Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

"Τον συνέλαβαν για αντίσταση κατά της Αρχής, ενώ ήταν λιπόθυμος!"

Αυτή είναι μια επιστολή που ήρθε στα γραφεία μας από την Κοζάνη. Με βιωματικό τρόπο o αυτόπτης μάρτυρας, (του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας), εξιστορεί όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην πόλη, κατά την διάρκεια της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.



"Είμαι κάτοικος Κοζάνης. Κατοικώ πολύ κοντά στην πλατεία Γιολδάση, εκεί όπου στεγάζονται σχεδόν ένα χρόνο τώρα τα γραφεία της τοπικής Χ.Α. Ένα χρόνο τώρα βιώνουμε την απαξίωση της περιοχής, οι μαγαζάτορες παραπονιούνται ότι οι πελάτες τους δηλώνουν "διώξτε τους αλλιώς δεν ξαναπατάμε", ενώ κάμποσες φορές έχει συζητηθεί από τους γείτονες "τι θα κάνουμε με αυτούς".
Την Παρασκευή 20.09 μαζεύτηκαν από τις 5:30 περίπου το απόγευμα καμιά 40αριά αντιεξουσιαστές που με μικροφωνική καλούσαν τον κόσμο να συγκεντρωθεί ώστε να μην ανοίξουν τα γραφεία τους (τα ανοίγουν κάθε Παρασκευή απόγευμα).
Καθώς έβλεπα όλη την συγκέντρωση, διαπίστωσα ότι ο κόσμος πλήθαινε, είδαμε πολλούς γνωστούς που δεν είναι αντιεξουσιαστές, ότι πολλοί πέρναγαν με τα αυτοκίνητα και επικροτούσαν και τέλος ότι ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία. Κάποιοι αστυνομικοί βρίσκονταν τρία στενά παραπάνω με την ατμόσφαιρα να είναι ήρεμη μεν αλλά και μεις να ανυσηχούμε τι θα γίνει εάν έρθουν χρυσαυγίτες να ανοίξουν τα γραφεία.
Η μόνη φθορά που είχε παρατηρηθεί ήταν το άσπρισμα της ταμπέλας της χ.α. και καποια συνθήματα "δολοφόνοι". Μουσική έπαιζζε, συνθήματα αντιφασιστικά ακούγονταν, ως εκεί.
Κατά τις 9 και κάτι είδαμε ξαφνικά τα ματ να επιτίθενται. Εκείνη την ώρα οι συγκεντρωμένοι, περίπου 100, ήδη φώναζαν από το μικρόφωνο, ότι η συγκέντρωση θα κατηφορίσει προς την πλατεία (εννοώντας την κεντρική πλατεία, 300 μέτρα απόσταση). Πραγματικά δεν υπήρχε κανένας λόγος επέμβασης της αστυνομίας καθώς τα πράγματα ήταν όλο και πιο ήρεμα.
Εντύπωση μας έκανε ότι ενώ το ασθενοφόρο ήρθε για τον λιπόθυμο, τα ματ ξαναέκαναν επίθεση περνώντας κυριολεκτικά πάνω από τον πεσμένο!

Τα ματ επιτέθηκαν με χημικά και γκλοπ και ένας εύσωμος μεγάλος σε ηλικία (55χρονος δάσκαλος μάθαμε έπειτα) έπεσε λιπόθυμος! Οι συγκεντρωμένοι οι οποίοι ήδη είχαν οπισθοχωρήσει από την πλατεία προσπαθούσαν να βοηθήσουν, ακούγονταν "φωνάξτε ασθενοφόρο" το οποίο ήρθε άμεσα. Εντύπωση μας έκανε ότι ενώ το ασθενοφόρο ήρθε για τον λιπόθυμο, τα ματ ξαναέκαναν επίθεση περνώντας κυριολεκτικά πάνω από τον πεσμένο!
Ο 55χρονος δάσκαλοςπήγε στο νοσοκομείο ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά από 3-4 ώρες. Μάθαμε μάλιστα ότι φρουρείται με κλούβα των ματ έξω από τα επείγοντα!   Με κατηγορίες που απαγγέλθηκαν την άλλη ημέρα συνελλήφθησαν άλλα τρία άτομα. Οι κατηγορίες αφορούν -σύμφωνα με τα τοπικά μμε- στάση, εξύβριση, αντίσταση. Δεν γνωρίζω εάν σου επιτίθεται κάποιος με γκλοπ και χημικά είναι δυνατόν να μην αντισταθείς, πάντως γνωρίζω ότι ουδέποτε προκάλεσαν ή επιτέθηκαν.
Η συγκέντρωση ήταν ειρηνικότατη από μεριάς διαδηλωτών. Είναι προφανές ότι "δόθηκαν" ονόματα από τους χρυσαυγίτες καθώς τα άτομα που συνελλήφθησαν είναι πολύ γνωστά για την αντιφασιστική τους δράση. Ταυτόχρονα όμως είναι και από τα πιο αγαπητά άτομα της περιοχής ενώ ο δάσκαλος είναι από τους πλέον συνεπείς σε κοινωνικούς αγώνες και χαίρει απεριόριστης εκτίμησης από γονείς και συναδέλφους του. Ήδη έχουν βγάλει ανακοινώσεις συμπαράστασης και διαμαρτυρίας αρκετοί φορείς και σωματεία.
Είναι ολοφάνερο ότι δόθηκαν ονόματα καθώς οι κατηγορίες έγιναν σε συγκεκριμένους την άλλη μέρα ενώ οι αντιφασίστες καταγγέλουν ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και για άλλα άτομα κάποια από τα οποία δεν μένουν καν στην πόλη.
Και απορώ και αγανακτώ: Είναι δυνατόν να συλλαμβάνεται κάποιος με την κατηγορία της εξύβρισηςε, στάσης και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ενώ είναι λιπόθυμος? Να απαγγέλονται οι κατηγορίες ώρες μετά και ενώ νοσηλεύεται? Να παγγέλονται κατηγορίες και να συλλαμβάνονται άνθρωποι έπειτα από καταγγελίες ανώνυμες?
Από όλη αυτή την ιστορία ένα μου μένει. Η αστυνομία όντως παίζει τα παιχνίδια της χ.α. Δεν έιναι τελικά τυχαίο που πολλοί στην πόλη μιλάνε για γνωστό ασφαλίτη που όχι μόνο τους παρέχει προστασία αλλά είναι από τα πιο ενεργά μέλη τους
ένας απλός πολίτης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: