Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Ρουτίνα τα ατυχήματα στα απορριμματοφόρα

Αλλο ένα εργατικό ατύχημα στους ΟΤΑ σημειώθηκε την Τετάρτη. Αυτή τη φορά στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Πάλι αφορά συμβασιούχο, πάλι γυναίκα, πάλι εργαζόμενη στα απορριμματοφόρα – θέση υψηλής επικινδυνότητας που θεωρητικά πρέπει να στελεχώνεται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό. Πάλι εργαζόταν χωρίς να της παρέχονται τα προβλεπόμενα από τον νόμο Μέσα Ατομικής Προστασίας. Μόνη της προφύλαξη ένα κίτρινο γιλέκο.
Αυτή τη φορά η γυναίκα, 46 ετών, μητέρα δύο παιδιών, ήταν τυχερή. Τη γλίτωσε με κάταγμα στην περόνη και σοβαρές βλάβες στην κνήμη. Χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Πέρυσι τον Ιούλιο συλλογικότητες διαδήλωναν έξω από το δημαρχείο Ζωγράφου για τον άδικο θάνατο της 60χρονης Ντανιέλλας Πρελορέντζου. Αφησε την τελευταία της πνοή στα απορριμματοφόρα, αφού τη φώναξαν να εργαστεί διπλοβάρδια με καύσωνα, ως οδοκαθαρίστρια.
Πέρυσι τον Αύγουστο έχασε τη ζωή της η 30χρονη εργάτρια καθαριότητας Ανδριάννα Σταμοπούλου, στο Κατάκολο του Πύργου Ηλείας, πέφτοντας από απορριμματοφόρο.
Hταν επίσης «οκταμηνίτισσα» συμβασιούχος, μητέρα δύο παιδιών, και έκανε αυτή την επικίνδυνη δουλειά χωρίς εκπαίδευση και μέτρα προστασίας.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον κατάλογο με τα δεκάδες θύματα εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων δύο χρόνων σημειώνει ότι «τα περισσότερα δυστυχήματα και ατυχήματα προκλήθηκαν με απορριμματοφόρα και αφορούν πρόσκρουση αυτοκινήτων, πτώση του επιβαίνοντος υπαλλήλου αποκομιδής, παράσυρση την ώρα που το όχημα έκανε όπισθεν κ.λπ.».
Παρόμοια χαρακτηριστικά είχε το ευτυχώς μη θανάσιμο ατύχημα στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Οπως μας μεταφέρουν συνάδελφοί της, η εργαζόμενη δούλευε από τον Μάιο με οκτάμηνη σύμβαση, ως οδοκαθαρίστρια, αλλά αναγκαζόταν να δουλεύει και στα απορριμματοφόρα, χωρίς εκπαίδευση.
Το ατύχημα σημειώθηκε ενώ ακολουθούσε πεζή το απορριμματοφόρο που έκανε όπισθεν, πιθανότατα γλιστρώντας σε υπολείμματα ακαθαρσιών από τις σακούλες σκουπιδιών.
«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε ως κανονικότητα κάθε λίγο ένας εργάτης, μια εργάτρια να πεθαίνει ή να τσακίζεται», γράφει η ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων ΟΤΑ, αποδίδοντας σοβαρές ευθύνες στον δήμο για τη μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Εργαζόμενοι στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού καταγγέλλουν την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας και την πλήρη ανυπαρξία εμβολιασμών και των προβλεπόμενων ιατρικών εξετάσεων για τους εργαζόμενους καθαριότητας.
«Η εντατικοποίηση της εργασίας στην υπηρεσία καθαριότητας είναι δεδομένη καθημερινά, αφού όταν τελειώσουν την περισυλλογή με το απορριμματοφόρο, τους στέλνουν να σκουπίζουν στον δρόμο», καταλήγει η καταγγελία, απαιτώντας μόνιμες προσλήψεις, σεβασμό στις ζωές των εργαζομένων, τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: