Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΦΟΡΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. Α΄ ΒΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ Β.Α.Ε.

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2024

                                                                     Αριθμ. Πρωτ.: 82

 

                                                                     Προς:

1.      Υπουργό Εργασίας και

      Κοινωνικής Ασφάλισης

      κα Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου

      Σταδίου 29

                                                                105 59 – Αθήνα

2.      Υφυπουργό Εργασίας και

      Κοινωνικής Ασφάλισης

      κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου

      Σταδίου 29

      105 59 – Αθήνα

3.      Διοικητή e-Ε.Φ.Κ.Α.

      κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη

      Ακαδημίας 22

106 71 – Αθήνα

4.      e-Ε.Φ.Κ.Α.

Γενική Δ/νση Συντάξεων

      Αχαρνών 27

      104 39 – Αθήνα

5.      e-Ε.Φ.Κ.Α.

Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημόσιου Τομέα

      Σταδίου 31

                                                                      105 59 – Αθήνα

 

         

Όπως σας είναι γνωστό, στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), που εντάχθηκαν οι μόνιμοι υπάλληλοι στους Ο.Τ.Α. οι οποίοι απασχολήθηκαν αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο στις ειδικότητες που ρητά αναφέρονται στην παρ.1 του άρθρου 4 του Ν.3660/2008, γίνονταν παρακράτηση ειδικής εισφοράς (4,3%) επί του βασικού μισθού και επιδόματος ειδικής απασχόλησης από τις αποδοχές τους, καθώς επίσης και πρόσθετης ειδικής εισφοράς ποσοστού 2% επιμεριζόμενων κατά ποσοστό 0,75% στον εργοδότη και 1,25% στον ασφαλισμένο επί του ποσού των ασφαλιστικών αποδοχών επί του οποίου υπολογίστηκαν οι εισφορές για κύρια σύνταξη. Αυτές οι παρακρατήσεις  αφορούσαν την κύρια αλλά και την  επικουρική ασφάλιση και εντάχθηκαν με αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι με τεράστιο οικονομικό κόστος.

Για τις επιπλέον εισφορές δικαιούνται μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης και υψηλότερη ανταποδοτική και Επικουρική Σύνταξη κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η προσαύξηση, αν και νομοθετήθηκε και με τον Ν.4387/2016, δεν πιστώθηκε στην σύνταξή τους, γιατί δεν υπήρχε αντίστοιχο λογισμικό σύστημα στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), όπως μας είχαν ενημερώσει στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την 13η Νοεμβρίου 2023. Μας είχατε διαβεβαιώσει τότε ότι θα ενταχθεί στο σύστημα αυτοματοποίησης έκδοσης συντάξεων και θα ξεκινούσε ο υπολογισμός τους από Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2024, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Επειδή, η υπομονή μας εξαντλήθηκε και ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν επιλύθηκε, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των υπηρεσιών σας.

Επειδή, πέραν της τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης που έχουμε υποστεί για την εξαγορά της προϋπηρεσίας μας, τη στιγμή που στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θρηνούμε καθημερινά θύματα, είναι εξοργιστικό να μην έχει επιλυθεί ακόμα το θέμα του λογισμικού και ο τρόπος καταβολής στους δικαιούχους και στους κληρονόμους τους.

Σας καλούμε ΑΜΕΣΑ να υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας για την αποκατάσταση της κατάφορης αυτής αδικίας που υφίστανται οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.).

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προειδοποιούν πως δεν θα έχουν ρόλο θεατή και δεν θα αναμένουν άλλο να υλοποιηθεί η δέσμευσή σας.

Δηλώνουμε ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ και το επόμενο διάστημα αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα και δεν μας δοθούν πειστικές απαντήσεις για τη διαδικασία καταβολής θα αντιδράσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις. Η απόφαση αυτή είναι πλέον μονόδρομος.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

  Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

Νίκος Τράκας                                                                                 Γιάννης Τσούνης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: