Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

"Βόμβα" στους Δήμους βάζει το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

"Βόμβα" στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βάζει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία ουσιαστικά μεταθέτει την ευθύνη για την κατάργηση των θέσεων στους Δήμους, αρχής γενομένης από τις θέσεις των σχολικών φυλάκων, απευθείας στους Δημάρχους.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, προβλέπεται η κατάργηση των θέσεων στους Δήμους απευθείας από τους Δημάρχους, κάτι που αν εφαρμοστεί θα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, καθώς τέτοιες αποφάσεις πρέπει να περνούν μέσα από τη συνεδρίαση ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του EMEAgr, έχει ξεσπάσει "πόλεμος" μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι δεν πρέπει να τεθεί σε ισχύ μια τέτοια εγκύκλιος.
Βεβαίως, όπως γίνεται κατανοητό, αν "περάσει" μία τέτοια απόφαση, θα ανοίξει "ο ασκός του Αιόλου" (σε πρώτη φάση στους Δήμους) για την απευθείας κατάργηση θέσεων εργασίας με την απόφαση ενός και μόνο ανθρώπου, εν προκειμένω του Δημάρχου.
Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο εμφανίζεται να θέλει να μεταθέσει την ευθύνη για τις απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους Δημάρχους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θέλουν να υπογράψουν τέτοιες αποφάσεις, υπό το φόβο των επικείμενων εκλογών. Αντίθετα, ζητούν κατά παρέκκλιση του υπουργικού αυτού εγγράφου, τις αποφάσεις να λαμβάνουν τα Δημοτικά Συμβούλια ή ακόμη χειρότερα την ευθύνη να "παίρνουν" οι προϊστάμενοι του διοικητικού προσωπικού των Δήμων.
Ωστόσο, κάποιοι δήμαρχοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις απολύσεις, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ασκούνης ο οποίος υπέγραψε (από την 31/07/13) την διαθεσιμότητα υπάλληλου του Δήμου με ειδικότητα σχολικών φυλάκων.


http://www.emea.gr/%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80.-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7/352388

Δεν υπάρχουν σχόλια: