Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σε ιδιώτη τα σκουπίδια στην Ήπειρο

Μετά το ολιγόμηνο «πάγωμα» που έφεραν οι εκλογές στους ΟΤΑ, ξεκινούν πάλι οι διαδικασίες για την ανάθεση σε ιδιώτες μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της διαχείρισης των απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η επιλογή προσωρινού αναδόχου για το αντίστοιχο έργο που θα αφορά όλη την Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για τον πέμπτο κατά σειρά διαγωνισμό που φτάνει σε αυτό το στάδιο ύστερα από εκείνους σε Δ. Μακεδονία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηλεία και Σέρρες.
Προσωρινός ανάδοχος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηπειρο αναδείχθηκε η κοινοπραξία Archrodon Group NV, Entrakat, Envitec, η οποία έχει αναλάβει και το αντίστοιχο έργο στην περιφερειακή ενότητα Σερρών. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί και από κοινοτικούς πόρους.
Με ποιον τρόπο, λοιπόν, σχεδιάζουν η Περιφέρεια και η πολιτεία την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηπειρο; Ο ιδιώτης που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες θα εξυπηρετούν όλη την Περιφέρεια Ηπείρου για διάστημα 27 ετών (περίπου 105.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως). Οι νέες εγκαταστάσεις χωροθετούνται στα δυτικά της σήραγγας Αγ. Αναστασίας της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή Πολυγύρου του Δήμου Δωδώνης Ιωαννίνων. Το Δημόσιο θα συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή των εγκαταστάσεων – προ ημερών εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για 21,5 εκατ. ευρώ η κατασκευή της μονάδας αερόβιας μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων, με ανάκτηση ανακυκλώσιμων και τμήμα παραγωγής RDF, δυναμικότητας 97.000 τόνων/έτος, και κομποστοποίησης των προδιαλεγμένων οργανικών, δυναμικότητας 8.000 τόνων/έτος. Οι πόροι θα καλύψουν και την απαλλοτρίωση 118,5 στρεμμάτων.
Ανάλογοι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. Το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου είναι το πέμπτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που αναδείχθηκε ανάδοχος (μετά τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δ. Μακεδονίας και τις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Ηλείας), ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τα έργα Πελοποννήσου και Ηλείας.
Τα βλέμματα, όπως είναι επόμενο, στρέφονται στους τέσσερις μεγάλους διαγωνισμούς της Περιφέρειας Αττικής (Λιόσια, Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό), καθώς κυβέρνηση και εργολάβοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει τη στάση της η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ για μεγάλο χρονικό διάστημα της διαχείρισης των απορριμμάτων λένε ότι με το νέο σύστημα θα δοθεί τέλος στις χωματερές και στις αυθαιρεσίες των τοπικών αρχόντων, ενώ θα γίνουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η κριτική αφορά το υψηλό κόστος που θα έχει για τους δήμους η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τη δέσμευση της πολιτείας απέναντι στους ιδιώτες για συγκεκριμένες ποσότητες απορριμμάτων ετησίως, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων.


 










































Δεν υπάρχουν σχόλια: