Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

H απάντηση του συνδυασμού 'Λαική Συσπείρωση" για το Δήμο Βοίου και την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, στα ερωτήματά μας.

Οι εργαζόμενοι στο δήμο και τις επιχειρήσεις του δήμου Εορδαίας γνωρίζουν πολύ καλά και από πρώτο χέρι πως το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ήταν οι μόνοι που βρισκόταν συνεχώς σε κάθε αγώνα, απεργία, κινητοποίηση δίπλα τους. Ενημέρωναν για κάθε εξέλιξη, αντεργατικό μέτρο που προωθούσε η ΕΕ, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Βρισκόμαστε μέσα στους χώρους δουλειάς και δεν θυμηθήκαμε τους εργαζόμενους προεκλογικά για να υφαρπάξουμε την ψήφο τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη τόσο με την λεγόμενη “αξιολόγηση” δημοσίων υπαλλήλων όσο και με την αξιολόγηση δομών. Η αξιολόγηση υπηρετεί δύο βασικούς στόχους:
1ον τη μείωση του προσωπικού και την υποταγή όσων εργαζομένων παραμείνουν, στις αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.
2ον την παραχώρηση δομών και υπηρεσιών στους ιδιώτες.
Η σύνδεση της αξιολόγησης με τις απολύσεις είναι δεδομένη καθώς το 15% με βάση το στόχο θα πρέπει να αξιολογηθεί από 1 έως 6 βαθμούς. Η αξιολόγηση δομών επιδιώκει συρρίκνωση δομών και ιδιωτικοποιήσεις από επιχειρήσεις. Εξάλλου έχει προαναγγελθεί ότι το προσωπικό στο δημόσιο θα μειωθεί κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015.
Η σημασία της αξιολόγησης και κάθε έννοιας εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες συμβαίνει. Ποιος την κάνει, γιατί, με ποιο σκοπό. Στον καπιταλισμό το αστικό κράτος θέτει στόχους που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου. Άξιος θα θεωρείται ο υπάλληλος που υπηρετεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους αντεργατικούς στόχους.
Η αξιολόγηση είναι κατεύθυνση της ΕΕ και του ΟΑΣΑ, θέση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Είναι το εργαλείο για να προωθήσουν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Είναι το εργαλείο για να τσακίσουν όσα δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.
     Οι δήμοι σε όλη την χώρα αποδέχτηκαν την μη απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων από το κράτος, στην ουσία δεν τα διεκδίκησαν ποτέ. Και στην Εορδαίας ο δήμος λειτουργεί σε αυτά τα πλαίσια με μείωση του προϋπολογισμού του, με περικοπές σε συσσίτιο στου παιδικούς σταθμούς, υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό κλπ.
Η θέση μας είναι να διεκδικηθούν και να αποδοθούν όλοι οι παρακρατηθέντες πόροι από την κεντρική εξουσία, για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του δήμου
      Ο δήμος και η περιφέρεια παραδίδουν την διαχείριση αποριμάτων στην κοινοπραξία “ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-ΗΛΕΚΤΩΡ” με την μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) Με αυτή τη μέθοδο κυριολεκτικά χαρίζεται “φιλέτο” η διαχείριση στους μεγαλοεπιχειρηματίες, επιβεβαιώνεται απολύτως η θέση του ΚΚΕ για τον προσανατολισμό των δήμων ως μεσάζοντες των εργολάβων και ότι τα άλλα κόμματα παρέχουν πλήρη στήριξη σε αυτές τις πολιτικές.
      Η θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμάτων πρέπει να γίνεται με δημόσιους πόρους και να μην αντιμετωπίζεται ως πεδίο κερδοφορίας.
      Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερα δημόσιο τομέα, μαζί με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται από κοινού να οργανώσουν την αντίστασή τους για να μην υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά, κυβερνητικά σχέδια. Αυτό το δημόσιο ούτε βελτιώνεται, ούτε επιδιορθώνεται. Χρειάζεται να ανατραπεί μαζί με την οικονομία πάνω στην οποία στηρίζεται. Ο λαός έχει ανάγκη από ένα δημόσιο που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Γιάννης Βήττας, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Αντωνία Χόλμπα-Τζιφρή, υποψήφια δήμαρχος Εορδαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: