Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ειδικευόμενοι Ιατροί Παιδιατρικής Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης

Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας,της Κοζάνης και όχι μόνο, για να εκφράσουμε την ανησυχία μας και την αγανάκτησή μας σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου Κοζάνης και ειδικά της παιδιατρικής στην οποία είμαστε ειδικευόμενοι.
Την τελευταία εβδομάδα ιατροί της Παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν.Κοζάνης έχουμε κληθεί,με εντολή του Διοικητή (την Παρασκευή 23/10/15) , να μετακινηθούμε στην Παιδιατρική κλινική του Γ.Ν.Πτολεμαΐδας για την κάλυψη του εφημεριακού προγράμματος τις τελευταίες 4 ημέρες του μήνα, η οποία ενώ ήταν να ξεκινήσει την εφημερία της από την 1/11 , αποφασίστηκε το άμεσο άνοιγμά της (26/10/15) κατόπιν μετακίνησης παιδιάτρου από το Κ.Υ.Δεσκάτης, αποδυναμώνοντας την πόλη της Κοζάνης και την περιοχή της Δεσκάτης.
Όπως λοιπόν συμβαίνει κάθε φορά, για να μπαλωθεί το κενό, μετακινούνται γιατροί από τη μία κλινική στην άλλη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη μη σωστή αλλά πολλές φορές επικίνδυνη λειτουργία του νοσοκομείου για τους ασθενείς και την εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων .Με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν επιλύνεται το πρόβλημα αντίθετα δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα σε ένα νοσοκομείο που ήδη υπολειτουργεί.
Αν λάβουμε υπόψιν τις «υποσχέσεις» του υπουργείου υγείας για άμεση πρόσληψη πέντε επικουρικών γιατρών στο νοσοκομείο Κοζάνης (για ψυχιατρική, Παιδιατρική, Παθολογία, Νευρολογία, Αναισθησιολογία) και τρείς στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με στόχο την πιθανή εφημέρευση των κλινικών όλο το μήνα , η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ιδιαίτερα, αφού και πάλι η λειτουργία των κλινικών θα στηρίζεται σε υπεράριθμες και εξουθενωτικές εφημερίες του προσωπικού.
Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι όλες οι κλινικές του νοσοκομείου Κοζάνης λειτουργούν χάρη στην εξαντλητική προσπάθεια του προσωπικού, με ότι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ,επίσης, το γεγονός πως οι ιατροί συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την δικαιολογημένη, σε πολλές περιπτώσεις, αγανάκτηση των ασθενών αλλά και με ανάρμοστες συμπεριφορές.
Αυτή τη στιγμή στην Παιδιατρική κλινική της Κοζάνης που καλύπτει 16-17 εφημερίες το μήνα (αφήνοντας έτσι ακάλυπτη την πόλη της Κοζάνης για μισό μήνα κάθε μήνα) , υπηρετούν 2 ειδικοί γιατροί, οι οποίοι χρειάζεται να καλύπτουν 2 έως και 3 συνεχόμενες 24ώρες εφημερίες και 4 ειδικευόμενοι οι οποίοι εφημερεύουν μέρα παρά μέρα κάνοντας παραπάνω, ακόμη και απλήρωτες, εφημερίες με στόχο να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες στα εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα ,στα νοσηλευόμενα παιδιά της κλινικής ,στη μαιευτική και στις διακομιδές σε άλλες πόλεις με το ασθενοφόρο. Συνεπώς μετακινώντας γιατρούς με «εντέλλεσθε» των διοικητών, από την παιδιατρική κλινική της Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα, δημιουργείται επιπρόσθετο πρόβλημα σε μια κλινική που είναι ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη. Επιπλέον, η πρόσληψη ενός μόνο παιδιάτρου, σημαίνει ότι για να καλυφθεί πλήρως ο μήνας θα χρειαστεί οι γιατροί να κάνουν από 8- 12 εφημερίες με 1 ειδικό κι έναν ειδικευόμενο στην εφημερία (το μέγιστο όριο εφημεριών ανέρχεται στις επτά (7),σύμφωνα με τον νόμο). Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαία η άμεση πρόσληψη όχι 1, αλλά τουλάχιστον 3 ειδικών παιδιάτρων για την καλύτερη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής στην Κοζάνη.
Υπεύθυνη για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι η πολιτική για την υγεία που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια μαζί με την σημερινή. Με αφορμή την οικονομική κρίση έχουν αποτελειώσει ότι έχει σχέση με την λειτουργία των νοσοκομείων και την κοινωνική ασφάλιση με συνέπεια την υποβάθμιση του βιωτικού επιπέδου των συμπολιτών μας.
Οι συμπολίτες μας αλλά και οι συνάδελφοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αν δεν το διεκδικήσουν αγωνιστικά. Όσα δικαίωμα υφίστανται σήμερα δεν χορηγήθηκαν αλλά κατακτήθηκαν με κινητοποιήσεις και αγώνες.
Με βάση τα παραπάνω ζητούμε άμεσα:
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων παιδιάτρων στο νοσοκομείο της Κοζάνης για την ασφαλή λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής( και κατ΄ επέκταση της μαιευτικής) και την κάλυψη των αναγκών των παιδιών της πόλης της Κοζάνης αλλά και των Σερβίων- Βελβεντού-Βοίου κ.λ.π
  • Άμεση κάλυψη με μόνιμους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, μόνιμου νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας της πόλης της Κοζάνης.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτονται όλες οι βασικές ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ειδικευόμενοι Ιατροί Παιδιατρικής Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης - See more at: http://www.kozan.gr/post/230693#sthash.J1Xmah0a.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: