Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Συστάσεις από γιατρό εργασίας για ασφαλή επιστροφή στην εργασία μετά τις διακοπές

 

Πρόταση για ασφαλή επιστροφή στην εργασία μετά τις διακοπές

Αγαπητοί συνεργάτες καθώς μετά τον Δεκαπενταύγουστο οι εργαζόμενοι σταδιακά θα επανέρχονται στην εργασία τους,
θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένες προτάσεις για να γίνει αυτό με ασφάλεια.
Βασικές Υπενθυμίσεις:
Α) Συχνά η νόσος είναι είτε ασυμπτωματική είτε με συμπτώματα όπως: καταβολή / αδυναμία, πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και βήχας. Αν νιώθετε έτσι μην υποτιμήσετε την κατάσταση και κάνετε αμέσως ένα τεστ ανίχνευσης COVID-19 και ακολούθως επικοινωνήστε με τον Γιατρό σας είτε μαζί μου
Β) Ο συνωστισμός που θα παρατηρηθεί στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε χώρους εστίασης, διασκέδασης και λατρείας επιβάλει την μέγιστη προσοχή μας και διαρκή επαγρύπνηση. Προτείνονται συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και χρήση Μάσκας σε μέρη με συνωστισμό.
Κατά την επιστροφή στην εργασία σας προτείνω:
Την πρώτη ημέρα της εργασίας μετά την άδεια και πριν εισέλθετε στον χώρο της εργασίας να πραγματοποιήσετε ενα RAPID TEST ή SELF TEST (το πρώτο είναι πολύ προτιμοτερο καθώς γίνεται από επαγγελματία Υγείας που συνήθως το κάνει πιο σωστά από ότι εμείς στον εαυτό μας).
Αν κατά την επιστροφή σας έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν το RAPID-TEST βγαίνει αρνητικό, μιλήστε αμέσως με τον Γιατρό σας ή με τον Γιατρό Εργασίας και μην εισέρχεστε στον εργασιακό χώρο αν δεν πάρετε ιατρικές οδηγίες.
Για τουλάχιστον 5 ημέρες να φοράτε Υποχρεωτικά την μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95 (FPP2), στην εργασία σας. Παρότι δεν είναι προς το παρόν Υποχρεωτική η χρήση της, εντούτοις αυτή η πρακτική προτείνεται για όλους μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές και είναι καλό να λαμβάνουμε υπόψη την υγεία των συναδέλφων μας.
Την 6η ημέρα από την επιστροφή και πριν την είσοδο στην εργασία προτείνω την επανάληψη του RAPID TEST (η SELF TEST). Αν και αυτό βγει αρνητικό τότε με σχετική ασφάλεια μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο εργαζόμενος δεν μολύνθηκε απο τον SARS-CoV-2 στις διακοπές.
Επισήμανση: Διπλή προσοχή για τους ανοσοκατασταλμένους συναδέλφους καθώς εκείνοι είναι που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, τα άτομα με παθήσεις όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακές νόσοι, Σακχαρώδη Διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και καρκίνο διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και γι΄αυτό πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό αλλά και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα της ατομικής υγιεινής.
Θα είμαι σε 24ωρη βάση διαθέσιμος όλο τον Αύγουστο για κάθε ζήτημα υγείας και ασφάλειας που μπορεί να προκύψει.
--
Efthymios N. Thanasias, M.D., M.Sc. MPH, Phd
Specialist in Occupational Medicine
+30 6948389635
FAX: 2110117396

Δεν υπάρχουν σχόλια: