Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Απελευθέρωση εξώσεων και πλειστηριασμών από Δευτέρα

Την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των εξώσεων από την ερχόμενη Δευτέρα επιφέρει, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η απόφαση της κυβέρνησης να μην παρατείνει τη σχετική αναστολή, η οποία είχε αποφασισθεί στις 21 Ιουλίου 2015, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επισήμαναν πάντως στην εφημερίδα ότι στην πράξη θα εξακολουθήσει να ισχύει το άτυπο μορατόριουμ μη διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι η μια από τις δυο σημαντικές εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, όπως αναδείχτηκε στην συνεδρίαση του Euro-working Group την Πέμπτη, με δεύτερο μέτωπο-αγκάθι να αποτελεί τη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς η Αθήνα βρίσκεται σε αναζήτηση ισοδύναμων.
Όπως αναμενόταν, το EWG δεν έδωσε «πράσινο φως» στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει «παγώσει» από την προηγούμενη εβδομάδα, όμως κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι τα χρήματα θα αποδεσμευτούν την επόμενη εβδομάδα.
Η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup έλαβε χώρα τη στιγμή που Αθήνα η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο-σκούπα με τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν για την εκταμίευση των 2 δισεκ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωματώνει μια οδηγία για την ενέργεια, αλλά περιλαμβάνει και φορολογικές διατάξεις μεταξύ των οποίων προβλέπεται η διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
Το ν/σ προβλέπει ακόμα τη μεταφορά 500 εφοριακών από το ΣΔΟΕ στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς και τη μεταφορά 4.020 υποθέσεων μεγάλου πλούτου που ερευνώνται από τη μια υπηρεσία στην άλλη.
Εντός της Παρασκευής εν τω μεταξύ θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθέτησε το τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών ιδρυμάτων σε 15 με 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: