Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ


Ρατσισμός ή φυλετισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία είτε από τον προσδιορισμό του φύλου κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, (ράτσα/ ιταλικά razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός.


Ο ορισμός και μόνο αποκαλύπτει την αντιανθρώπινη φύση του ρατσισμού, την βαρβαρότητα και παραφροσύνη που ασπάζονται οι υποστηρικτές του. 

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. της Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου 2016.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ




Ο ρατσισμός, η απάνθρωπη αυτή μορφή φανατισμού και διακρίσεων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει ο σημερινός άνθρωπος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες, προσβάλλει την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες, με αποτέλεσμα να στερείται η κοινωνία ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ικανό δυναμικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία, ισότιμα για όλους.

Οι εργαζόμενοι των Συλλόγων Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Δυτικής Μακεδονίας είμαστε ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε ρατσιστική διάκριση και βία.

Στις μέρες μας, η χώρα μας βρέθηκε στο προσκήνιο και κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που είναι το προσφυγικό ζήτημα.

Από την πρώτη στιγμή δείξαμε την έμπρακτη συμπαράστασή μας στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των εμπόλεμων καταστάσεων στις χώρες τους, της ανέχειας, της φτώχειας, της περιβαλλοντικής καταστροφής. 

Ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και ο εγκλωβισμός τους σε φραγμένα ευρωπαϊκά σύνορα και τα μέτρα διακριτικής μεταχείρισης, έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση. Απελπισμένες οικογένειες προσφύγων, οι περισσότερες με πολλά μικρά παιδιά, εκλιπαρούν για το δικαίωμα στη ζωή.

Εμείς οι λίγοι και μικροί ενώνουμε τις φωνές μας και καταδικάζουμε τις αποικιακού τύπου επεμβάσεις και τους πολέμους που γεννούν θύματα, χωρίζουν οικογένειες και καταστρέφουν λαούς.

Ενώνουμε τις φωνές μας για ευαισθητοποίηση όλων των λαών σε παγκόσμια κλίμακα πάνω σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του προσφυγικού και την υλική και ηθική βοήθεια στους λαούς που την έχουν ανάγκη.

Δικαιούμαστε στη σημερινή εποχή, έναν κόσμο δικαιότερο, πιο πολιτισμένο, και θα πρέπει γι’ αυτό να εργαστούμε όλοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. 

Με την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης θα μπορέσει να παγιωθεί η ειρήνη, η συνεργασία και η γόνιμη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και να απαλειφθούν τα φαινόμενα ρατσισμού. 

Η αλληλεγγύη των λαών και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι προαπαιτούμενο για την ειρήνη, την ευημερία όλων μας. 

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Κοζάνης, 
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Κοζάνης,
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Εορδαίας, 
Σύλλογος Εργαζομένων Ν. Γρεβενών, 
Σύλλογος Εργαζομένων Ν. Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: