Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΙΑΔΥΜΑ- ΑΚΤΩΡ ΑΕ./ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.(?)



Την ακύρωση όλων των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιούνται σήμερα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ προανήγγειλε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Όπως ανέφερε, έχουν δρομολογηθεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειπόμενων συμμείκτων ΑΣΑ με συνολική δυναμικότητα 2.404.450 τόνους ανά έτος (Πελοποννήσου, Δυτ. Μακεδονίας, Ηλείας, Σερρών, Ηπείρου, Αλεξανδρούπολης, Θήβας, Φωκίδας κ.α.) με τη μορφή ΣΔΙΤ τα οποία θα ανασταλούν.
Αντ’ αυτών θα σχεδιαστούν έργα υποδομές και δράσεις με βάσει το νέο εθνικό σχέδιο, όπως ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιρώνης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο είναι «αποφασισμένο να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα».
Κατά τον νέο σχεδιασμό, έμφαση θα δίνεται στην διαλογή στην πηγή και με πρωτοβουλίες που θα αναπτύσσουν οι Δήμοι στην διαχείρισή τους σε τοπικές μονάδες.
Για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δράσεων, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει πρόβλεψη μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τη διάθεση περίπου 1 δις. ευρώ. Πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους δράσεων θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι χρηματοροές από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο χάρτης των έργων
Με εξαίρεση την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί οργανωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Από τη δεκαετία του ’90, οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης & Πτολεμαΐδας και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των τεσσάρων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισαν να επενδύσουν, λύνοντας ριζικά το πρόβλημα. Ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν να επενδύουν και ήδη βρίσκεται στη φάση της συμβασιοποίησης το ΣΔΙΤ που ανέλαβε η κοινοπραξία εταιρειών Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ.
Πρόκειται για ένα έργο ύψους 46 εκατ. ευρώ, που θα αναβαθμίσει τον υφιστάμενο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί και εργοστάσιο επεξεργασίας που θα μετατρέπει τα σκουπίδια σε αδρανή υπολείμματα. Η εμπειρία δείχνει ότι, με την επεξεργασία, μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση χώρου ταφής σε ποσοστό μέχρι 90%. Επιπλέον, τα αδρανή υπολείμματα δεν επιβαρύνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το περιβάλλον, δεν αναδύουν οσμές, ενώ, κατά την επεξεργασία, μπορεί να παραχθεί και ενέργεια, εκτός από ανακυκλώσιμα υλικά.
Οι τελικές υπογραφές εκκρεμούν ακόμη για άλλο ένα έργο ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, του οποίου ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το project βρίσκεται στη φάση συμβασιοποίησης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή τριών εργοστασίων στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Αρκαδία, καθώς και την υλοποίηση δύο σταθμών μεταφόρτωσης στην Αργολίδα και την Κορινθία. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα από τραπεζικό δανεισμό και ιδιωτική επένδυση. Θα δημιουργηθούν, επίσης, 700 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής και, εν συνεχεία, θα απασχολούνται στο εργοστάσιο 200 άτομα.
Ανάδοχος έχει προκύψει για ακόμα τρία έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης, για τα οποία, ενδεχομένως, οι τελικές υπογραφές να μπουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, στις Σέρρες, αλλά και την Ήπειρο, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Αρχιρόδον – Intrakat – Envitec, με τα δύο έργα να είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Στην Ηλεία, την κατασκευή της μονάδας διαχείρισης, ύψους 35 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει το κονσόρτσιουμ J&P Άβαξ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ, ενώ αναμένονται προσφορές για τη Θράκη, την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: