Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ

από ΔΗΜΟΣΝΕΤ:
Σύμφωνα με τις παρ.1-5 του άρθρου 100 του Ν. 3584/2007:

“1. Τον προϊστάμενο Διεύθυνσης που απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο ανώτερος κατά βαθμό προϊστάμενος των υποκείμενων οργανικών μονάδων και, επί ομοιοβάθμων, ο προϊστάμενος που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου. Σε περίπτωση αδυναμίας αναπλήρωσης του προϊσταμένου της Διεύθυνσης κατά το προηγούμενο εδάφιο, το αρμόδιο προς διορισμό όργανο, μπορεί να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου Διεύθυνσης, έναν από τους προϊσταμένους των υποκείμενων οργανικών μονάδων.

2. Τον Προϊστάμενο Τμήματος ή αυτοτελούς γραφείου που απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο ανώτερος κατά βαθμό υπάλληλος που υπηρετεί στην ίδια οργανική μονάδα. Αν υπηρετούν περισσότεροι υπάλληλοι με τον ίδιο βαθμό, αναπληρώνει αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στο βαθμό. Σε περίπτωση αδυναμίας αναπλήρωσης κατά το προηγούμενο εδάφιο, αναπληρώνει αυτός που έχει ορισθεί από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο.

3. Το αρμόδιο προς διορισμό όργανο μπορεί με απόφαση του να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου οργανικής μονάδας τον προϊστάμενο άλλης οργανικής μονάδας του ίδιου επιπέδου, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αναπλήρωση κατά τις παρ. 1 και 2.

4. Αν κενωθεί ή συσταθεί θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδος, έως την τοποθέτηση νέου προϊσταμένου εφαρμόζονται οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων.

5. Σε κάθε περίπτωση αναπλήρωσης προϊσταμένου σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους, ο υπάλληλος θα πρέπει να ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις.”


Δήμος, στον οποίο έχει παραιτηθεί ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης, με συνέπεια να καθίσταται άμεση η ανάγκη τοποθέτησης αναπληρωτή προϊσταμένου, έθεσε ερώτημα σχετικά με το τι προβλέπεται σε περίπτωση αδυναμίας αναπλήρωσης του προϊσταμένου της Διεύθυνσης από τους προϊσταμένους των υποκείμενων οργανικών μονάδων και τη δυνατότητα ορισμού του Προϊσταμένου Τμήματος από άλλη οργανική μονάδα ως αναπληρωτή Προϊσταμένου Δ/νσης, ο κλάδος του οποίου προβλέπεται να προΐστανται σύμφωνα με τον Ο.Ε.Ύ. του Δήμου αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία.


Με έγγραφό της η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση απάντησε ότι για την αναπλήρωση του Προϊσταμένου της Δ/νσης, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 100 του Ν.3584/2007 υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τηρούνται ταυτόχρονα τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 5 του ίδιου άρθρου, δηλ. ότι το αρμόδιο προς διορισμό όργανο μπορεί με απόφαση του να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου οργανικής μονάδας τον προϊστάμενο άλλης οργανικής μονάδας του ίδιου επιπέδου, εφόσον ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις.


Το ΥΠ.ΕΣ. απαντώντας στο ανωτέρω έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με το υπ’ αριθ. 3132/07.04.2017 έγγραφό του, συμφώνησε με τις απόψεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί του θέματος.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι επίκειται εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων κατ' εφαρμογή του νέου συστήματος (ν. 4369/2016) με την οποία θα παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενο των προκηρύξεων καθώς και για κάθε άλλο σχετικό ζήτημα αναφορικά με την εν λόγω διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: