Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε Ε ΤΗΣ Π Ο Ε -Ο Τ Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ Ο Τ Α


Αθήνα, 15 Μαΐου 2019

                                                                                          Αριθμ. Πρωτ.: 322

  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


          Δεν πρόλαβε καλά καλά να «στεγνώσει το μελάνι» της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών για την παράταση άσκησης του προληπτικού ελέγχου στις δαπάνες των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό συνέδριο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 (άρθρο 58, του Ν.4607/19, Φ.Ε.Κ. 65 Α΄ 24-4-2019) και εντελώς αιφνιδιαστικά, το Υπουργείο Οικονομικών με νεότερη τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσε προχθές (Δευτέρα 13 Μαΐου 2019) στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο: «Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές Ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των Εργαζομένων και άλλες διατάξεις», μειώνει τον χρόνο παράτασης κατά πέντε (5) μήνες δηλαδή μέχρι την 31η Ιουλίου 2019!
          Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα την 30η Απριλίου 2019, το Υπουργείο Εσωτερικών με   εγκύκλιό του γνωστοποιούσε και ενημέρωνε τους Δήμους και τις Περιφέρειες της Χώρας για τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν.4607/19 και την παράταση της άσκησης του προληπτικού Ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, περίτρανη απόδειξη της σύγχυσης και της ασυνεννοησίας που επικρατεί στη Κυβέρνηση και μεταξύ των δύο Υπουργείων.
          Άκυρες επίσης αποδεικνύονται οι δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για την συγκρότηση κοινής Ομάδας Έργου η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδίας με αντικείμενο την δημιουργία, ρύθμιση και εφαρμογή ενός νέου, σύγχρονου και ουσιαστικά λειτουργικού και αποδοτικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. που θα δίνει οριστικά λύση στο πρόβλημα, χωρίς ημίμετρα και παρατάσεις που δεν θα αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους των Οικονομικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. σε ευθύνες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν τους αναλογούν.
          Ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση χωρίς καμία προειδοποίηση, διαβούλευση ή έστω ενημέρωση, λαμβάνοντας αποφάσεις «εν μια νυκτί», δημιουργεί σωρεία προβλημάτων και τεράστια αναστάτωση στις Υπηρεσίες και τους Εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αιφνιδιάζει και αναιρεί τις δεσμεύσεις της, παρουσιάζοντας μια εικόνα αναξιόπιστου συνομιλητή σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τους εργαζόμενους στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων και χρήζει μιας προσεκτικής αντιμετώπισης και επεξεργασίας με μοναδικό στόχο την απροβλημάτιστη και απρόσκοπτη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών προς όφελος όλων.
          Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., καλεί τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποσύρει άμεσα την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για την μείωση της παράτασης της άσκησης του Προληπτικού Ελέγχου στις δαπάνες των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στους εκπροσώπους των Εργαζομένων με την άμεση συγκρότηση της Ομάδας Έργου όπως είχε αποφασισθεί στη συνάντηση μαζί τους.
    


Για την Εκτελεστική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας



Νίκος Τράκας                                                             Βασίλης Πετρόπουλος
          

Δεν υπάρχουν σχόλια: