Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Στο αρχείο τα θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ

Η σκανδαλώδης παροχή ασυλίας για τα θαλασσοδάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ, επικυρώθηκε νομοθετικά τον Απρίλιο του 2013, αλλά η επιβεβαίωση ήρθε 2,5 χρόνια αργότερα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι η υπόθεση με τα δάνεια της Αγροτικής προς τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα έχει ήδη μπει στο αρχείο, όπως προέβλεπε το άρθρο 78 του ν. 4146/13, δικαιώνοντας πανηγυρικά τα δύο απανωτά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» στις 9 Απριλίου 2013 («Τροπολογία-σκάνδαλο παραγραφής ευθυνών για θαλασσοδάνεια») και 10 Απριλίου 2013 («Tριγμοί στην κυβέρνηση από τη σκανδαλώδη τροπολογία»).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Χρήστου Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν δίστασε να πει ότι η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά παρείχε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για μια κατηγορία δανείων, όπως τα προαναφερθέντα, και «κατά την άποψή μου, γ’ αυτό ψηφίστηκε».
Παρά τις επίμονες καταγγελίες του κ. Καραγιαννίδη για το σκάνδαλο και την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες, ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι ρύθμιση που να επαναφέρει ποινικές διατάξεις που έχουν ήδη τεθεί στο αρχείο δεν μπορεί να υπάρξει.
Την πολύκροτη υπόθεση είχε αποκαλύψει τότε η «Εφ.Συν.», καθώς σε μια νυχτερινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου ψηφιζόταν ο επενδυτικός νόμος, τρεις βουλευτές της Ν.Δ. (Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης), που είχαν στενές σχέσεις με το τότε πρωθυπουργικό περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά, κατέθεσαν την τροπολογία, η οποία έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες αποδεκτή από την κυβέρνηση και την τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Η ακριβής διατύπωση της διάταξης είναι πως απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας οι διοικήσεις και τα στελέχη τραπεζών που έδωσαν δάνεια «σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
«Αμνήστευση»
Τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης είχε καταγγείλει ότι «με αυτόν τον τρόπο τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες».
Οπως αποδείχτηκε, με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση μπήκε φρένο στην έρευνα που είχαν ξεκινήσει οι τότε οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης και σήμερα μπήκε πλέον στο αρχείο.
Από τα κόμματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, το ζήτημα σχολίασε χθες μόνο το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, που αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια σε θαλασσοδάνεια, κλείνει και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είχε όλο τον χρόνο να την αλλάξει, αλλά όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά... κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».
Σημειώνεται ότι ο Δημ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε χθες ότι εκτός από τα δάνεια Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ υπάρχει και άλλη μια δικογραφία για δάνειο μέσου ενημέρωσης από την Αγροτική, που εκκρεμούσε επί οκτώ χρόνια και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Δικαιοσύνης παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα για τους αρμόδιους δικαστές.http://www.efsyn.gr/arthro/sto-arheio-ta-thalassodaneia-se-nd-pasok

Δεν υπάρχουν σχόλια: