Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΠΟΕ-ΟΤΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ υπ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

     Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2021
                                                                                                                                    Αριθμ. Πρωτ.: 375



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021) η προγραμματισμένη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.
Τα θέματα που τέθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας συνοπτικά αφορούν στα εξής:

    1. Άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
    2. Η λειτουργία των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» ως όχημα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εστίες διαφθοράς και ρουσφετολογικών προσλήψεων.
    3. Η συνέχιση καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (Β.Α.Ε.) στους δικαιούχους και η προσθήκη νέων κατηγοριών εργαζομένων.
    4. Παράταση της θητείας των αιρετών Μελών των Πειθαρχικών και  Υπηρεσιακών Συμβουλίων και των Διοικητικών Συμβουλίων των Πρωτοβαθμίων Συλλόγων-Σωματείων.
    5. Άνοιγμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    6. Διακριτό σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του θεσμού.

Στα ζητήματα που τέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης έδωσε τις εξής απαντήσεις και δεσμεύτηκε:

    1. Άμεσα θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
    2. Για την λειτουργία των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» δήλωσε πως ακούει τις ενστάσεις και της παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας και αναμένει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου εκκρεμεί δικαστική προσφυγή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να λάβει αποφάσεις.
    3. Στις ανησυχίες των εργαζομένων για την περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (Β.Α.Ε.) απάντησε πως για το μόνο που μπορεί να δεσμευτεί είναι πως αυτό θα συνεχίζει να καταβάλλεται έως την αναμενόμενη νέα κοινή Υπουργική Απόφαση όποτε αυτή εκδοθεί.
    4. Η θητεία των υφιστάμενων Πειθαρχικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων (αιρετά Μέλη) αλλά και των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
    5. Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν δόθηκε καμιά επιπλέον δέσμευση πέρα του κυβερνητικού προγραμματισμού για 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση σε όλο το Δημόσιο με βάση τις προτεραιότητες που η κυβέρνηση θέτει. Συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού θα προσληφθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έως τον Μάρτιο του 2022, 1.700 μόνιμοι εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 1.000 θα είναι Μηχανικοί που θα τοποθετηθούν στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων και τις ΥΔΟΜ.
    6. Για την αξιολόγηση δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, παρότι αναγνώρισε πως η υφιστάμενη αξιολόγηση αποτελεί έναν γραφειοκρατικό βραχνά  για τις υπηρεσίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
    7. Στο αίτημα για αυξήσεις μισθών των εργαζομένων απάντησε πως αποτελεί κυβερνητική απόφαση που ο ίδιος μεμονωμένα δεν μπορεί να απαντήσει.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: