Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.ΥΠ.Ο.Τ.Α. Ν. Κοζάνης

(30-11-2017) -η Ετήσια  Γενική Συνέλευσης του Σ.ΥΠ.Ο.Τ.Α. Ν. Κοζάνης.Στην συνέλευση εγκρίθηκε ο απολογισμός του 2017, ο προυπολογισμός του 2018, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη εφορευτικών επιτροπων για τις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και αναπτύχθηκαν διάφορα θέματα κλαδικού και γενικότερου εργασιακού ενδιαφέροντος. Επίσης βραβεύτηκαν παιδιά συναδέλφων που κατάφεραν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη της αναγκαίας απαρτίας ώστε να προβούμε μέσω ψηφοφορίας σε αναγκαίες τροποποιήσεις καταστατικού.
Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου του Σ.Υπ.Ο.Τ.Α. Ν. Κοζάνης

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι
Σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση. 
Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την  παρουσία σας.
Προτού αναφερθώ στον Διοικητικό απολογισμό θα  κάνω μια σύντομη  αναφορά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν καθοριστικά το σήμερα, το αύριο και το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και εν τέλει της πλειονότητας της Ελληνικής κοινωνίας.  
Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους  δανειστές, που αποτελεί ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο που ψηφίστηκε το Μάϊο, παρ’ όλες τις αντιδράσεις του συνόλου του κόσμου της εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων, έφεραν ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων 3,8 δις ευρώ σε ετήσια βάση. 

Αυτό περιλαμβάνει, πιο συγκεκριμένα, τη νέα μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά και των επικουρικών, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. 


Tη μείωση του αφορολόγητου (που έχει ως συνέπεια την απώλεια ενός μισθού τον χρόνο από κάθε εργαζόμενο). 

Nέες σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, με πρώτο θύμα τη ΔΕΗ. 

Aκόμα μεγαλύτερη «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. 

Με αυτό το πακέτο μέτρων και όσα προηγήθηκαν οι εργαζόμενοι και η πλειονότητα της Ελληνικής κοινωνίας έχουν φτάσει στα όρια της επιβίωσης. 

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν μένουμε θεατές, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:


· Την κατάργηση όλων των μνημονιακών Νόμων που έχουν ψηφιστεί από το 2010 μέχρι σήμερα. 

· Την ανατροπή των ακραίων νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. 

· Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις 

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών και επαρκή χρηματοδότηση σε Υγεία, Παιδεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία και σε όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες με κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. 

· Να σταματήσει η καταλήστευση του εισοδήματός μας από τη φορολογική επιδρομή και τη μείωση του αφορολόγητου. 

· Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και την επαναφορά στο Δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. 

· Διαγραφή του χρέους. 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι 

Συνεχίζω με τον Διοικητικό Απολογισμό του Δ.Σ. του συλλόγου για την τρέχουσα χρονιά 2017. 

Ο Σύλλογος μας τη χρονιά αυτή δεν έμεινε αδρανής. 

1) Πρωταρχική μας υποχρέωση ήταν να σας κρατάμε ενήμερους σε όλα τα θέματα και γεγονότα που ελάμβαναν χώρα και μας αφορούσαν ως εργαζόμενους, καθώς επίσης η προάσπιση των συμφερόντων και η στήριξη συναδέλφων όποτε μας ζητήθηκε. 

2) Τον Μάρτη κάναμε παρέμβαση στον Διοικητή του ΕΦΚΑ προκειμένου να μας γνωστοποιηθεί α) Ποιά προβλέπεται να είναι η θέση των Ανταποκριτών ΟΓΑ και τα καθήκοντά τους στον νέο οργανισμό του ΕΦΚΑ.
β) Ποιές ενέργειες γίνονται, που οφείλεται η καθυστέρηση και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των ανταποκριτών για το ΣΤ’ δίμηνο του 2016.
γ) Ποιές ενέργειες γίνονται και εάν θα υπάρξει εκ νέου καθυστέρηση για την αποζημίωση των ανταποκριτών του Α’ διμήνου 2017.
δ) Εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο ύψος και τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης των ανταποκριτών. 
ε) Εάν θα υπάρξουν αλλαγές στην πάγια αποζημίωση του άρθρου 17 του Ν.2150/1993, η οποία καταβάλλεται κατά το χρόνο απαλλαγής τους από τα εν λόγω καθήκοντα. 

3) Ανταποκριθήκαμε άμεσα στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ από τις 15-3-2017 με επισκέψεις στους χώρους εργασίας και με συνεχείς ενημερώσεις σας. Η κυβέρνηση προχώρησε στη διαδικασία της αξιολόγησης, χωρίς καν να έχει υλοποιήσει το τμήμα του Ν.4369/2016 – νόμου που η ίδια κυβέρνηση ψήφισε – ως προς την επιλογή και τοποθέτηση των Προϊσταμένων, των Διευθυντών και των Γενικών Διευθυντών στη Δημόσια Διοίκηση. 

Η προωθούμενη αξιολόγηση, δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για επιστημονική, τεχνική, επαγγελματική στήριξη των Δημοσίων Υπαλλήλων, δεν έχει ως στόχο να γίνουν καλύτερες, πιο σύγχρονες και ποιοτικές οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Η αξιολόγηση συνδέεται με τον μισθό, τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, την κινητικότητα και μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις. Με τη ρομφαία της αξιολόγησης επιδιώκεται ο πειθαναγκασμός και η υποταγή των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο. 

Παρ’ όλες τις προσπάθειές της η Κυβέρνηση βρίσκει την καθολική, σχεδόν, συμμετοχή των Δημοσίων Υπαλλήλων στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. 

4) Από κοινού οι Σύλλογοι Υπαλλήλων ΟΤΑ της Π.Ε. Κοζάνης εκδώσαμε ψήφισμα για να εκφράσουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να εγγράφονται τα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων ετών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα νηπιαγωγεία και ζητήσαμε από δημοτικές αρχές των δήμων Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων-Βελβεντού, Βοίου-στους οποίους ανήκουν οι δημοτικού βρεφονηπιακοί σταθμοί- να σταθούν δίπλα μας και να απαιτήσουν να ακυρωθεί αυτή η κυβερνητική εξαγγελία. 

5) Ο Σύλλογός μας, ενίσχυσε το αντιρατσιστικό φεστιβάλ της ΑΡΣΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (30.06-02.07) αγοράζοντας 50 κουπόνια του ενός ευρώ . 

6)Συμμετείχαμε σε όλες τις προπαρασκευαστικές οργανωτικές συγκεντρώσεις του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και του εργατικού κέντρου Κοζάνης, και ήμασταν μπροστά σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις. 

7) Τυπώσαμε και δώσαμε στον καθένα από σας κάρτα μέλους του Συλλόγου και ήλθαμε σε επαφή με επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς προκειμένου οι αγορές μας να τύχουνε έκπτωσης. 

8) Ήμασταν δίπλα στον αγώνα των παρατασιούχων συμβασιούχων καθαριότητας και με παρέμβασή μας , το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοίου εξέδωσε ανάλογο ψήφισμα συμπαράστασης στους συναδέλφους. 
9) Δώσαμε το παρόν στις κινητοποιήσεις, με αφορμή τα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 9 Σεπτέμβρη. 

10) Βάλαμε στην αντζέντα των διεκδικήσεων την μισθολογική αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. 

11) Αναδείξαμε και δημοσιοποιήσαμε την απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού να προχωρήσει στην κατάργηση των Ληξιαρχείων της πρώην Κοινότητας Λιβαδερού και του πρώην Δήμου Καμβουνίων και τη συγχώνευσή τους με το Ληξιαρχείο Σερβίων. 

12) Θέλοντας να προστατεύσουμε τους συναδέλφους , Με Δελτία τύπου και παραχώρηση συνεντεύξεων στα τοπικά ΜΜΕ καταγγείλαμε την Δημοτική Αρχή του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, για την ανυπαρξία προστασίας των εργαζομένων από επιθέσεις πολιτών- για φαινόμενα όπου συγκεκριμένοι πολίτες χωρίς κάποιο θεσμικό ρόλο ελέγχουν ακόμα και τις καταστάσεις προσέλευσης – αποχώρησης των υπαλλήλων - για καθημερινές πιέσεις και εκφοβισμούς συναδέλφων με οχτάμηνη σύμβαση - για βιομηχανία διώξεων. 

14) Εκδώσαμε ψήφισμα και δηλώσαμε την αντίθεσή μας στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 

15) Σε συνέχεια της αγαστής συνεργασίας και επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί τέσσερα και πλέον χρόνια, μεταξύ των Συλλόγων Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Δυτικής Μακεδονίας, στις 19 Οκτωβρίου εκπρόσωποι των Δ.Σ. των συλλόγων εργαζομένων στους ΟΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας, συναντηθήκαμε στην Βλάστη Εορδαίας. Η συνάντηση γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σκοπό έχει την ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωσης, τον συντονισμό των δράσεων και την σφυρηλάτηση της ενότητας των συναδέλφων ώστε να αντιμετωπίζουμε από κοινού και αποτελεσματικά τα προβλήματα και να συμβάλλουμε στην επίλυση και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων. 

Υπάρχουν και άλλες ελάσσονος σημασίας ενέργειες της διοίκησης του συλλόγου. 

Συναδέλφισες – συνάδελφοι 

Κλείνοντας θέλω να πω τούτο. 

Ο σύγχρονος δημόσιος υπάλληλος επιδιώκεται να είναι κακοπληρωμένος, συνδικαλιστικά απομονωμένος, απειλούμενος με απόλυση, εργαζόμενος σε υπηρεσίες που θα λειτουργούν με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και εγκλωβισμένος στον ατομικό αγώνα επιβίωσης μέσα σε ένα εξαιρετικά επισφαλές επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον. 

Σκοπός και επιδίωξή μας πρέπει να είναι και θα είναι: η προάσπιση των συμφερόντων των Εργαζομένων, οικονομικών, εργασιακών, κοινωνικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και συνδικαλιστικών. 

Όλοι μαζί μπορούμε με κοινούς αγώνες να ανατρέψουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν ξεζουμίσει την κοινωνία. 

Η δύναμή μας είναι οι αγώνες μας. 

Σας Ευχαριστώ. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΛΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: