Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Μια οφειλόμενη απάντηση

Στις 21 Μαρτίου εκδώσαμε ένα δελτίο τύπου (Ζητούμε την άμεση επικαιροποίηση των ΟΕΥ των Δήμων) με το οποίο ζητούσαμε να γίνουν άμεσα επικαιροποιήσεις/τροποποιήσεις στους ΟΕΥ των δήμων Σερβίων-Βελβεντού και Βοίου καθώς και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πλήρωση θέσεων προισταμένων τμημάτων και διευθύνσεων.
Ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού μας «απάντησε» (τα εισαγωγικά τοποθετούνται διότι δεν μπορεί να λογιστεί σαν απάντηση ένα κείμενο ανυπόγραφο, χωρίς πρωτόκολλο , που δεν ήρθε ποτέ στον Σ.Υπ.ΟΤΑ επίσημα παρά απλά αναρτήθηκε σε κάποιες ιστοσελίδες).


Στη «απάντησή» του αυτή ο δήμος αναφέρει: «ο/ οι συντάκτες του κειμένου, με προκάλυμμα ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά όλους τους δήμους της χώρας, επιδιώκουν να εμφανίσουν το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού ότι δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα θέματα έστω και αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα μάλιστα ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού είναι από εκείνους του δήμους που είτε έχουν επιλύσει νωρίτερα είτε έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό θέματα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή. Το γιατί αυτοί που συνέταξαν και ενέκριναν την σχετική επιστολή προχωρούν σε ανυπόστατες διαπιστώσεις το γνωρίζουν καλά οι ίδιοι, όπως το γνωρίζουν πολύ καλύτερα βέβαια και οι υπάλληλοι του δήμου.» (http://efkozani.gr/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CE%B5-%CE%B4/).  Το γεγονός ότι με την τελευταία πρόταση ο δήμος φιλοδοξεί να παίξει και ρόλο συνδικαλιστικού εκπροσώπου των εργαζομένων του, το αφήνουμε ασχολίαστο. Πληροφοριακά πάντως οι ανακοινμώσεις του Σ.Υπ.ΟΤΑ εγκρίνονται από το 7μελές Δ.Σ. του συλλόγου.


Πριν καν στεγνώσει το μελάνι, έρχεται η εγκύκλιος Σκουρλέτη (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Εφαρμογή του προβαδίσματος κατηγοριών κατά την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού) απλά για να απαντήσει και να δικαιώσει την ανακοίνωσή μας. Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχει γίνει καμία επικαιροποίηση στον ΟΕΥ του δήμου Σερβίων-Βελβεντού και φυσικά δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις προισταμένων τμημάτων από την ίδρυση του νέου Καλλικρατικού δήμου ενώ οι θέσεις προισταμένων διευθύνσεων προκηρύχθηκαν προ πενταετίας. Φυσικά απαραίτητες τροποποιήσεις είναι αναγκαίες και στον δήμο Βοίου όπου δεν έχουν προκηρυχθεί ποτέ θέσεις προισταμένων.


Στο τελικό σχέδιο του νέου ΟΕΥ (9/5/2018) του δήμου Κοζάνης ελήφθησαν υπ’όψιν αυτές οι παρατηρήσεις μας κατά την διαβούλευση του νέου ΟΕΥ. Είχαμε επισημάνει επίσης την ανάγκη προβαδίσματος με βάση την συνάφεια πτυχίου και αντικειμένου σε συγκεκριμένα τμήματα που δυστυχως δεν ελήφθη υπόψιν.


Η παρακολούθηση της νομοθεσίας και των τάσεων στην δημόσια διοίκηση είναι απαραίτητη για την ορθή διοίκηση κάθε οργανισμού, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι δημοσίου συμφέροντος. Εμείς σαν Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας σε στενά «συντεχνιακά» πλαίσια. Μας ενδιαφέρει η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, η αξιοκρατία και η σύγχρονη διοίκηση με σεβασμό στους εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ρόλο συνεργάτη της διοίκησης εφαρμόζοντας και τις αρχές της σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης.


Ελπίζουμε οι διοικήσεις των δήμων να ασπάζονται τις ίδιες αξίες.

                                                   Το ΔΣ του Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: