-Οι δικηγόροι µε έµµισθη εντολή.

-Το προσωπικό που προσλαµβάνεται για αντιµετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, µε σύµβαση εργασίας ορισµένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο (2) µήνες µέσα σε συνολικό διάστηµα δώδεκα (12) µηνών.

-Το προσωπικό που προσλαµβάνεται σε εκτέλεση ειδικού προγράµµατος απασχόλησης ανέργων ατόµων µε αναπηρία, που προκηρύσσεται και επιδοτείται από τον Οργανισµό Απασχόλησης Εργατικού Δυναµικού (Ο.Α.Ε.Δ.)

-Το προσωπικό που απασχολείται σε δήµους, περιφέρειες ή άλλες δηµόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση προγραµµάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, ή ειδικών προγραµµάτων απασχόλησης ανέργων, που καταρτίζονται ή υλοποιούνται από τον Ο.Α.Ε.Δ. ή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 


III. Προγραµµατισµός διαδικασιών πλήρωσης θέσεων

 

Στο άρθρο 5 προβλέπεται ρητά η σύνδεση των διαδικασιών πλήρωσης θέσεων τακτικού και εποχικού προσωπικού στο δημόσιο με τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος. Ειδικότερα, το Α.Σ.Ε.Π. διαμορφώνει τον ετήσιο προγραμματισμό του περί διενέργειας διαδικασιών πλήρωσης των ως άνω θέσεων κατόπιν της γνωστοποίησης σε αυτό του εγκεκριμένου προγραμματισμού του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 από τη Γεν. Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών.

 


IV. Προγραµµατισµός θέσεων για άτοµα µε αναπηρία

 

Με το άρθρο 6 ρητά εντάσσονται στον προγραμματισμό προσλήψεων του δημόσιου τομέα οι θέσεις που θα καλυφθούν από τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)

Στην παρ.1 ορίζεται το ποσοστό των θέσεων μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού που θα καταλαμβάνεται από ΑμεΑ.

Η παρ.1 δεν εφαρµόζεται για τις θέσεις των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 2 κλάδων/ειδικοτήτων του ειδικού ένστολου προσωπικού της δηµοτικής αστυνοµίας όλων των κατηγοριών, καθώς και των κλάδων Δ.Ε. Χειριστών Μηχανηµάτων Έργων, Δ.Ε. Οδηγών, Δ.Ε. Τεχνικών (όλες οι ειδικότητες), Δ.Ε. Φύλαξης, Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων, Υ.Ε. Υγειονοµικού Προσωπικού και κλάδων/ειδικοτήτων κάθε είδους ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου και των υπηρεσιών κοιµητηρίων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθµού και των νοµικών τους προσώπων, καθώς και συναφών κλάδων/ειδικοτήτων, όπως σε κάθε περίπτωση εξειδικεύονται στους οικείους οργανισµούς ή κανονισµούς.

 


V. Διαδικασίες πλήρωσης θέσεων µόνιµου προσωπικού και προσωπικού µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον δηµόσιο τοµέα

 

Στο άρθρο 7 καθορίζονται οι τρόποι πλήρωσης θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου τομέα, οι οποίοι είναι οι εξής:

α) με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισµό για Ειδικό Επιστηµονικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και προσωπικό κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. ή

β) µε σειρά προτεραιότητας, βάσει προκαθορισµένων και αντικειµενικών κριτηρίων για θέσεις µόνιµου προσωπικού και προσωπικού µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για άτοµα µε αναπηρίες, θέσεις κατηγορίας Υ.Ε. και θέσεις µόνιµου προσωπικού και προσωπικού µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που καθορίζονται µε Πράξεις Υπουργικού Συµβουλίου.

 


VI. Πλήρωση θέσεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό

 

Στο Μέρος Β του νόμου (άρθρα 8 έως 27), ορίζεται η δομή και το περιεχόμενο του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (Κεφάλαιο Α), καθώς και η διαδικασία και τα όργανα διενέργειάς του (Κεφάλαιο Β).

 

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 63 τα ανωτέρω άρθρα τίθενται σε ισχύ µετά την πάροδο τεσσάρων (4) µηνών από τη δηµοσίευση του νόμου στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

 


VII. Επιλογή προσωπικού µε σειρά προτεραιότητας

 

Τα άρθρα 28 έως 30 αναφέρονται στην επιλογή προσωπικού με βάση προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, μια διαδικασία η οποία αποτελούσε τον βασικό τρόπο επιλογής προσωπικού υπό τον ν. 2190/1994. Στο νέο σύστημα προσλήψεων η διαδικασία επιλογής με σειρά προτεραιότητας διατηρείται σε πάγια βάση για συγκεκριμένες και εκ του νόμου καθορισμένες περιπτώσεις που δεν υπάγονται στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι θέσεις κατηγορίας ΥΕ και κατ’ εξαίρεση για θέσεις που καθορίζονται με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Σύμφωνα με το παράρτημα Ι του νόμου τα άρθρα 28 έως 30 αντιστοιχούν στο άρθρο 18 του Ν.2190/94.

 

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 63 τα ανωτέρω άρθρα τίθενται σε ισχύ µετά την πάροδο τεσσάρων (4) µηνών από τη δηµοσίευση του νόμου στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

 


VIII. Πλήρωση θέσεων υπαλλήλων επί θητεία

 

Τα άρθρα 31 έως 35 ρυθμίζουν την διαδικασία πλήρωσης θέσεων υπαλλήλων επί θητεία καθορίζοντας λεπτομερώς τα κριτήρια βάσει των οποίων μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι για τις εν λόγω θέσεις, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προς τούτο.

 

Σύμφωνα με το παράρτημα Ι του νόμου τα άρθρα 31 έως 35 αντιστοιχούν στο άρθρο 19 του Ν.2190/94.

 

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 63 τα ανωτέρω άρθρα τίθενται σε ισχύ µετά την πάροδο τεσσάρων (4) µηνών από τη δηµοσίευση του νόμου στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

 


IX. Πλήρωση θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ για κάλυψη απρόβλεπτων, επειγουσών και παροδικών αναγκών

 

Τα άρθρα 36 έως 42 αφορούν σε πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Το εν λόγω κεφάλαιο καταλαμβάνει το προσωπικό που καλύπτει αφενός απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες και αφετέρου παροδικές ανάγκες. Οι εν λόγω διαδικασίες διενεργούνται από τους αρμόδιους φορείς, στο δε ΑΣΕΠ καταλείπεται έλεγχος νομιμότητας των διαδικασιών αυτών.

 

Σύμφωνα με το παράρτημα Ι του νόμου το άρθρο 36 αντιστοιχεί στο άρθρο 20 του Ν.2190/94 και τα άρθρα 37 έως 42 στο άρθρο 21 του Ν.2190/94.

 

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 63 τα ανωτέρω άρθρα τίθενται σε ισχύ µετά την πάροδο τεσσάρων (4) µηνών από τη δηµοσίευση του νόμου στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Σύμφωνα με την παρ.6 του άρθρου 60 με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι τεχνικές λεπτοµέρειες και τα ειδικότερα ζητήµατα σχετικά µε την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και των απαιτούµενων δικαιολογητικών µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δηµόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) για την πρόσληψη προσωπικού µε σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην παρ. 4 του άρθρου 41.

 


X. Δαπάνες διαδικασιών πρόσληψης

 

Στην παρ.1 του άρθρου 54 ορίζεται ότι οι δαπάνες διεξαγωγής των διαδικασιών του νόµου για την πλήρωση θέσεων ή την πρόσληψη προσωπικού των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης καταβάλλονται από τον προϋπολογισµό του Α.Σ.Ε.Π..

 


XI. Μεταβατικές διατάξεις

 

Στην παρ.1 του άρθρου 58 ορίζεται ότι διαδικασίες πλήρωσης θέσεων ή πρόσληψης προσωπικού µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου για τις οποίες η σχετική προκήρυξη/ανακοίνωση έχει εκδοθεί µέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος, ολοκληρώνονται µε βάση τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της προκήρυξης/ανακοίνωσης.

Διαδικασίες πλήρωσης θέσεων ή πρόσληψης προσωπικού µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 2 για τις οποίες έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συµβουλίου έως την έναρξη ισχύος του παρόντος σύµφωνα µε τα άρθρα 17, 18, 19 και 21 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) ολοκληρώνονται µε τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της Π.Υ.Σ. εφόσον η προκήρυξη/ανακοίνωση εκδοθεί εντός της προθεσµίας της παρ. 1 του άρθρου 62 του νόμου.

 

Στην παρ.5 του άρθρου 58 ορίζεται ότι αναφορές της κείµενης νοµοθεσίας στον ν. 2190/1994 νοείται ότι παραπέµπουν στις διατάξεις του παρόντος νόµου σύµφωνα µε το Παράρτηµα Ι.

 


XII. Καταργούµενες διατάξεις

 

Στο άρθρο 61 περιλαμβάνονται οι καταργούμενες διατάξεις μεταξύ των οποίων και διατάξεις του Ν.2190/1994.

Επιπλέον, ορίζεται ότι από την ηµεροµηνία έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συµβουλίου περί έγκρισης του ετήσιου προγραµµατισµού έτους 2022 του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133) και σε κάθε περίπτωση από 1ης.1.2022 καταργούνται:

α. οι παρ. 6, 7 και 8 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994,

β. τα άρθρα 1, 2 και 4 κατά το µέρος που αφορούν διορισµούς ή προσλήψεις προστατευοµένων προσώπων σε δηµόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των δύο βαθµών και Ν.Π.Ι.Δ. που προσλαµβάνουν προσωπικό µέσω Α.Σ.Ε.Π., καθώς και το άρθρο 3 του ν. 2643/1998 (Α΄ 220).

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΝΕΤ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: