Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Αναδρομικά συνταξιούχων: Μόνο σε έντυπη μορφή η αίτηση στον ΕΦΚΑ

Αίτηση στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι που έχουν δικαίωμα να πάρουν πίσω αναδρομικά.
Πρόκειται για εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν από 13 Μαΐου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2018 και είτε πήραν μικρότερη προσωπική διαφορά απ’ αυτή που έπρεπε, είτε δεν πήραν καθόλου. Η αίτηση αυτή δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά, παρά μόνο σε έντυπη μορφή.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής όποιος θέλει να διεκδικήσει τα αναφορικά πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση στον ΕΦΚΑ και να την υποβάλει.
Με την αίτηση αυτή, οι νέοι συνταξιούχοι θα κάνουν γνωστό στον ΕΦΚΑ ότι υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς είναι λανθασμένος καθώς χρησιμοποιήθηκε ως σύγκριση η παλιά σύνταξη που θα είχαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου με τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ενώ θα έπρεπε η σύγκριση να γίνει χωρίς να υπολογιστούν στην παλιά σύνταξη οι μειώσεις αυτές γιατί κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα ποσά που έχασαν χιλιάδες συνταξιούχοι από τον υπολογισμό της προσωπικής διαφορές για τις νέες συντάξεις, φτάνουν, για τους περισσότερος, στα 80 με 120 ευρώ το μήνα. Αν όμως υπολογιστεί το ποσό από τον Μάιο του 2016 έως σήμερα, τα ποσά που μπορούν να διεκδικηθούν ως αναδρομικά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 4.000 ευρώ. Τα μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών δικαιούνται όσοι βγήκαν από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο του 2016, καθώς έχασαν 50% από το ποσό της προσωπικής διαφοράς που θα έπρεπε να τους καταβληθεί.
Όσοι αποχώρησαν από το 2017 και μέχρι το τέλος του 2018 έχασαν το 33% και 25% αντίστοιχα της διαφοράς.Σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος υποβάλλει την αίτηση για τα αναφορικά αλλά δεν του απαντήσουν εντός 60 ημερών οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή αν δεν πετύχει τον επανυπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά μέσω της δικαστικής οδού.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: