Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων

Υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, αφού προηγήθηκε μία θυελλώδης συζήτηση με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και τον άγριο ξυλοδαρμό που είχε προηγηθεί από χρυσαυγίτες εναντίον του Γιώργου Κουμουτσάκου στο Σύνταγμα, όπως κατήγγειλε ο ίδιος στο newpost.
Επί της αρχής υπερψήφισαν 153 βουλευτές και καταψήφισαν 118. «Παρών» δήλωσαν 9 βουλευτές.
Επί των άρθρων και συγκεκριμένα το 53 που αφορούσε την παροχή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής καταγράφηκαν διαφοροποιήσεις. Παρότι υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, καταψηφίστηκε από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, και την Άννα Βαγενά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφοροποιήθηκε επίσης από τη ΝΔ η Σοφία Βούλτεψη που καταψήφισε και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού και βουλευτής των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά που υπερψήφισε.
Ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη, στα άρθρα 21, 31, 35, 39, 42, 43, 44, 51, 53.
Ειδικότερα:
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε όλα τα άρθρα. Διαφοροποιήθηκε η βουλευτής Άννα Βαγενά, η οποία καταψήφισε το άρθρο 53 με το οποίο παρέχεται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53 το οποίο υπερψήφισε. Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη καταψήφισε όλα τα άρθρα, διαφοροποιούμενη επί του άρθρου 53 (με το οποίο παρέχεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) που το ψήφισε το κόμμα της.
  • Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 35 και 39.
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από το 39, το 44 και το 53, τα οποία υπερψήφισε.
  • Το Ποτάμι καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 31, 39, 44 και 53.
  • Το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά υπερψήφισε το 39, το 43 και το 53 και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 31, 42, 44.
  • Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 35, 39 και 53, στα οποία έδωσε την έγκρισή της.
  • Επίσης, ψηφίστηκαν οι τροπολογίες, οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

Θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή

Σημειώνεται πως κατά την τοποθέτησή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά , τάχθηκε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και υπέρ της επαναφοράς στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου ορίου των τραπεζικών λογαριασμών.
Στηρίξαμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά τώρα πρέπει να συνεχίσετε μόνοι σας, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, με αφορμή τόσο την επίθεση στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, όσο και τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων.
Ο κ. Κουμουτσάκος έδειξε τον υπουργό ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης.
Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης, αφού καταδίκασε την επίθεση κατά του κ. Κουμουτσάκου επεσήμανε ότι το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται «με τρόπο αποκρουστικό, είναι μία απειλή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών» και πρόσθεσε:
Το ζήσαμε με την παραχάραξη της δικής μου άποψης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ως υπουργός υλοποιώ την επίσημη θέση της κυβέρνησης, απάντησα πως τιμώ τα θύματα, τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο. Είναι φτωχό και περιττό να συζητούμε γύρω από αυτό το ζήτημα.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με αφορμή τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίοιες δεν ψηφίστηκαν στο πρώτο πακέτο, και θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Λίγο πριν την ψηφοφορία, αποσύρθηκε από τον αρμόδιο υπουργό η τροπολογία για αυθαίρετα στα δάση.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, καθώς αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο diesel από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, με το μέτρο να ισχύει αναδρομικά από την 1-10-2015 έως 30-09-2016.
Επιπλέον,  περιέχει συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για το Δημόσιο και συγκεκριμένα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ρυθμίσεις για την Ενέργεια, αλλαγές στο σύστημα πανελληνίων εξετάσεων, καθώς και την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, όπως είχε εξαγγείλει από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Με άλλη διάταξη μεταφέρονται 4020 υποθέσεις, από τις 3500 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, από το ΣΔΟΕ στην αρμοδιότητα της ΓΓΔΕ. Πρόκειται για υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον οι οποίοες είχαν απασχολήσει το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, ανοίγουν 500 οργανικές θέσεις στη γενική γραμματεία, οι οποίες «κόβονται» από το ΣΔΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: