Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Το Ποντίκι:
 «Χρυσό» φίμωτρο στο Indymedia

Μετά τις διώξεις της ΕΛ.ΑΣ. εναντίον των κατοίκων της Ιερισσού, ο οποίοι εν μια νυκτί βαφτίστηκαν «τρομοκράτες», και τον πόλεμο λάσπης που δέχεται ο αγώνας ενός ολόκληρου («γαλατικού», κατά τον Δένδια) χωριού ενάντια στη λεηλασία της φύσης από τα συστημικά ΜΜΕ, ήρθε και η προσπάθεια να «βγει από την πρίζα» μια από τις τελευταίες «πηγές» ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης, το ηλικίας 12 ετών Αthens Indymedia.

Γιατί βάζουμε αυτά τα δύο θέματα ως... «πακέτο»; Θα το δούμε παρακάτω, αφού πρώτα θυμηθούμε τις παλαιότερες απόπειρες «φίμωσης» του αθηναϊκού Indymedia. Άλλωστε αυτή δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια.

Το αντιεξουσιαστικό αυτό μέσο αντιπληροφόρησης βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο των «άσπονδων φίλων του» την τελευταία δεκαετία. Κάθε φορά η προσπάθεια «φίμωσής» του ήταν οργανωμένη μεν, αλλά προερχόμενη από χώρους μακριά από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε το καλοκαίρι του 2002, λίγες ημέρες μετά την εξάρθρωση της 17Ν. Λίγα χρόνια μετά, βέβαια, ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης θα παραδεχόταν!!! δημόσια πως: «Η Ελληνική Αστυνομία δεν επιθυμεί τη διακοπή λειτουργίας του Ιndymedia, αφού στην πραγματικότητα και εμείς ενημερωνόμαστε από εκεί για τις διάφορες δραστηριότητες του χώρου...».

Επίθεση

Ακολούθησαν οι... «ημέρες του Αλέξη», τον Δεκέμβριο του 2008, και η συστηματική επίθεση που δέχθηκε το Indymedia από συγκεκριμένα δεξιά και... ακροδεξιά κέντρα εξουσίας. Κατηγορήθηκε και στοχοποιήθηκε ως μέσο συντονισμού επεισοδίων και υποδαύλισης της βίας.

Εκείνη την περίοδο «αποκαλύφθηκε» πως ο κεντρικός σέρβερ του Athens Indymedia φιλοξενείται στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δίνοντας έτσι το έναυσμα για μια εντατική επιχείρηση φίμωσης από την κυβέρνηση Καραμανλή και τον... ΛΑΟΣ (μέσω των τότε βουλευτών του Ηλία Πολατίδη και Άδωνι Γεωργιάδη), διά του... ΟΤΕ!

Το καλοκαίρι του 2009 ο Οργανισμός έστειλε εξώδικο στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), ζητώντας του να διακόψει την πρόσβαση του Indymedia στο δίκτυο οπτικών ινών του.

Το ΕΔΕΤ είχε απαντήσει ότι δεν είναι αρμόδιο, καθώς ο ιστότοπος φιλοξενείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ βρέθηκαν στο σκαμνί για την υπόθεση, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος, αφού αρνήθηκαν να υπακούσουν στις υποδείξεις της κυβέρνησης. Κρίθηκαν δε ομόφωνα αθώοι τον Μάιο του 2011.

Τέσσερα χρόνια μετά, όμως, ένας άλλος πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σίμος Σιμόπουλος, θα λειτουργούσε εντελώς διαφορετικά διευκολύνοντας την οριστική «σίγαση» του Athens Indymedia και των «Ραδιοζωνών Ανατρεπτικής Έκφρασης» (98 FM).

* Στις 11 Απριλίου η Πρυτανεία του ΕΜΠ, μ’ ένα νομικίστικο τέχνασμα, άλλαξε τον κανονισμό δικτύου απαιτώντας ονόματα για κάθε... πριζάκι σύνδεσης στο Ίντερνετ.

* Τόσο οι διαχειριστές του Ιndymedia όσο και αυτοί του 98 FM αρνήθηκαν να υποκύψουν στον «ωμό εκβιασμό». Είχαν άλλωστε σύμμαχό τους σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα (ακόμη και τη... ΔΑΠ), η οποία από τον Οκτώβριο του 2012 είχε ομόφωνα καταδικάσει ακόμα μια προσπάθεια φίμωσης των δύο μέσων αντιπληροφόρησης από τον πρόεδρο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, μέσω του τεχνάσματος του ορισμού υπευθύνου στην αίθουσα όπου φιλοξενείται ο σέρβερ του Athens Indymedia. Αλλιώς θα διακοπτόταν αυτόματα η παροχή Ίντερνετ στη συγκεκριμένη αίθουσα!

Η συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας αντιμετωπίστηκε με ψήφισμα του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, που ομόφωνα έκανε σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως:

«Οι πολιτικές ομάδες και εγχειρήματα αντιπληροφόρησης, που διέπονται από τα χαρακτηριστικά της αυτοοργάνωσης και αντιιεραρχίας, είναι φυσικό πως δεν επιτρέπουν την ύπαρξη εκπροσώπων και διαχειριστών. (...) Στηρίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των πολιτικών ομάδων και εγχειρημάτων αντιπληροφόρησης της συγκεκριμένης αίθουσας, πρώτα και κύρια στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στο ίδρυμα».

Λίγους μήνες μετά, ο ίδιος ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αγνόησε επιδεικτικά τους φοιτητές του και το μεσημέρι της 11ης Απριλίου, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, «τράβηξε την πρίζα» διακόπτοντας την παροχή Ίντερνετ στην αίθουσα όπου βρίσκεται ο σέρβερ του Ιndymedia.
Όταν, λίγες ημέρες μετά, οι φοιτητές επιχείρησαν να ανεβάσουν ξανά την ιστοσελίδα, ο πρύτανης διέκοψε την παροχή Ίντερνετ σε ολόκληρο το Πολυτεχνείο!
Σε ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο Σ. Σιμόπουλος έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει τους διαχειριστές του Athens Indymedia «μέλη εγκληματικής και τρομοκρατικής οργάνωσης» επικαλούμενος πέντε ποινικές διώξεις σε βάρος της ιστοσελίδας, τις οποίες ακόμη ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών.

Το «έκλεισε» ο χρυσός;

Στους τοίχους της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου είναι επίσης γνωστό το μένος που τρέφει προς οτιδήποτε «αντισυστημικό» αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων του ΕΜΠ, με μελέτες σχετικά με τους «κρυμμένους θησαυρούς του υπεδάφους της Χαλκιδικής» και ιδιαίτερες ανησυχίες για την ελληνική επιχειρηματικότητα...

Σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να τονίζει την καθαρά... φιλική σχέση που διατηρεί με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού Εl Dorado, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλικιδικής.

Οι... κακές γλώσσες λένε πως ο συγκεκριμένος καθηγητής απαίτησε από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου το κλείσιμο του Indymedia μετά την επίσκεψη, κατά τη διάρκεια του μαθήματός του, 24 φοιτητών οι οποίοι εξέφρασαν σε ήπιους τόνους την αντίθεσή τους στο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές, καθώς και στις διώξεις εις βάρος των κατοίκων της Ιερισσού, οι οποίοι αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.

Από την περασμένη Δευτέρα το διωκόμενο μέσο ελεύθερης έκφρασης εκπέμπει ξανά στο Διαδίκτυο και στις συχνότητες των FM. Οι προσπάθειες φίμωσής του απέτυχαν για ακόμη μια φορά. Όλοι όμως οι συντελεστές του Ιndymedia και του 98 FM γνωρίζουν πως οι «κυνηγοί» τους θα επιστρέψουν, με την εγκατάσταση των μάνατζερ στο ΕΜΠ, ώστε αυτήν τη φορά να τραβήξουν οριστικά τον διακόπτη.
Όπως όμως αναφέρει στην κατακλείδα της ανακοίνωσής της η διαχειριστική ομάδα του Ιndymedia: «Η πληροφορία δεν περιορίζεται, η ζωή μας δεν ελέγχεται, ακόμη και αν επίμονα γίνεται προσπάθεια να κατασταλεί. Ένα, δύο, τρία, πολλά Ιndymedia θα γεννηθούν και θα νικήσουν!».
http://www.topontiki.gr/article/52354/Xruso-fimotro-sto-Indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: