Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Το δούναι και λαβείν της... προσυμφωνίας στο Eurogroup

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogrοup τέθηκαν οι βάσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, οπότε και αναμένεται να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Χθες η ελληνική κυβέρνηση:
 δεσμεύθηκε να κλείσει εντός των ημερών όλες τις πτυχές του πακέτου των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ.
Έτσι, τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ), το οποίο σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα περιλαμβάνει:
• Αναπροσαρμογή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου του 2016. Στόχος η είσπραξη εσόδων 450 εκατ. ευρώ.
• Αύξηση ή επιβολή νέων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα (και στα ηλεκτρονικά), τυχερά παιχνίδια, ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, ακόμη και στον καφέ.
• Λίστα με τις 19 αποκρατικοποιήσεις που θα περιγράφει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (Asset Development Plan)
 απέφυγε την άμεση νομοθέτηση (και ψήφιση) συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων που θα διέπουν τον Μηχανισμό Αυτόματης Διόρθωσης («κόφτης»), ο οποίος όμως θα πρέπει να νομοθετηθεί.

Ωστόσο, οι ζώνες και οι κωδικοί δαπανών επί των οποίων θα επέμβει ο «κόφτης» θα περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμών, αρχής γενομένης από αυτόν του 2017 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο και θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο από την ελληνική Βουλή.
έλαβε ρητές διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, με το σχέδιο να προβλέπει τρεις φάσεις: βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη.
Η βραχυπρόθεσμη περίοδος θα περιλαμβάνει την επιστροφή των τόκων που εισπράττουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών από τα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν.
Η μεσοπρόθεσμη θα περιλαμβάνει διάφορα εργαλεία, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και καταβολής δόσεων, ενώ εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να αγοραστεί το χρέος του ΔΝΤ με φθηνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας δάνεια από τον ESM.
Η μακροπρόθεσμη αναμένεται να περιλαμβάνει επιμήκυνση περιόδων αποπληρωμής.
φαίνεται να κατοχύρωσε (μένει να οριστικοποιηθεί στις 24 Μαΐου) την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο της ρευστότητα καθώς με το ποσό αυτό θα αποπληρωθούν οι δόσεις προς τους δανειστές αλλά και θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Το ΔΝΤ

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέχιζαν -και μετά το Eurogroup- να εκφράζουν αμφιβολίες ειδικά για το πώς η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις έκτακτες περικοπές στον προϋπολογισμό, ύψους 3 δισ., εάν δεν πετύχει τον στόχο του πλεονάσματος.
Δήλωση στο ίδιο κλίμα έκανε στους FT και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είπε ότι το ΔΝΤ είναι ακόμα «επιφυλακτικό» για την προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος αλλά επίσης έχει «εμπλακεί» (σ.σ. στη συζήτηση) για να τη βελτιώσει».
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέμεναν μέχρι τέλους στη συμμετοχή του ΔΝΤ ως όρο για να υποστηρίξουν το «πακέτο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας.
«Για να είμαι ειλικρινής, για μια χώρα σαν τη Φινλανδία θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ», είπε ο Αλεξάντερ Στουμπ και τόνισε ότι υπάρχει «ακόμη πολλή δουλειά για όλους» για το πώς θα προχωρήσουμε.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: