Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΚΕΔΕ: Έγγραφο για Σύνταξη νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας


 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΘΗΝΑ 11/01/2017
Αριθμ.Πρωτ.:  58
κα Όλγα Γεροβασίλη
Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κοιν.: κ. Πάνο Σκουρλέτη
Υπουργό Εσωτερικών



Κυρία Υπουργέ,
Με έκπληξη διαβάσαμε σε εγκύκλιό σας, για την εφαρμογή του Ν. 4440/2016 για την κινητικότητα, ότι τα Υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά ΝΠΔΔ οφείλουν το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017 να έχουν αποστείλει στο Υπουργείο σας τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για τη σύσταση νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).
Πέραν του ότι η εγκύκλιος αυτή είναι ασαφής, ως προς το εάν στη διαδικασία αυτή περιλαμβάνονται και οι ΟΤΑ, δεδομένου ότι προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, ενώ για τους ΟΤΑ η διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με το νόμο, είναι διαφορετική, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το χρονικό διάστημα του ενός μηνός, δηλαδή, μέχρι 15 Φεβρουαρίου, δεν είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων, για την τροποποίηση των ΟΕΥ των ΟΤΑ, δεδομένου του μεγάλου αριθμού τους, των διαφόρων κατηγοριών αυτών και των απαιτούμενων ενεργειών των συλλογικών οργάνων (αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, Υπηρεσιακών Συμβουλίων, έγκριση Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημοσίευση στο ΦΕΚ, κλ.π.). Προς τούτο, σας καλούμε να προβλέψετε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα.

Πέραν των ανωτέρω, υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία Αναθεώρησης του Προγράμματος «Καλλικράτης» μετά την ολοκλήρωσης της οποίας θα απαιτηθεί εκ των πραγμάτων διαδικασία σύστασης νέων ΟΕΥ των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών. Είναι προφανής η ανάγκη συνεργασίας σας με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη λήψη οριστικών αποφάσεων. 

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά τη θέση μας την οποία παρουσιάσαμε ενώπιόν σας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και την οποία δεν λάβατε υπόψη σας, όπως οφείλατε, αναφορικά με τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος σας στους υπαλλήλους των Δήμων να μετατάσσονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου-Δημάρχου και η οποία θα αποδειχθεί καταστροφική κυρίως για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Προς τούτο, κυρία Υπουργέ, σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσετε τις σχετικές προβλέψεις του νόμου σας, όσον αφορά στους Δήμους και στα Νομικά τους Πρόσωπα.

Επίσης, σας υπενθυμίζουμε το αίτημά μας για συνάντηση της ΚΕΔΕ μαζί σας, με σκοπό τη συζήτηση επί ζητημάτων που σχετίζονται άμεσα με τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με εκτίμηση
Γεώργιος Πατούλης
Δήμαρχος Αμαρουσίου
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: