Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ποιες αλλαγές για τους δημοτικούς υπαλλήλους επιφέρει το τελευταίο ν/σ του ΥΠΕΣ

Τις αλλαγές που επιφέρει ο Νόμος 4257/2014 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 93/14-4-2014), «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών», για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγράφει σε ενημερωτικό της σημείωμα η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πρόκειται για αλλαγές για προσλήψεις, μετατάξεις, υπηρεσιακές μεταβολές, προϋπηρεσία

ΑΡΘΡΟ 10ο:

«Η παρ.14 του άρθρου 12 του Ν.4071/2012 (Α΄85) αντικαθίστανται ως εξής:

«14. Για την έγκριση πρόσληψης προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του άρθρου 205 του Ν. 3584/2007 (Α΄ 143), καθώς και την έγκριση πρόσληψης προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αυτών συμβασιούχων αμιγώς αμειβομένων από την καταβολή αντιτίμου και λοιπών αντικαταβολών εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία κατανέμονται οι εγκρινόμενες θέσεις ανά φορέα. Οι ως άνω συμβάσεις εξαιρούνται της υποχρέωσης έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, καθώς και του περιορισμού της παρ. 3 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011, όπως ισχύει κάθε φορά».


Με τη διάταξη αυτή αντικαθίσταται η παρ.14 του άρθρου 12 του Ν.4071/2012, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα και σε λοιπούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου της Αυτοδιοίκησης) να προσλαμβάνουν προσωπικό Ορισμένου Χρόνου και με Συμβάσεις Έργου, των οποίων οι αποδοχές δεν επιφέρουν δημοσιονομική επιβάρυνση, κατά παρέκκλιση των κοινών διατάξεων περί έγκρισης των Συμβάσεων και του ποσοστιαίου περιορισμού τους κατ΄ έτος.

ΑΡΘΡΟ 11ο:

«Η παρ.34 του άρθρου ένατου του Ν.4057/2012 τροποποιείται ως εξής:

«34. Δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υπηρεσία του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού ή Ν.Π.Δ.Δ. εκτός των υπαλλήλων εκείνων, οι οποίοι έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις υποχρεωτικής παραμονής στον φορέα, όπου ανήκουν, βάσει ειδικών διατάξεων, μπορούν να διοριστούν, εφόσον επιλεγούν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε άλλη θέση του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού ή Ν.Π.Δ.Δ., χωρίς να θεωρείται ότι ο διορισμός τους εμπίπτει στους περιορισμούς του άρθρου 11 του Ν.3833/2010 υπό την προϋπόθεση προγενέστερης ή ταυτόχρονης με το διορισμό παραίτησής τους από τη θέση που κατέχουν».

Με τη διάταξη αυτή αντικαθίσταται η παρ.34 του άρθρου ένατου του Ν.4057/2012 και επεκτείνεται και στους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. η δυνατότητα να μπορούν να διοριστούν, εφόσον επιλεγούν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε άλλη, θέση του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού ή Ν.Π.Δ.Δ., χωρίς να θεωρείται ότι ο διορισμός τους εμπίπτει στους περιορισμούς του άρθρου 11 του Ν.3833/2010 με την προϋπόθεση προγενέστερης ή ταυτόχρονης με το διορισμό παραίτησής τους από τη θέση που κατέχουν.

ΑΡΘΡΟ 12ο:

«Η παρ.4 του άρθρου 230 του Ν.3584/2007 όπως ισχύει καταργείται.»

Με την κατάργηση της διάταξης αυτής του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και οι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού της Υ.Ε. κατηγορίας (Βοηθητικό προσωπικό) υπάγονται στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό (Τακτικό).

ΑΡΘΡΟ 14Ο:

«Η παρ.3 του άρθρου 73 του Ν.3584/2007 (Α΄ 143) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε άλλον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αίτηση του υπαλλήλου και κατόπιν θετικής γνώμης του φορέα προέλευσης, με απόφαση του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου του Ο.Τ.Α., υποδοχής. Η απόσπαση γίνεται για δύο (2) έτη και μπορεί να παραταθεί για ένα (1) ακόμη».

Με τη διάταξη αυτή απαλείφεται ο περιορισμός της δυνατότητας απόσπασης υπαλλήλου των Ο.Τ.Α. μόνο για λόγους συνυπηρέτησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται το χρονικό διάστημα της απόσπασης από ένα (1) στα δύο (2) χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για  ένα (1) ακόμη.

ΑΡΘΡΟ 15ο:

«1. Επιτρέπεται η μετακίνηση υπαλλήλων από Δήμο σε Νομικά πρόσωπα ή ιδρύματα του ίδιου Δήμου, ή σε Σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος και αντίστροφα, καθώς και μεταξύ των φορέων αυτών και η διάθεσή τους για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη, που μπορεί να παραταθεί για δύο (2) ακόμα έτη εφόσον υφίσταται η υπηρεσιακή ανάγκη. Εξαιρείται το προσωπικό του κλάδου διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών των Κ.Ε.Π. το οποίο μπορεί να μετακινείται με την ίδια διαδικασία σε αντίστοιχη υπηρεσία (ΚΕΠ) εντός του ίδιου Δήμου και διέπεται από τις διατάξεις της παρ.19 του άρθρου 12 του Ν.4071/2012.

2. Η μετακίνηση διενεργείται με απόφαση του οικείου Δημάρχου, μετά από αίτημα του φορέα υποδοχής. Ειδικά η μετακίνηση υπαλλήλου, από ή προς Σύνδεσμο Ο.Τ.Α., διενεργείται με κοινή απόφαση του οικείου Δημάρχου και του Προέδρου του Συνδέσμου.

3. Με την απόφαση μετακίνησης καθορίζεται ο φορέας καταβολής των αποδοχών του προσωπικού που μετακινείται.

4. Το προσωπικό μετακινείται με την σχέση που υπηρετεί και εξακολουθεί να διέπεται από το υπηρεσιακό, μισθολογικό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο υπαγόταν πριν τη μετακίνησή του.

5. Η απόφαση μετακίνησης υπόκειται στον υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας των άρθρων 225 και 238 του Ν.3852/2010.

6. Μετακινήσεις που έχουν ήδη συντελεστεί, σύμφωνα με τα ανωτέρω, θεωρούνται νόμιμες και εντάσσονται στις ανωτέρω ρυθμίσεις.»

Με την διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα στο Δήμαρχο να μετακινεί το προσωπικό του Δήμου αλλά και των Νομικών του Προσώπων (Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου), συμπεριλαμβανομένων και των Συνδέσμων που συμμετέχει ο Δήμος, καθώς και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και να το διαθέτει για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών των φορέων αυτών. Η μετακίνηση αυτή του υπαλλήλου μπορεί να διαρκεί έως δύο (2) έτη και να παρατείνεται για δύο (2) ακόμα έτη.

ΑΡΘΡΟ 17ο:

«Οι αποφάσεις των μονομελών οργάνων των Δήμων, των Ιδρυμάτων, των Συνδέσμων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αυτών που εκδίδονται βάσει του Ν.3584/2007, καθώς και των περιφερειών και των Ιδρυμάτων αυτών που εκδίδονται βάσει του Ν.3528/2007, υπόκεινται στην ειδική διοικητική προσφυγή του άρθρου 227 του Ν.3852/2010.»

Η διάταξη αυτή έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες των αιρετών σε υπηρεσιακά θέματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (μετακινήσεις, αναθέσεις καθηκόντων, τοποθετήσεις Προϊστάμενων κ.λπ.).

ΑΡΘΡΟ 22ο:

«Η παρ.2 του άρθρου 236 του Ν.3582/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας. Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του αποκατασταθέντος από του χρόνου εκδόσεως της διαπιστωτικής σε βάρους του πράξης».

Για το άρθρο αυτό έχει υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση (αριθμ. πρωτ.: 266/2-3-2014) της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας που κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα που σχετίζονται με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις. Απόφαση πλέον των νομοθετών είναι το «τεκμήριο της αθωότητας» να ισχύει για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά όχι για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Παραβλέποντας ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ποινική Δικαιοσύνη (άρθρο 13, στοιχείο α΄ του Ποινικού Κώδικα), τόσο ο υπάλληλος όσο και ο αιρετός των Ο.Τ.Α. (όπως και οι άλλοι Δημόσιοι Υπάλληλοι), αντιμετωπίζονται ΟΜΟΙΑ, ως υπάλληλοι υπό ευρεία έννοια και υπέχουν ευθύνη για τις πράξεις τους.

ΑΡΘΡΟ 27ο:

«Στην παρ.2 του άρθρου 177 του Ν.3584/2007, μετά το πρώτο εδάφιο προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ο μισθωτός που έχει κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίας μπορεί, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να λαμβάνει κανονική άδεια με αποδοχές έως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ΄ έτος».

Επεκτείνει τις διατάξεις για το μόνιμο και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου προσωπικό, κυρίως των Παιδικών Σταθμών, στο προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, όπου εκεί εφαρμόζεται για το ζήτημα των αδειών η Εργατική Νομοθεσία.

ΑΡΘΡΟ 28ο:

1.            Στην παρ.5 του άρθρου 73 του Ν.3584/2007 (Α΄143) και μετά τη φράση «και Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού» προστίθεται η φράση «και αντίστροφα».

2.            Στην παρ.1 του άρθρου 247 του Ν.3852/2010 (Α΄ 87) και μετά τη φράση «και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου» προστίθεται η φράση «και αντίστροφα».

Με την προσθήκη αυτή παρέχεται πλέον η δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων υπηρεσιών Υπουργείων, Νομικών Προσώπων  Δημοσίου Δικαίου και Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού σε Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, καθώς και σε Ν.Π.Δ.Δ. αυτών για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, ύστερα από γνώμη των οικείων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με δικαίωμα παράτασης για ένα (1) ακόμη κατόπιν αιτήσεων του υπαλλήλου.

ΑΡΘΡΟ 29ο:

«Για το προσωπικό που μεταφέρθηκε από Δημοτικές Επιχειρήσεις Δήμων σε Δήμους και Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, με ειδικές διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν ρητά ότι το προσωπικό αυτό μεταφέρεται στους νέους φορείς λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας του, η προϋπηρεσία αυτή συνυπολογίζεται και για την καταβολή της αποζημίωσης του άρθρου 204 του Ν.3584/2007, όπως ισχύει.»

Δίνεται λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την 177/2012 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δεν αναγνώριζε την προϋπηρεσία σε εργαζόμενο Δήμου που μεταφέρθηκε από την Επιχείρησή του για τον υπολογισμό της αποζημίωσης του άρθρου 204 του Ν.3584/2007, καθώς θεωρούσε ότι η προϋπηρεσία είχε αναγνωρισθεί μόνο για τη μισθολογική και βαθμολογική του εξέλιξη.

ΑΡΘΡΟ 32ο:

«Η παρ.5α του άρθρου 18 του Ν.1735/1987 (Α΄ 195), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του Ν.3231/2004 (Α΄45), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«5α. Τακτικοί υπάλληλοι των Δήμων, των Ν.Π.Δ.Δ. και ιδρυμάτων αυτών, υπάλληλοι Ν.Π.Ι.Δ., πλην αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι Δήμοι, στους οποίους υποβάλλουν υποψηφιότητα, και τακτικοί υπάλληλοι των Δήμων που συνενώνονται στο νέο Δήμο που προκύπτει από τη συνένωση, καθώς και τακτικοί υπάλληλοι των Περιφερειών, που παραιτούνται, υποχρεωτικώς, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα , κατά περίπτωση, εκλογική νομοθεσία, επανέρχονται αυτοδικαίως στην ενεργό υπηρεσία, εάν δεν εκλεγούν ή λήξει, σε περίπτωση εκλογής τους, για οποιονδήποτε λόγο η θητεία τους. Οι λοιπές ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και για τους υπαλλήλους της παραγράφου αυτής. Οι εν λόγω υπάλληλοι, εφόσον εκλεγούν, εάν καταλάβουν θέση ευθύνης ως Πρόεδροι Δημοτικού Συμβουλίου ή Αντιδήμαρχοι ή Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου μπορούν να επιλέγουν τις αποδοχές της θέσης που καταλαμβάνουν ή της οργανικής θέσης που κατείχαν».

Με τη διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα επανόδου στην υπηρεσία για τους τακτικούς Δημοτικούς Υπαλλήλους και υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. αυτών, οι οποίοι παραιτούνται υποχρεωτικά από τη θέση τους ώστε να θέσουν υποψηφιότητα στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.

ΑΡΘΡΟ 33ο:

«Οι διατάξεις του π.δ. 315/1999 (Α΄302) που ισχύουν για τους δήμους, περί του Διπλογραφικού Συστήματος Γενικής και Αναλυτικής Λογιστικής-Κοστολόγησης, εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία και για τα Δημοτικά Ιδρύματα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Συνδέσμους αυτών, εξαιρουμένων των Σχολικών Επιτροπών. Ομοίως, εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία από τους ανωτέρω φορείς, οι διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 209 του Ν.3463/2006 (Α΄ 114), στην περίπτωση που η ταμειακή τους λειτουργία δεν διεξάγεται από τους Δήμους που τους έχουν συστήσει.»

Επεκτείνεται η υποχρεωτική εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και στα Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και σε περίπτωση έλλειψης προσωπικού ή εργασία αυτή θα ανατίθεται σε «εξωτερικούς συνεργάτες».

ΑΡΘΡΟ 35ο:

«Σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώσει την έλλειψη ή την αδυναμία σύστασης από Δήμο ίδιας ταμειακής υπηρεσίας, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παρ.11 του άρθρου 266 του Ν.3852/2010 (Α΄ 87) και την εξάντληση της δυνατότητας σύναψης διαδημοτικής συνεργασίας για το σκοπό αυτόν, με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ορίζει το Δήμο που θα τον εξυπηρετήσει ταμειακά, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη γεωγραφική εγγύτητα και την επιχειρησιακή δυνατότητα.

Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τυχόν ειδικότερα διαδικαστικά ζητήματα, το αντισταθμιστικό όφελος για το Δήμο που θα παρέχει τις υπηρεσίες του, καθώς και λοιπές υποχρεώσεις και δικαιώματα των δύο εμπλεκόμενων Δήμων.

Αποφασιστικές ή γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα μονομελή ή συλλογικά αιρετά όργανα, ασκούνται από το Δήμο που εξυπηρετείται.

Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, η ταμειακή λειτουργία των εν λόγω Δήμων, δύναται να διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 166 του Ν.3463/2006 (Α΄ 114).

Σε περίπτωση που ο εξυπηρετούμενος Δήμος αποκτήσει ίδια ταμειακή υπηρεσία, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παύει αυτοδίκαια να ισχύει.»

Γίνεται εξαίρεση στην υποχρεωτική σύσταση ίδιας Ταμειακής Υπηρεσίας σε Δήμους με μικρό πληθυσμό ή με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (Νησιωτικοί, Ορεινοί, κ.λπ.). Στην περίπτωση αυτή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ορίζεται ο Δήμος που παρέχει υποχρεωτικά τη Διοικητική υποστήριξη για την Ταμειακή εξυπηρέτησή του.

ΑΡΘΡΟ 43ο:

«Στο άρθρο 209 του Ν.3463/2006 προστίθεται ενδέκατη παράγραφος ως εξής:

«11. Επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη για την εξασφάλιση κάθε είδους δημοσίων συμβάσεων ιδίως έργου, προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κατά το Ν.3389/2005 και σύμβασης ενεργειακής απόδοσης κατά το Ν.3855/2010, οι οποίες συνάπτονται από τους Δήμους με σκοπό αποκλειστικά την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη».

Με τη διάταξη ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για την εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων (Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα. Καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκχωρούνται για την εκτέλεση των συμβάσεων αυτών τα ανταποδοτικά τέλη.

ΑΡΘΡΟ 49Ο:

«Οι πάσης φύσεως αποδοχές, αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές οι οποίες κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 12 της υπ΄ αριθμ. 2/37345/0004/4-6-2010 κ.υ.α. των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που τηρείται από τους υπόχρεους Ο.Τ.Α. και αποδίδονται στο προσωπικό τους μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής δεν δύνανται να υποθηκευτούν ή ενεχυριαστούν ή κατασχεθούν.

Στον ανωτέρω λογαριασμό, δύναται να κατατίθεται από τους υπόχρεους φορείς το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών, αμοιβών, αποζημιώσεων και απολαβών του προσωπικού τους, το οποίο καλύπτει διάστημα έως δύο μηνών.»

Με τη διάταξη αυτή διασφαλίζεται η καταβολή, χωρίς τον κίνδυνο της κατάσχεσης των πάσης φύσεων αποδοχών, αμοιβών, αποζημιώσεων και απολαβών που πραγματοποιούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.).

ΑΡΘΡΟ 70ο:

«Υποψήφιοι για πρόσληψη σε θέσεις ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας που έχουν δικαιωθεί μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση, καθώς επίσης και υποψήφιοι οι οποίοι έχουν καθ΄ οιονδήποτε νόμιμο τρόπο συμπεριληφθεί στους τελικούς πίνακες διορισθέντων σε Δήμους, εξαιρούνται της εκπαίδευσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του π.δ. 135/2006, διορίζονται στους οικείους Δήμους και τίθενται σε διαθεσιμότητα από τη δημοσίευση του παρόντος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 81 του Ν.4172/2013.»

Με την ψηφισθείσα διάταξη ρυθμίζονται εκκρεμότητες υποψηφίων για πρόσληψη μετά από δικαστική απόφαση, Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι αφού προσλαμβάνονται, τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 του Ν.4172/2013.

ΑΡΘΡΟ 71ο:

1.            Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με τις επωνυμίες «Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαΐδας», «Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Τσοτυλίου» και «Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Κόνιτσας» που έχουν συσταθεί με τις διατάξεις του άρθρου 62 του Ν.3801/2009 (Α΄ 163), καταργούνται  από τη δημοσίευση του παρόντος. Τα περιουσιακά στοιχεία των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που λύονται περιέχονται στους οικείους Δήμους, η δε εκκαθάριση διενεργείται από ειδική επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

2.            Το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των ανωτέρω Νομικών Προσώπων μεταφέρεται, αυτοδικαίως, στο Δήμο Κόνιτσας, με την ίδια σχέση εργασίας και κατατάσσεται σε αντίστοιχες κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα προσωποπαγείς θέσεις, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας του, για κάθε συνέπεια.

3.            Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο των Σχολών Δημοτικής Αστυνομίας, το οποίο συγκροτήθηκε δυνάμει των διατάξεων της υπ΄  αριθμ. 46302/7-12-2012 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών.»

Με την πιο πάνω διάταξη καταργούνται οι Σχολές της Δημοτικής Αστυνομίας (Πτολεμαΐδας, Τσοτυλίου, Κόνιτσας) και ρυθμίζονται οι διαδικασίες για τη μεταφορά του προσωπικού τους.

ΑΡΘΡΟ 77ο:

1.            Το προβλεπόμενο στο εδάφιο α΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν.4071/2012, όπως ισχύει, διάστημα συγχώνευσης των υφιστάμενων Φο.Δ.Σ.Α. στους Περιφερειακούς Συνδέσμους Φο.Δ.Σ.Α. του άρθρου 13 του ανωτέρω νόμου, όπως ισχύει, παρατείνεται έως 31-12-2015. Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει από 1-1-2014.

2.            Η έναρξη εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 43 του Ν.4042/2012 αναστέλλεται μέχρι 31-12-2015.»

Δίνεται παράταση έως στις 31 Δεκεμβρίου 2015 της ημερομηνίας για την συγχώνευση των Φο.Δ.Σ.Α. στους Περιφερειακούς Συνδέσμους. Η ίδια παράταση δίδεται και για την έναρξη εφαρμογής του ειδικού τέλους για την ταφή των απορριμμάτων.

ΑΡΘΡΟ 78ο:

«Το άρθρο 17 του Ν.3870/2010 (Α΄ 138) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.2190/1994 (Α΄ 28) ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι περιορισμοί του παρόντος δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους Ο.Τ.Α. και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις Παιδικές Κατασκηνώσεις».

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ψήφισή του.»

Με έναρξη ισχύος της διάταξης από 10 Απριλίου 2014 (ημερομηνία ψήφισης του Νόμου) η προθεσμία για τις υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού λόγω των εκλογών οριστικοποιούνται έως τις 18 Απριλίου 2014. Δίνεται επίσης η δυνατότητα πρόσληψης όλο το επόμενο χρονικό διάστημα προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου, χωρίς κανέναν περιορισμό για τις πιο κάτω ειδικότητες: των ναυαγοσωστών των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. και των εργαζομένων στις Παιδικές Κατασκηνώσεις.
http://www.inewsgr.com/0/poies-allages-gia-tous-dimotikous-ypallilous-epiferei-to-teleftaio-ns-tou-ypes.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: