Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Συνάντηση συλλόγων εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Κοζάνης με την βουλευτή κα Βέττα και τον ευρωβουλευτή κ. Αρβανίτη

 Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, οι τρεις πρόεδροι των πρωτοβάθμιων συλλόγων εργαζομένων στους Δήμους της ΠΕ Κοζάνης συναντηθήκαμε στην Πτολεμαίδα με την βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. κα Καλλιόπη Βέττα και τον ευρωβουλευτή κ. Κώστα Αρβανίτη ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή.

Αναταλάθηκαν απόψεις, αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τα τρία σωματεία (Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κοζάνης και Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Εορδαίας) παραδώσαμε στον κ. Αρβανίτη και στην κα Βέττα το κάτωθι κείμενο:


Αγαπητή κα. Βέττα

Αγαπητέ κ. Αρβανίτη


Στο πλαίσιο της περιοδείας σας στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, σας μεταφέρουμε κάποια θέματα που απασχολούν τα μέλη μας και άπτονται επί των τομέων στους οποίους συμμετέχετε:

Στο πλαίσιο της «βίαιης απολιγνιτοποίησης»

-Διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης ή χρήση άλλου καυσίμου σε κόστος που να μην επιβαρύνει τους κατοίκους της περιοχής επιπλέον των τιμών που ίσχυαν  τον χειμώνα 2020-2021.

-Σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη με πλήρη εγκατάλειψη του εξωφρενικού σχεδίου της «βίαιης απολιγνιτοποίησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια!

-Συγκρατημένη και μόνο με πλήρη συμφωνία των τοπικών κοινωνιών ανάπτυξη Βιομηχανικών ΑΠΕ (φωτοβολταικά πάρκα, ανεμογεννήτριες) . Καμία χωροθέτηση πλωτών φωτοβολταικών στις λίμνες και τα ποτάμια.

-Δημιουργία ικανών συνθηκών προώθησης της εγκατάστασης οικιακών ΑΠΕ (φωτοβολταικά σε στέγες οικιών, πολυκατοικιών, αυλών ).

-Εγκατάλειψη κάθε σκέψης και προσπάθειας εγκατάστασης ΧΥΤΑ Αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι Μικροβάλτου (υπάρχει αρνητική απόφαση για την προσπάθεια χωροθέτησης ΧΥΤΑ Αμιάντου του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων και όλων των κοινοτήτων της περιοχής).  Ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ΜΑΒΕ και δημιουργία όρων  αειφόρας ανάπτυξης στην περιοχή βασιζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή  και την ήπια τουριστική εκμετάλλευση.

-Θέσπιση κινήτρων για την αξιοποίηση του πλούσιου γεωργοκτηνοτροφικού αποθέματος της περιοχής, της χρηστής εκμετάλλευσης του πλούσιου υδατικού αποθέματος  (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα), ανάπτυξης ήπιων τουριστικών υποδομών με στόχο την επανάκτηση του εισοδήματος και την διατήρηση και προσέλκυση πληθυσμού στην περιοχή, ειδικά νέων ηλικιών.

-Στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του μόνου φορέα που μπορεί να προσελκύσει νέους επιστήμονες στην περιοχή μας.

-Άμεση λύση στο θέμα της χωροθέτησης των λατομείων Μαρμάρων Τρανοβάλτου.

-Αποκατάσταση και στήριξη της περιοχής Βοίου με το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο με τα διάσημα γεφύρια.

- Κατάργηση των διοδίων στην Σιάτιστα. Η Περιφέρεια Κοζάνης της υψηλής ανεργίας και αποβιομηχανοποίησης (άνω του 60% αναμένεται να μειωθεί το ΑΕΠ της περιοχής λόγω «βίαιης απολιγνιτοποίησης») διαθέτει δύο σταθμούς διοδίων στα όριά της.

-Ενίσχυση και στήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής και των ποιοτικών προϊόντων της  (ροδάκινα, κρόκος, φακές, αρωματικά φυτά κλπ).

-Άμεση επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου και σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης –Πτολεμαΐδας -Γρεβενών με το δίκτυο.

 

Στον τομέα της εργασίας:

-Άμεση αύξηση κατώτερου μισθού και στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

-Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα στους δημοσίους υπαλλήλους αναγνωρίζεται μόνο υπηρεσιακά/ βαθμολογικά από το 2016.

-Άμεση απόδοση της «παγωμένης» μισθολογικά διετίας 2016-2017.

-Άμεση επαναφορά  επιδομάτων και δώρων.

-Άμεση επικαιροποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας όλων των φορέων και ΑΜΕΣΗ προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ευθύνης  ώστε να τελειώσει οριστικά το καθεστώς της «αναπλήρωσης» μέσω «προσωρινών» τοποθετήσεων με εντολές Δημάρχων, γεγονός  που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της χρηστής δημόσιας διοίκησης.

-Άμεση απόδοση σε όλους του εργαζόμενους του δημοσίου τομέα του επιδόματος προβληματικής περιοχής καθώς αυτή τη στιγμή εξαιρούνται οι εργαζόμενοι των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

 

Στον τομέα του Κράτους Δικαίου και Δημόσιας Διοίκησης

-Ενδυνάμωση δημό
σιου συστήματος Υγείας , Παιδείας , Ενέργειας και παροχή των δημόσιων αγαθών σε δημόσια ιδιοκτησία και  δημιουργία ισχυρής επιχείρησης μεταφορών δημοσίου δικαίου.

-Διατήρηση και ενίσχυση των θεσμών διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Δημιουργία πλαισίου αντικειμενικής Αξιολόγησης (υποστηρικτικής, υποκινητικής  και όχι τιμωρητικής κατεύθυνσης).

-Προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού για άμεση κάλυψη κενών στην Υγεία, Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση.


-Εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών μέσω ΣΔΙΤ ή αναθέσων σε εργολάβους.

-Θεσμοθέτηση συμμετοχής των εργαζομένων στα όργανα Διοίκησης των Ο.Τ.Α.

-Διατήρηση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Να καταργηθούν οι υπερεξουσίες  που δόθηκαν πρόσφατα από τη κυβέρνηση της ΝΔ στην Οικονομική Επιτροπή και  στον Δήμαρχο (άρθρο 178  «αναπτυξιακού νόμου») .

-Αντικειμενικότητα και διαφάνεια στις διαδικασίες κινητικότητας. Ισότητα συμμετοχής όλων των υπαλλήλων καθώς αυτή τη στιγμή αποκλείονται ουσιαστικά οι υπάλληλοι των δήμων που διασπάστηκαν με τον «Καλλικράτη».

-Περιορισμός ορίων Απευθείας Αναθέσων.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: