Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Συντάξεις: Κόλπο γκρόσο με επικουρικές και όρια ηλικίας – Εκτός νομοθετικής ρύθμισης η κατάργηση δύο επίμαχων διατάξεων

Επαναφορά των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις με μονομερή απόφαση της Διοίκησης του ΕΤΕΑ και αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πέραν και του 67ου έτους, κρύβουν δύο διατάξεις-φωτιά που απέφυγε να αγγίξει η κυβέρνηση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει για την αναστολή της ρήτρας νέων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Επανασχεδιασμός
Η μεν πρώτη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 47 του νόμου 4052/12 και προβλέπει την κατάρτιση νέου κανονισμού ασφάλισης και παροχών που θα διέπει όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Μάλιστα, ο εν λόγω κανονισμός, τον οποίο λέει ότι θα επανασχεδιάσει η νέα Διοίκηση του Ταμείου αντικαθιστώντας το κείμενο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη χωρίς να εφαρμοστεί, θα γίνει κατόπιν αναλογιστικής μελέτης, δηλαδή με κριτήρια βιωσιμότητας και διατήρησης μηδενικού ελλείμματος!
Με το νέο κανονισμό ασφάλισης και παροχών, το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, και μάλιστα θα μπορούν να μειώνονται οι παροχές του ΕΤΕΑ χωρίς υπουργικές αποφάσεις, αλλά μόνο με τις αποφάσεις της ίδιας του της Διοίκησης.
Ηδη ο κανονισμός παροχών που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη Διοίκηση του Ταμείου προέβλεπε την καθήλωση των νέων επικουρικών συντάξεων στο 20% των συντάξιμων αποδοχών τόσο για τους μετά το 1993 (όπως άλλωστε ισχύει με το ν. 2084/92), αλλά και για τους πριν από το 1993 ασφαλισμένους, που παίρνουν μεγαλύτερο ποσοστό και ποσό σύνταξης. Η προσαρμογή αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ώστε όσες εξακολουθούν να είναι πάνω από το 20% να περιοριστούν αυστηρά στο 20% και στο ποσοστό αυτό να υπολογιστούν οι περικοπές του Μνημονίου.

Παραμένει το -5,2%
Την ίδια στιγμή όμως που το υπουργείο Εργασίας λέει (υπό την αίρεση της τρόικας) ότι θα παγώσει τις νέες μειώσεις στις επικουρικές, αποκαλύπτεται με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος ότι όλες οι νέες συντάξεις που θα βγαίνουν από το ΕΤΕΑ θα έχουν τη μείωση του 5,2% που επιβλήθηκε με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση!
Στην πράξη, όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από το 2015 θα έχουν, πέραν των μνημονιακών περικοπών, τη μείωση λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που προβλέπει το άρθρο 42 του νόμου 4052/12! Στην ουσία, η ρήτρα μείωσης μπορεί να παγώσει μέχρι νεωτέρας, αλλά η περικοπή του 5,2% θα είναι μόνιμη σε όλες τις νέες συντάξεις του ΕΤΕΑ.
Στο ΕΤΕΑ είναι αυτή τη στιγμή σε αναμονή για σύνταξη 67.264 ασφαλισμένοι με αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το 2013 και το 2014. Η μέση κατώτερη σύνταξη είναι 133,09 ευρώ ενώ η ανώτερη είναι 525,81 ευρώ μετά και τις περικοπές που έγιναν.
Με βάση το προσδόκιμο
Η δεύτερη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 11 του νόμου 3863/10 και προβλέπει την αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πέραν του 67ου έτους, από το 2021. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας θα γίνει με βάση το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού της χώρας για τη δεκαετία 2010 έως και 2020.
Στην πράξη, ακόμη και μετά την κατάργηση των χαμηλών ορίων ηλικίας και των πρόωρων συντάξεων, που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές στις 20 Φεβρουαρίου, τα όρια ηλικίας θα «ξανααυξηθούν» το 2021, καθώς το επίμαχο άρθρο του ν. 3863/10 παραμένει εν ισχύι και ούτε αναστέλλεται ούτε καταργείται από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ότι θα παγώσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης!
Πέραν αυτών, στο ίδιο άρθρο (11) κρύβεται και άλλη μια διάταξη που «παγώνει» εις το διηνεκές τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί σταδιακής αποκατάστασης των συντάξεων. Η εν λόγω διάταξη αναφέρει ότι από το 2009 ως και το 2060, το ύψος των δαπανών για τις συντάξεις τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα μπορεί να αυξηθεί πέραν του 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Ούτε αυτή η διάταξη περιλαμβάνεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που σχεδιάζει να «αναστείλει» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/sintaxeis-kolpo-gkroso-me-epikourikes-kai-oria-ilikias-ektos-nomothetikis-rithmisis-i-katargisi-dio-epimaxon-diataxeon 

Δεν υπάρχουν σχόλια: