Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΠΟΕ-ΟΤΑ: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

 

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2022


Αριθμ. Πρωτ.: 568





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ»


Το αίτημα για την μονιμοποίηση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» είναι δίκαιο και συγκεντρώνει κάθε προϋπόθεση, προκειμένου να τελεσφορήσει θετικά για όλους. Πολύχρονη απασχόληση σε αντικείμενο που αποδεδειγμένα έχει προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες, με ξεκάθαρο «κοινωνικό αποτύπωμα». Και ο στόχος αυτός θα έπρεπε εάν όχι να είναι ο μόνος, τουλάχιστον να κυριαρχεί σε όσους εμπλέκονται στην συνδιαχείριση «του προβλήματος» ή θέλουν να συμμετέχουν στην επίλυσή του! Δυστυχώς, με όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες οφείλουμε όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί. Και θα είμαστε ξεκάθαροι!

Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι, η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» ουδέποτε επιθυμούσε ή επιδίωκε συνεργασία με την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Αναζητούσε μόνο συνδικαλιστική κάλυψη για κινητοποιήσεις, την οποία αυτονόητο είναι πως απλόχερα προσφέραμε. Στις όποιες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών στο παρελθόν, δεν επιθυμούσαν την συμμετοχή της Ομοσπονδίας, αναλαμβάνοντας και την πλήρη ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες!

Σήμερα, οι εξελίξεις μετά την ακυρωτική, αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δεν είναι ευχάριστες και δημιουργούν για ακόμη μία φορά κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους που ενώ «έφτασαν στην πηγή… δεν ήπιαν νερό»! Και για τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις υπάρχουν ευθύνες. Και πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και όχι «ασκήσεις επί χάρτου»!!!

Από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης της υπ΄ αριθμ.: 1548/2022 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία ακυρώνεται μέρος των αποτελεσμάτων της Προκήρυξης 4Κ/2020, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αναζήτησε πολιτική, αλλά και νομική διέξοδο για την οριστική επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε για την μονιμοποίηση των 2.909 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ». Στην κατεύθυνση αυτή και μετά από αγωνιώδεις εκκλήσεις εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που είναι Μέλη των πρωτοβάθμιων Συλλόγων της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και με την γνώση πως παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της «Συντονιστικής Επιτροπής» για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, αυτή δεν είχε γίνει αποδεκτή, η Ομοσπονδία ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη συνάντηση με αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης για την μονιμοποίηση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ».

Το αίτημα για συνάντηση έγινε αποδεκτό και ευθύς αμέσως την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, ως Εκτελεστική Επιτροπή καλέσαμε σε κοινή συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας την «Συντονιστική Επιτροπή», την Δευτέρα 17-10-2022, στις 9.00 το πρωί. Την ίδια ημέρα η Συντονιστική Επιτροπή απέστειλε αίτημα συνδικαλιστικής κάλυψης από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., για 24ωρη Απεργία την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022. Αίτημα που προγενέστερα είχαν καταθέσει στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.Α.) και την Γ.Σ.Ε.Ε., λαμβάνοντας αρνητική απάντηση. Βέβαια δεν είχαν κανένα πρόβλημα να καλούν τους εργαζόμενους του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» σε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (Ε.Κ.Α.) παρότι δεν τους πρόσφεραν συνδικαλιστική κάλυψη.

Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. υποδέχθηκε την Συντονιστική Επιτροπή και ενημερώσαμε τους συναδέλφους για την συνάντηση που είχε οριστεί με τον κ. Βορίδη το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην οποία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν. Η αρχική αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής ήταν πως η συνάντηση ΔΕΝ έπρεπε να πραγματοποιηθεί!!! Με δεδομένο πως τόσο η Συντονιστική Επιτροπή το προηγούμενο διάστημα ζητούσε διακαώς συνάντηση αλλά όσο και το γεγονός πως η συνάντηση αποτελούσε αποδοχή αιτήματος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής, δεν έγινε αποδεκτή. Και αφού η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε να συμμετάσχει.

Η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα το απόγευμα, παρουσία και των Μελών της Συντονιστικής Επιτροπής κ.κ. Αθανασίου και Κολιζέρα. Η Συντονιστική Επιτροπή τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή όσο και με τον Υπουργό, επέμενε να μην παρουσιαστεί επεξεργασμένο σχέδιο διάταξης Νόμου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., τους οποίους ενημερώσαμε πως υπάρχει!

Παρόλα αυτά, στην συνάντηση με τον κ. Υπουργό Εσωτερικών συζητήθηκε ο βασικός «κορμός» Νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα έδιναν διέξοδο στο πρόβλημα αφού ο κ. Βορίδης τοποθετήθηκε θετικά στο αίτημα της Ομοσπονδίας για την εξεύρεση λύσης και μονιμοποίησης του συνόλου των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ».

Στο τέλος της συνάντησης όμως παραμείναμε όλοι «εμβρόντητοι» όταν τα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό Εσωτερικών εξέφρασαν την θέση, πως η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. «είναι κάτι διαφορετικό από αυτούς, δεν τους εκφράζει συνδικαλιστικά και ζήτησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του»! Για να λάβουν την απάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών ότι θεσμικός συνομιλητής του Υπουργείου είναι η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και πως ότι είχε να πει… το είπε στην Εκτελεστική Επιτροπή και μάλιστα παρουσία τους! Παρόλα αυτά, στο τέλος της συνάντησης η «Συντονιστική Επιτροπή», μετά την αποχώρηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., παρέμεινε στο «σαλόνι» του Υπουργού Εσωτερικών, ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση η οποία δεν πραγματοποιήθηκε!

Η στάση της «Συντονιστικής Επιτροπής» θεωρήθηκε από το σύνολο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. απαράδεκτη, απαξιωτική και διασπαστική που δεν έθετε σε πρώτη προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος αλλά άλλες σκοπιμότητες!

Επίσης, από την στιγμή της λήξης της συνάντησης, συγκεκριμένο Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ενημέρωνε με διαδικτυακά μηνύματα τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ», πως η συνάντηση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη πραγματοποιήθηκε χάρη στην παρέμβαση Βουλευτή της Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), απαξιώνοντας για ακόμη μία φορά ψευδόμενη, την συμμετοχή και την προσπάθεια της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δεν μας αφορούν τα «αλισβερίσια» με τοπικούς κυβερνητικούς Βουλευτές! Ούτε μας αφορά το τί «γραμμάτια ξεπληρώνονται». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας στον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, όταν η «Συντονιστική Επιτροπή» παρακαλούσε για συνάντηση μαζί του.

Παρόλα τα όσα τραγελαφικά συνέβαιναν, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας προκειμένου να λάβει αποφάσεις σε κοινή κατεύθυνση και με μόνο σκοπό την επίλυση του προβλήματος! Πάλι με αυτό το στόχο και παρά την απαξιωτική και διχαστική συμπεριφορά της «Συντονιστικής Επιτροπής», τα Μέλη της κλήθηκαν να συμμετάσχουν.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε να καλύψει συνδικαλιστικά την απεργιακή κινητοποίηση που πρότεινε η Συντονιστική Επιτροπή και να πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από τα Γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 11:30 το πρωί, με κοινό κάλεσμα των εργαζομένων από όλη τη χώρα. Μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Παπαστεργίου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί Πορεία Διαμαρτυρίας μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15) ζητώντας εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε τελικά να κάνει Προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30 το πρωί της ίδιας ημέρας και στην συνέχεια να γίνει Πορεία Διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε., όπου η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε απεργιακή συγκέντρωση. Στην συνέχεια από κοινού θα συμμετείχαμε σε πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15).

Όπως τελικά έγινε γνωστό, η Συντονιστική Επιτροπή λειτουργώντας για ακόμη μια φορά ρεβανσιστικά, υπεροπτικά, απαξιωτικά και διχαστικά, πραγματοποίησε πορεία απευθείας προς το Υπουργείο Εσωτερικών όπου ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη. Η συνάντηση, μεθοδευμένα απουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τελικά δεν έγινε με τον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά με τον Διευθυντή του Γραφείου του. Γεγονός που δεν αποτελεί θετική εξέλιξη ούτε απαντά στο ελάχιστο στην προσδοκία των εργαζομένων! Ίσα ίσα υποβάθμισαν ένα κρίσιμο θέμα.

Τέλος, η… «πρωτοκόλληση» της πρότασης Νόμου που κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή είναι τουλάχιστον ερασιτεχνική και ανούσια κίνηση εξεύρεσης «συνδικαλιστικού διεξόδου», απέναντι στην προσδοκία των εργαζομένων που ήρθαν από όλη τη χώρα για να λάβουν απαντήσεις. Οι «Διατάξεις Νόμου» από τις οποίες κρέμεται το εργασιακό μέλλον 2.909 εργαζομένων δεν κατατίθενται στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά συζητιούνται δια ζώσης, στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο προκειμένου να δοθούν δεσμεύσεις και να τεθούν χρονοδιαγράμματα.

Η ενημέρωση της Ομοσπονδίας από συνδικαλιστικά στελέχη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ», πως η Προκήρυξη 4Κ/2020 «συνδιαμορφώθηκε» και από την Συντονιστική Επιτροπή το 2020, η οποία σήμερα μέρος της κρίθηκε αντισυνταγματική, δημιουργεί επιπρόσθετο προβληματισμό για τις περαιτέρω εξελίξεις και εκθέτει ανεπανόρθωτα όποιους συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ξεκαθαρίζει για ακόμη μία φορά πως κινείται και λαμβάνει αποφάσεις με μόνο κριτήριο την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί και την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ». Δεν πρόκειται όμως στο μέλλον να ανεχθεί παρόμοιες διχαστικές και απαξιωτικές συμπεριφορές και τακτικές που υπονομεύουν την όποια κοινή προσπάθεια. Παραταξιακές, κομματικές τακτικές και ατομικές επιδιώξεις δεν είναι δυνατόν να οδηγούν σε αδιέξοδα τους εργαζόμενους που για το μόνο που ανησυχούν είναι το εργασιακό τους μέλλον.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο ακόμη και η πρόταση Νόμου της Συντονιστικής Επιτροπής των Εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» που χρειάστηκε Πανελλαδική Απεργία, κάλεσμα των εργαζομένων στην Αθήνα από όλη τη χώρα, για να… λάβει απλώς πρωτοκόλληση (!!!) στο Υπουργείο Εσωτερικών, να μην έχει γίνει ευρέως γνωστή σε κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να αποφευχθούν και να μην επαναληφθούν νέα λάθη που θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα!

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. η όποια Νομοθετική ρύθμιση πριν κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θεωρεί απαράδεκτη, απαξιωτική, διχαστική και ρεβανσιστική την συμπεριφορά της «Συντονιστικής Επιτροπής», η οποία φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για τις μέχρι σήμερα αρνητικές εξελίξεις.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με αγώνες στο παρελθόν έχει κερδίσει την μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων με πολύ λιγότερα χρόνια εργασίας από ότι οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ». Και αυτό ας το λάβουν υπόψη τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από συσπείρωση δυνάμεων σε κοινή κατεύθυνση και αδιαφορούν για μικροπαραταξιακές τακτικές που ουσιαστικά υπονομεύουν το εργασιακό τους μέλλον, στο βωμό προσωπικών, παραταξιακών και κομματικών συμφερόντων.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: