Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Θέματα που οι υποψήφιοι περιφερειάρχες αποφεύγουν να θίξουν



Έχουν απομείνει ελάχιστες ώρες μέχρι τις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.  Οι συνδυασμοί που διεκδικούν την αυτοδιοίκηση Α‘ και Β’ βαθμού  εκφράζουν τις απόψεις τους επί διαφόρων θεμάτων –συνήθως γενικόλογες, κοινότυπες και ανέμπνευστες (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).
Υπάρχουν όμως κάποια θέματα που σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί έχουν αποφύγει να θίξουν. Ας ονοματίσουμε μερικά από αυτά τα ζητήματα:
1.       Η σιδηροδρομική απομόνωση της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας  : θεωρείτε ένα τετελεσμένο γεγονός, την ώρα που σε όλο τον κόσμο το τρένο αναβαθμίζετε σε σημαντικό μέσο μεταφοράς, οικολογικό, οικονομικό, ασφαλές. Το θέμα «σηκώθηκε» λόγω ενός θανατηφόρου δυστυχήματος αλλά και πάλι είχαμε πλεονασμό αόριστων τοποθετήσεων.
2.       Η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού : η Δυτική Μακεδονία διαθέτει το 65% των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας (μεταξύ αυτών και πέντε λίμνες).  Προτάσεις για την διαχείριση του ανεκτίμητου υδάτινου πόρου δεν έχουμε ακούσει ακόμα.
3.       Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/ προσφύγων (ναι , τα «κέντρα φιλοξενίας»…) : το θέμα φαίνεται παγωμένο, φυσικά,  διότι έχουμε εκλογές και οι τοποθετήσεις σε δύσκολα ζητήματα καλό είναι να αποφεύγονται. Λέτε να έχουμε αιφνιδιαστικές εξελίξεις μετά τις εκλογές;
4.       Τα δεκάδες κλειστά ή υπολειτουργούντα στρατόπεδα της περιοχής : καταλαμβάνουν χιλιάδες στρέμματα ζωτικού ωφέλιμου χώρου. Οι συνδυασμοί που διεκδικούν την περιφέρεια έχουν προτάσεις αξιοποίησης  υπέρ του δημοσίου ή θα ξεπουληθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ κοψοχρονιά;
5.       Κατασκευή Χ.Υ.Τ.Αμιάντου στις εγκαταστάσεις της πρώην ΜΑΒΕ : Να υπενθυμίσω ότι λίγο πριν το Πάσχα υπήρχε αντίστοιχο θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μάλιστα με το χαρακτηρισμό του «έκτακτου» χωρίς τελικά να ληφθεί κάποια απόφαση.
6.       Και φυσικά η  ανεργία! Όλοι έχουν προτάσεις, που συνοψίζονται μεταξύ άλλων, στην «επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και  τον τουρισμό». Προφανώς, γνωρίζουν ότι η ανεργία είναι δομικό πρόβλημα της χώρας και κάθε πρόταση πρέπει να εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη  κυβερνητική στρατηγική. Αυτό, σημαίνει μόνο μία επιλογή για την νέα περιφερειακή αρχή: Ρήξη με τις υπάρχουσες κυβερνητικές επιλογές.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ελάχιστο δείγμα από τα μεγάλα θέματα που σχετίζονται με την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.
 Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η συμμετοχή στα κοινά με συνέπεια, συνέχεια και υπευθυνότητα είναι αυτή που δίνει νόημα στη λέξη Πολίτης. Η συμμετοχή στις εκλογές απλά με μια ψήφο και η ανάθεση της ζωής μας σε άλλους δίνει νόημα μόνο στη λέξη ψηφοφόρος.
Ιωσήφ Μιχαηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: