Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ποιες επιχειρήσεις εκβιάζουν τους εργαζόμενους τους για το δημοψήφισμα

Δεκάδες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που εκβιάζουν τους εργαζόμενούς τους, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας ώστε να αποφευχθεί η μαζική ανυπακοή στα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν οι θεσμοί καθώς και να αποσπάσουν μια θετική ψήφο στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»:
Αντιμέτωποι με υποχρεωτικές άδειες βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών, με τους εργοδότες να επικαλούνται τη μείωση των παραγγελιών. Κλειστό για μια βδομάδα θα μείνει, για παράδειγμα, το τμήμα της διακίνησης της επιχείρησης «Τσάνταλη» στην Αθήνα. Αντίστοιχα, στην «Ευβοϊκή», μια βδομάδα υποχρεωτική άδεια χορηγήθηκε στο 80% των εργαζομένων.
Σε υποχρεωτική άδεια για μια βδομάδα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στη μία μηχανή στο εργοστάσιο της «Σόφτεξ». Την επόμενη βδομάδα, εφόσον η κατάσταση στις τράπεζες είναι παρόμοια με τη σημερινή, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στη δουλειά και σε ανάλογη άδεια θα βρεθούν οι συνάδελφοί τους από άλλη μηχανή.
Στον αντίποδα, στον «πάγο» φαίνεται πως μπαίνουν τα ρεπό των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, καθώς η κίνηση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Παράλληλα, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι «ενημερώθηκαν» από παράγοντες της εργοδοσίας ότι στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν πλειοψηφήσει το «ναι», τότε τα καταστήματα στα οποία δουλεύουν είναι πιθανό να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες.
Κορυφώνεται η αβεβαιότητα και για τους εργαζόμενους στα μεγάλα εργοτάξια στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, ήδη υπολειτουργούσαν. Πλέον, οι κατασκευαστικές εταιρείες διαρρέουν φήμες για παύση των εργασιών τις επόμενες μέρες, επικαλούμενες προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές, στη χρηματοδότηση, στην προμήθεια πετρελαίου και άλλων υλικών
Ετσι, σε εργοτάξια της Ιονίας Οδού, οι εργαζόμενοι περίμεναν να ενημερωθούν χτες το βράδυ αν θα πάνε σήμερα για μεροκάματο, ενώ σε κάποια είχαν ήδη μάθει πως δε θα δουλέψουν. «Οποιος θέλει δουλεύει, όποιος θέλει φεύγει» ήταν η απάντηση που πήραν εργαζόμενοι σε άλλο εργοτάξιο, όταν ζήτησαν να μάθουν τι θα γίνει με τα μεροκάματά τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως στους εργαζόμενους, σε πολλές περιπτώσεις, ήδη οφείλονται δεδουλευμένα. Ακόμα κι αν λογιστικά προχωρήσει η καταβολή της μισθοδοσίας τους, οι οικοδόμοι που είναι απλήρωτοι για δύο και τρεις μήνες, με δεδομένο τον περιορισμό στις αναλήψεις, θα μπορούν να εκταμιεύσουν μόνο 60 ευρώ κάθε μέρα από τη μισθοδοσία τους.
Τέλος, σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Αττικής, σε επιχειρήσεις με τηλεφωνικά κέντρα, οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να πάρουν υποχρεωτικές άδειες «ιδιαίτερα στα τμήματα πωλήσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, τραβώντας την κανονική άδεια, είτε άδειες άνευ αποδοχών». Ενδεικτικά, το Σωματείο αναφέρει τις εταιρείες «CQS», «Online Sales» και «Oncall Center».
Το Σωματείο απαιτεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας να μην αποδεχτεί καμία αλλαγή στα προγράμματα των εργαζομένων όπως κατατέθηκαν την Παρασκευή 25/6/15. Καμία υποχρεωτική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών. Να πληρωθούν κανονικά τα μεροκάματα των εργαζομένων.
Ακόμα, το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας πληροφορικής «Sieben» (απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους), που ανακοίνωσε στους εργαζόμενους «πως θα τους καταβληθεί ένα μέρος των δεδουλευμένων τους για τον Ιούλη». Ακόμα, ανακοίνωσαν «μειώσεις μισθών και μειώσεις των παροχών που είχαν οι εργαζόμενοι, ακόμα και αύξηση στην τιμή του φαγητού».
Σύμφωνα επίσης με καταγγελία εργαζομένου στο Κόκκινο, μεγάλη παραφαρμακευτική εταιρεία (σ.σ το όνομα της εταιρείας βρίσκεται στην διάθεση του σταθμού) σήμερα το πρωί κάλεσε τους εργαζομένους της και μέσω των διευθυντών τους ανακοίνωσε πως οφείλουν να δώσουν μαζικά το “παρών” στην αυριανή συγκέντρωση που προγραμματίζει το μπλοκ “Μένουμε Ευρώπη” για το “Ναι” στο Σύνταγμα.
Παρόμοια καταγγελία έλαβε και το alfavita.gr για τον όμιλο εταιριών υγείας Βιοιατρική, σύμφωνα με την οποία δεν θα καταβληθούν οι μισθοί των υπαλλήλων για το διάστημα μέχρι και τις 5 Ιουλίου.
Τέλος λάβαμε την παρακάτω καταγγελία για την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.
Στις 29/06/2015 οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας φαρμάκων ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. πληροφορήθηκαν από στελέχη της διοίκησης της εταιρείας, ότι η καταβολή του μισθού για το μήνα Ιούνη αναβάλλεται "μέχρι νεωτέρας", εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και των "τεχνικών" δυσκολιών, που αυτή προκαλεί, ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.
Πρόκειται για ολοφάνερη υποκρισία από πλευράς διοίκησης, μιας και πρόκειται για μια εταιρεία οικονομικά εύρωστη και εξαιρετικά κερδοφόρα. Επίσης ας σημειωθεί, ότι κατά την ενημέρωση των εργαζόμενων δεν υπήρξε κάποιος προσχηματικός έστω λόγος που να τεκμηριώνει οικονομικό ή τεχνικό πρόβλημα ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων.
Απέναντι στη διαφαινόμενη δυνατότητα του κόσμου της εργασίας και του λαού μας να φωνάξει στο επικείμενο δημοψήφισμα ένα βροντερό ΟΧΙ σε όλα τα παλιά και νέα μνημόνια και τις πολιτικές της ΕΕ, η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας επιλέγει να τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους της με την εξαγγελία παύσης πληρωμής μισθών.
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στον ενορχηστρωμένο πόλεμο εκφοβισμού και χυδαίου εκβιασμού που εξαπολύουν μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα και πολυεθνικές ενάντια στη θέληση της κοινωνικής πλειοψηφίας να θέσει το δίκιο της ξανά στο προσκήνιο.
Η δημοκρατία και η ελευθερία για τους εργαζόμενους στη φαρμακοβιομηχανία σταματά στην πύλη των εργοστασίων. Αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες εταιρείες φαρμάκου, με τις διοικήσεις να καλούν-απειλούν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.
Η επιχείρηση τρομοκρατίας από την πλευρά της εργοδοσίας δεν πρέπει να περάσει. Η απουσία οργανωμένου συνδικαλισμού σε αυτούς τους χώρους εργασίας επιβάλλει την άμεση παρέμβαση του εργατικού κινήματος και των σωματείων, με σκοπό την ενημέρωση και την αλληλεγγύη.
•    Καλούμε τους εργαζόμενους της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. και συνολικά του ιδιωτικού τομέα να μην υποκύψουν στις απειλές της εργοδοσίας.
•    Να διαδηλώσουν τις επόμενες μέρες ελεύθερα και δυνατά την άρνηση τους να υποταχθούν στις πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων.
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Βιομηχανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: