Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Συνάντηση του ΔΣ του Σ.Υπ.ΟΤΑ με αντιπροσωπεία του συνδυασμού "Στάση Σερβίων"

 Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου το ΔΣ του Σ.ΥπΟΤΑ Ν. Κοζάνης συναντήθηκε με την υποψήφια Δήμαρχο Σερβίων κα Σπυρίδου και μέλη του συνδυασμού της "Στάση Σερβίων"  κατόπιν αιτήματος της υποψηφίας Δημάρχου.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Συλλόγου σε πολύ καλό κλίμα. Εκφράστηκαν οι θέσεις και οι απόψεις του Συλλόγου (όπως περιγράφονται συνοπτικά στο επισυναπτόμενο έγγραφο που δόθηκε στην υποψήφια Δήμαρχο) και καταγράφηκαν οι απόψεις της κας Σπυρίδου και οι αρχές του συνδυασμού της.

Από μεριάς Σ.Υπ.ΟΤΑ παραβρέθηκαν εκπροσωπώντας το Δ.Σ. ο πρόεδρος Ιωσήφ Μιχαηλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Θεόδωρος Πιτένης και ο Ταμίας Στάθης Τσαλουκίδης.

Επισυνάπτετε το έγγραφο που δόθηκε στον συνδυασμό "Στάση Σερβίων" με επικεφαλής την κα Σπυρίδου.

 




Αγαπητή κα Σπυρίδου,

 

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Κοζάνης περιλαμβάνει σαν μέλη του το σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους Βελβεντού, Βοίου, Σερβίων και μέρος των εργαζομένων του Δήμου Κοζάνης, συσπειρώνοντας περίπου 250 εργαζομένους.

Η ιδιαιτερότητα στους ΟΤΑ βρίσκεται στην τεράστια γκάμα δημόσιων / κοινωφελών υπηρεσιών που προσφέρουν και στην τεράστια έκταση καθηκόντων των εργαζομένων σε αυτούς. Στα μέλη μας περιλαμβάνονται ανειδίκευτοι εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων έως επιστήμονες κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων με μεγάλη εμπειρία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η έλλειψη προσωπικού που ταλανίζει τους ΟΤΑ σας είναι γνωστή. Αυτό έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε τεράστια πίεση και πολύπλευρη ανάθεση διαφορετικών καθηκόντων στους συναδέλφους μας. Η εργασιακή πίεση, η έλλειψη εκπαίδευσης, η μη παροχή μέσων προστασίας και υγιεινής σε πολλούς δήμους δυστυχώς έχει οδηγήσει σε δεκάδες (άνω των 50) εργατικά θανατηφόρα δυστυχήματα τα τελευταία 10 χρόνια.

Στο πλαίσιο της συνάντησής μας, σας μεταφέρουμε κάποια θέματα που απασχολούν τα μέλη μας:

Στο πλαίσιο της «απολιγνιτοποίησης» και «δίκαιης μετάβασης»

-        Συγκρατημένη και μόνο με πλήρη συμφωνία των τοπικών κοινωνιών ανάπτυξη Βιομηχανικών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά πάρκα, ανεμογεννήτριες). Καμία χωροθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών στις λίμνες και τα ποτάμια.

-        Δημιουργία ικανών συνθηκών προώθησης της εγκατάστασης οικιακών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά σε στέγες οικιών, πολυκατοικιών, αυλών).

-        Εγκατάλειψη κάθε σκέψης και προσπάθειας εγκατάστασης ΧΥΤΑ Αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι Μικροβάλτου (υπάρχει αρνητική απόφαση για την προσπάθεια χωροθέτησης ΧΥΤΑ Αμιάντου του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων και όλων των κοινοτήτων της περιοχής). Ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ΜΑΒΕ και δημιουργία όρων αειφόρας ανάπτυξης στην περιοχή βασιζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή και την ήπια τουριστική εκμετάλλευση.

-        Θέσπιση κινήτρων για την αξιοποίηση του πλούσιου γεωργοκτηνοτροφικού αποθέματος της περιοχής, της χρηστής εκμετάλλευσης του πλούσιου υδατικού αποθέματος (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα), ανάπτυξης ήπιων τουριστικών υποδομών με στόχο την επανάκτηση του εισοδήματος και την διατήρηση και προσέλκυση πληθυσμού στην περιοχή, ειδικά νέων ηλικιών.

-        Άμεση λύση στο θέμα της χωροθέτησης των λατομείων Μαρμάρων Τρανοβάλτου.

 Στον τομέα της εργασίας:

-        Άμεση επικαιροποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Σερβίων (επισυνάπτουμε την πρόταση που είχαμε καταθέσει αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ του Δήμου Σερβίων) και άμεση προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ευθύνης ώστε να τελειώσει οριστικά το καθεστώς της «αναπλήρωσης» μέσω «προσωρινών» τοποθετήσεων με εντολές Δημάρχων, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της χρηστής δημόσιας διοίκησης. Αξιοκρατία, Ισότητα, Λειτουργία σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες Χρηστής Δημόσιας Διοίκησης που βασίζονται στις αρχές της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ και του ΣΕΒΑΣΜΟΥ

-        Αυστηρή τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει υπογράψει η ΠΟΕ-ΟΤΑ με το Υπ. Εσωτερικών και της πλήρως απόδοσης των μέσων ατομικής υγιεινής και ασφαλείας.

Διεκδίκηση μέσω νέου ΟΕΥ προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για άμεση κάλυψη των κενών και δημιουργία Υπηρεσίας Καθαριότητας.

-        Ελαχιστοποίηση εξωτερικών αναθέσεων σε ιδιώτες εργασιών δημόσιων υπηρεσιών σε εργολάβους.

-        Στήριξη στην προσπάθεια των εργαζομένων όπως δικαιωθούν στις δικαστικές διαμάχες τους για μονιμοποίησή τους λόγω κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του Δήμου, αρχής γενομένης από τη δικάσιμο που γίνεται στις 12/10/2023 για τους υπαλλήλους του Δήμου μας που υπηρετούν στους παιδικούς σταθμούς και ζητούν τη μονιμοποίησή τους, αλλά και ανάδειξη του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου προκειμένου να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη θέση επί του θέματος από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας.

Τέλος, επιθυμία του Συλλόγου μας είναι να υπάρχει ένας χώρος στέγασης σε κτήριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου προς διευκόλυνση άσκησης των δραστηριοτήτων του και επίτευξης άμεσης επαφής με τους εργαζομένους, όποτε κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και ευελπιστούμε στην συνεργασία σας.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και πληροφορία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: