Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι καταθέτες θα πληρώνουν τη χρεωκοπία των Τραπεζών


«Σκοπός μας είναι να μην χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για τη διάσωση των τραπεζών. Ωστόσο, κάποιες φορές θα είναι απαραίτητο να παρεμβαίνουν είτε οι εθνικές Αρχές είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό θα γίνεται όμως αφού έχουν συμμετάσχει στη διάσωση οι ανασφάλιστες καταθέσεις» τονίζει ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. "Μέχρι τον Μάιο του 2014, όλα τα βασικά νομοθετήματα για την τραπεζική ένωση θα έχουν ψηφιστεί", σημείωνει ο Γάλλος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και προσθέτει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει την πρότασή του για το ενιαίο σύστημα εκκαθάρισης των τραπεζών και μέσα στο καλοκαίρι, όπως λέει, "ελπίζω να έχουμε συμφωνία επί των προτάσεων για το εναρμονισμένο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων".

Στην ερώτηση για το αν η Κύπρος αποτελεί μοντέλο για ανάλογες περιπτώσεις τραπεζικών κρίσεων στο μέλλον, απαντά: "Όλοι θα ξέρουν τους κανόνες από την αρχή. Κατι τέτοιο δεν ίσχυε στην περίπτωση της Κύπρου". Αναγνωρίζει, ότι η λύση που πάρθηκε για την Κύπρο "ηταν μια κακή απόφαση για τις ασφαλισμένες καταθέσεις (κάτω των 100 χιλιάδων) μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα της κρίσης" και υπογραμμίζει ότι "κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού".
Τέλος, επιβεβαιώνει ότι η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την απομείωση των ανασφάλιστων καταθέσεων (δηλ. άνω των 100 χιλιάδων ευρώ) σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας, αλλά, όπως τονίζει, "μόνο σε έσχατη λύση, δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο".  
Πηγή: Express.gr
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/13647

Δεν υπάρχουν σχόλια: