Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό είναι το «ανακοινωθέν» που θα υπέγραφε ο Βαρουφάκης (αν δεν είχε αποσυρθεί)

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που παρουσίασε ο Πιέρ Μοσκοβισί στον Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό, αποκαλύπτει μέσω Twitter ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον.
Στο κείμενο που παρουσιάζει ο Μέισον δεν υπάρχει αναφορά σε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για επέκταση της δανειακής σύμβασης, «η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο για ανάπτυξη στην Ελλάδα, που θα μελετηθεί και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».
Επίσης, στο κείμενο αναφέρεται πως «όταν κρίνεται χρήσιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», χωρίς να γίνεται κάποια αναφορά στο σημείο αυτό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που μαζί με την Κομισιόν συγκροτούσαν την «τρόικα».
Στο ίδιο κείμενο καλούνται τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών να συνεχίσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων για να εντοπίσουν τις ενδιάμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το πώς θα καλυφθούν και ποιοι θα είναι οι απαραίτητοι όροι που θα τεθούν, και να συντάξουν αναφορά προς το Eurogroup μέχρι το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου.
Σημαντική είναι και η αναφορά στη λήψη μέτρων για «τον περιορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης», μία αναφορά που δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο που παρουσίασε στον υπουργό Οικονομικών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

http://www.koutipandoras.gr/article/133587/ayto-einai-anakoinothen-poy-tha-ypegrafe-o-varoyfakis-den-eihe-aposyrthei 

Δεν υπάρχουν σχόλια: