Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η απάντηση του συνδυασμού "Κοζάνη, Τόπος να ζεις" (Λ.Ιωαννίδης) στα ερωτήματά μας



Δημοτική Κίνηση
΄Κοζάνη- Τόπος να ζεις’

Προς:
1.      Σύλλογο Υπαλλήλων Ο.Τ.Α Ν. Κοζάνης
2.      Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Π.Ε. Κοζάνης
3.      Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Εορδαίας

Απαντώντας στην από 6/5/2014 επιστολή σας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία να τοποθετηθούμε για μια ακόμα φορά σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τόσο τον Δήμο Κοζάνης, όσο και τους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Θεωρούμε πως πρέπει να απαντήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα ερωτήματα που θέτετε με την επιστολή σας προς όλους τους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές του Μαίου.
·         Η θέση μας για την αποκαλούμενη αξιολόγηση που προωθεί το Υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης είναι σταθερά αρνητική και πιστεύουμε πως αυτή η ρύθμιση αυξάνει την ανασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενώ αντιμετωπίζει μια μερίδα υπαλλήλων ως καταρχήν ανίκανους, στοχεύοντας εν τέλει στην απαξίωση και μακροπρόθεσμα στην έξοδό τους από την εργασία. Είναι σαφής η αρνητική μας θέση απέναντι σε αυτήν την μορφή αξιολόγησης. Αντίθετα πιστεύουμε  πως η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται με στόχο την βελτίωση της απόδοσης των οργανικών μονάδων.
·         Έχουμε εδώ και καιρό εκφράσει την άποψη πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημοσιονομική  και όχι με αναπτυξιακή λογική. Στόχος των εφαρμοζόμενων πολιτικών είναι ο περιορισμός της χρηματοδότησης των Δήμων. Εμείς πιστεύουμε σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης και αυτοδιοίκησης, με ισχυρούς Δήμους, με οικονομική και διοικητική αυτοδυναμία. Μια αυτοδιοίκηση με συγκεκριμένες και διευρυμένες αρμοδιότητες, με τους ανάλογους πόρους και το ανάλογο προσωπικό. Διεκδικούμε ένα σύγχρονο κράτος, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση θα διαδραματίζει τον ρόλο που της αξίζει και που απαιτείται ώστε η χώρα μας να βγει από την κρίση με όρους οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Η Ελλάδα παραμένει η πιο συγκεντρωτική χώρα της Ευρώπης και δυστυχώς οι πολιτικές που εφαρμόζονται επιτείνουν τον συγκεντρωτισμό.
·         Επιπλέον οι Δήμοι  πρέπει να διεκδικήσουν την συνέχιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών που σήμερα είναι ιδιαίτερα απαραίτητες λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Στόχος μας είναι η διατήρηση και η ενίσχυση των κοινωνικών δομών.
Εκτιμούμε πως ο Δήμος Κοζάνης πρέπει να ασχοληθεί  ιδιαίτερα με την κοινωνική πολιτική  και σε συνεργασία με την κοινωνία να οργανωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  προστασίας  των πολιτών που είναι θύματα της κρίσης.
·         Έχουμε κατά καιρούς δηλώσει την σταθερή μας αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που προσφέρουν οι Δήμοι. Συγκεκριμένα οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα  πρέπει να διατηρηθεί ως υπηρεσία που παρέχει ο Δήμος. Παράλληλα  στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να εφαρμοστούν σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης που θα στοχεύουν τόσο στον περιορισμό του κόστους της διαχείρισης, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών για την πρόληψη στην παραγωγή απορριμμάτων, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση, αλλά και η ορθολογικότερη οργάνωση του τρόπου αποκομιδής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών, να συμβάλουν μακροπρόθεσμα τόσο στον περιορισμό του κόστους, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Καταλήγοντας  σας αναφέρουμε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με οποιαδήποτε μεθόδευση που επί της ουσίας θα ιδιωτικοποιεί τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
·         Για το θέμα της ΔΙΑΔΥΜΑ και του περιβόητου ΣΔΙΤ, νομίζω γνωρίζετε τις προσπάθειές  μας για έναν ουσιαστικό διάλογο επί  του συγκεκριμένου θέματος. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές την διαφωνία μας και τις ενστάσεις για το έργο, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και κυρίως για συγκεκριμένες δεσμεύσεις που καλούμαστε πλέον να αναλάβουμε ως πολίτες. Η μεγάλη και θεμελιώδης  διαφωνία μας έχει σχέση με το γεγονός πως στην σύμβαση μεταξύ της ΔΙΑΔΥΜΑ και του ιδιώτη θα προβλέπεται ρήτρα για παράδοση συγκεκριμένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων (90.000 τον). Οι αντιρρήσεις μας πάντα βέβαια συνοδεύονταν από συγκεκριμένες προτάσεις για μια εναλλακτική διαχείριση.
Το 2011 διοργανώσαμε
εκδήλωση σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την συμμετοχή επιστημόνων και προσκεκλημένους της ΔΙΑΔΥΜΑ με θέμα συζήτησης το ΣΔΙΤ. Εδώ δελτίο τύπου ως συμπέρασμα της εκδήλωσης. Εδώ δελτίο τύπου μετά από ανταλλαγή επιστολών με την ΔΙΑΔΥΜΑ.

Με τιμή

Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’




Δεν υπάρχουν σχόλια: