Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

6 λόγοι για τους οποίους η εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ πρέπει να μας φοβίζει όλους

Η μυστικοπαθής συμφωνία ΤΤΙΡ δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ στο χειρότερο σημείο του, καθώς η εμπορική συμφωνία έχει ως στόχο να δώσει απεριόριστα προνόμια στις πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Η κρυφά διαπραγματευόμενη και άκρως αμφιλεγόμενη, Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς ΤΤΙΡ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κατάφωρη «επίθεση ενάντια στις κοινωνίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τις πολυεθνικές εταιρείες», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του War on Want, John Hilary.
Έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα πλέον, ότι η Ε.Ε μέσω της εμπορικής συμφωνίας ΤΤΙΡ με τις ΗΠΑ , περνάει κανονισμούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία και το περιβάλλον. O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευελπιστεί να ολοκληρωθεί και να κλείσει η συμφωνία αυτή την χρονιά.
Οι περισσότερες από τις γνωστές πληροφορίες σχετικά με την ΤΤΙΡ έχουν έρθει στο φως από διαρροές. Η όλη διαδικασία έχει επικριθεί ως εντελώς αντιδημοκρατική και έχει προκαλέσει υψηλά επίπεδα ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με αρκετούς να υποστηρίζουν, ότι αποτελεί ένα ακόμη μέσο που θα χρησιμοποιήσει η Ουάσινγκτον, για να αναμιγνύεται και να παρεμβαίνει σε άλλες χώρες υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών της.


Παρακάτω είναι έξι λόγοι, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Independent και εξηγούν «γιατί θα πρέπει να φοβόμαστε όλοι την ΤΤΙΡ».
1. Στη σειρά για απολύσεις
Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υδάτων της Ευρώπης για τις εταιρείες των ΗΠΑ.

2. Τρόφιμα και Περιβάλλον
Η ρυθμιστική ατζέντα της ΤΤΙΡ θα επιδιώξει να φέρει τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον πιο κοντά σε εκείνα των ΗΠΑ.

Αλλά οι κανονισμοί των ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο αυστηροί, με το 70 τοις εκατό του συνόλου των μεταποιημένων τροφίμων, που πωλούνται στα καταστήματά τους σήμερα να περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά, κάτι που η ΕΕ ρυθμίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα συνδέονται με τον καρκίνο.

Οι κανονισμοί της ΕΕ είναι πολύ αυστηρότεροι σε δυνητικά τοξικές ουσίες από ό, τι στις ΗΠΑ.  Στην Ευρώπη, μια εταιρεία πρέπει να αποδείξει, πως μια ουσία είναι ασφαλής πριν να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποδειχθεί ασφαλής.
3. Τράπεζες
Η ΤΤΙΡ παραδίδει πάλι εξουσίες στους τραπεζίτες, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από αυτούς   μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και που κατά κύριο λόγο προήλθε από τις τράπεζες των ΗΠΑ. Επομένως οι κανονισμοί και περιορισμοί, που εφαρμόζονται για την αποφυγή μιας νέας κρίσης, πρόκειται να καταργηθούν.
4. Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Η ΤΤΙΡ φαίνεται, ότι θα φέρει πίσω την ACTA, την Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης. Η συμφωνία αυτή καταργήθηκε το 2012, αφού μια μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την καταδίκασε, κρίνοντας ότι αποτελούσε σημαντική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών του  Διαδικτύου θα έπρεπε να παρακολουθούν την online δραστηριότητα των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι η πρόσβαση του κοινού σε κλινικές δοκιμές φαρμακευτικών εταιρειών θα περιοριστεί.
5. Απασχόληση
Η ΕΕ πιστεύει ότι η ΤΤΙΡ θα προκαλέσει περισσότερη ανεργία, καθώς οι δουλειές θα κινηθούν προς τις ΗΠΑ, όπου τα πρότυπα εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι χαμηλότερα.

6. Δημοκρατία
«Η μεγαλύτερη απειλή της ΤΤΙΡ στην κοινωνία είναι η εγγενής επίθεση της στη δημοκρατία», πρόσθεσε η Independent, εξηγώντας ότι ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι να εισαγάγει αυτό, που ονομάζεται επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να μηνύουν τις κυβερνήσεις, αν οι πολιτικές αυτών των κυβερνήσεων τις οδηγούν σε απώλειες κερδών. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι ισχυρές, αλλά μη εκλεγμένες υπερεθνικές εταιρείες μπορούν να υπαγορεύουν τις πολιτικές των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.
(πηγή http://www.telesurtv.net/english/news/6-Shocking-Reasons-Why-TTIP-Should-Scare-Us-All-20160424-0026.html - μετάφραση: Σύλβια Βαρνάβα)

https://omniatv.com/blog/5941-6-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%84%CE%B9%CF%81-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: