Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα ΔΙΑΔΥΜΑ

Την Τετάρτη 24.06.2015 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την ΣΔΙΤ ΔΙΑΔΥΜΑ-ΑΚΤΩΡ ΑΕ/ ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.. Στην (εννέα ωρών διάρκειας) συνεδρίαση παραβρευθήκαμε μαζί με τον κ. Δαλαγιώργο, τον κ. Kαριντζιά από τον σύλλογό μας ενώ παραβρέθηκαν οι πρόεδροι και μέλη των συλλόγων Καστοριάς, Εορδαίας, Κοζάνης, Γρεβενών.

Προσωπικές εκτιμήσεις από την συνεδρίαση:


1. ΔΕΝ υπάρχει καμία διαβεβαίωση για το επιτυχές αποτέλεσμα της διαχείρισης αποβλήτων, παρά μόνο ευχολόγια από τον κ. Μαυρίδη (γενικός διευθυντής ΔΙΑΔΥΜΑ) τύπου "εμπιστευτείτε μας". Ούτε το κόστος δεν γνωρίζουν και το παραδέχθηκε καθώς-όπως είπε πολλές φορές- δεν υπάρχει τεχνογνωσία και εμπειρία. Η υπογραφές έπεσαν υπό πίεση χρονική και εκβιαστικά διλλήμματα λόγω κινδύνου απόσυρσης της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων από την χρηματοδότηση εάν δεν έκλεινε έως τέλος Μαίου το έργο. Ως γνωστόν οι χειρότερες αποφάσεις παίρνονται υπό εκβιαστική πίεση. Ούτε την απόφαση του ΣτΕ δεν περίμεναν.

2. Ο δήμαρχος Κοζάνης -κατά δηλωσή του -πέτυχε δύο τροποποιήσεις στην σύμβαση όσον αφορά την εγγυημένη ποσότητα απορριμάτων και την τιμή ανάκτηση απορριμάτων για κομποστοποίηση. Αυτό τον οδήγησε μαζί με το τετελεσμένο κατά 98% της διαδικασίας-όπως δήλωσε-να υπογράψει την ΣΔΙΤ για την οποία ήταν αντίθετος. Βέβαια πως πέτυχε δυο τροποποιήσεις μέσα σε τέσσερις μήνες ο δήμαρχος Κοζάνης (σημαντικές μεν αλλά όχι αρκετές κατά την γνώμη μου) και πως δεν πέτυχαν κάτι ανάλογο η ΔΙΑΔΥΜΑ και οι άλλοι δήμαρχοι μέσα σε τέσσερα χρόνια είναι ένα ερώτημα.

3. Με βάση την γήρανση, το πάγωμα των προσλήψεων και τις συνταξιοδοτήσεις είναι προφανές ότι σε πολύ λίγα χρόνια οι υπάλληλοι της καθαριότητας των δήμων δεν θα επαρκούν για την αποκομμιδή ανοίγοντας τον δρόμο σε ιδιώτες. Όλοι-πλην παράταξης Δακή και Ζεμπελιάδου-αποδέχτηκαν την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της αποκομμιδής αλλά περιορίστηκαν σε δηλώσεις τύπου "πρέπει να το δούμε με την ΚΕΔΕ " κλπ ανάλογες.    

4. Ολοφάνερη η ευθύνη των Δημάρχων που υπέγραψαν αλλά και των δημάρχων μετόχων που δεν συμμετέχουν στο ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ που επί τόσο καιρό αδιαφόρησαν και για την σύμβαση και για τους όρους της.

5. Η συζήτηση συνοδευόταν από συνεχείς γηπεδικού τύπου τραμπουκισμούς κυρίως από μεριά παράταξης Δακή. Ειδικά ο κ. Σβώλης και ο κ. Μαργαρίτης είχαν μπερδέψει το χώρο με καφενείο.

6. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η ενημέρωση θα έπρεπε να είχε γίνει πέντε χρόνια πριν. Το γιατί δεν έγινε είναι ευθύνη της ΔΙΑΔΥΜΑ και των τότε δημάρχων. Σημειολογικά: η σύμβαση αναρτήθηκε από την ΔΙΑΔΥΜΑ στην σελίδα της μόλις Τετάρτη πρωί και όλη αυτή η κουβέντα προήλθε μετά από τα δημόσια ερωτήματα (και όχι καταγγελίες, ερωτήματα ήταν) που απευθύναμε οι σύλλογοι εργαζομένων των ΟΤΑ στην ΠΕ Κοζάνης.

7. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του συναδέλφους που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.
                                                                                                                 

                                                                                             Ιωσήφ Μιχαηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: