Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΞΗΛΩΝΕΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (N.2738/1999) ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟΥΣ.



Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2017
Αριθμ. Πρωτ.: 1041



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εκπρόθεσμη τροπολογία στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Δια Βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις», οι Υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 'Έφη Αχτσιόγλου και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη «ξηλώνουν» την δομή των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και παρέχουν την δυνατότητα προσχώρησης σε ήδη συναφθείσες Ειδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.), που έχουν καταρτισθεί βάσει των διατάξεων του Ν.2738/1999 και αφορούν στους μονίμους υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. και σε οργανώσεις που εντάσσονται συνδικαλιστικά στον Ιδιωτικό Τομέα.
Παραγνωρίζοντας πλήρως το Σύνταγμα και τον Ν.1264/1982, που προβλέπει και επιβάλλει την συνδικαλιστική οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων και των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ως αυτοτελή και απολύτως διακριτή από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Ιδιωτικού Τομέα, παραγνωρίζοντας τις προβλέψεις του ίδιου του εκτελεστικού του άρθρου 22, παρ.3 του Συντάγματος Νόμου για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α., τα συναρμόδια Υπουργεία, κάνουν κυριολεκτικά δώρο στην Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α. την μόλις πριν από λίγους μήνες υπογραφείσα Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Κι αυτό παρά το γεγονός, ότι η λειτουργία της εν λόγω Οργάνωσης δεν συνάδει προς το άρθρο 30 του Ν.1264/1982, αφού είναι μέλος της Γ.Σ.Ε.Ε. και αποτελεί ξεκάθαρα ηθελημένα ή αθέλητα μηχανισμό απεργοσπασίας, καθώς δεν μπορεί να συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενώ δεν έχει ικανότητα διαπραγμάτευσης και σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), αφού δεν είναι αντιπροσωπευτική οργάνωση των υπαλλήλων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
Η πρόθεση των τριών (3) Υπουργών να ευνοήσουν την εν λόγω οργάνωση προκύπτει ξεκάθαρα, εάν ανατρέξει κανείς σε εξώδικες δηλώσεις, που έχουμε εγκαίρως κοινοποιήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τις οποίες εκθέταμε στους αρμοδίους, ότι η υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) με την Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α., θα ήταν ευθέως παράνομη και τους καλούσαμε με πλήρη νομική τεκμηρίωση να απέχουν από μία τέτοια ενέργεια.
Και βέβαια, όταν κάτι είναι παράνομο κατά την αντίληψη της κυβέρνησης αρκεί κανείς να αλλάξει τον Νόμο για να πετύχει, αυτό, που επιθυμεί και στην συγκεκριμένη περίπτωση να κάνει δώρο μια έτοιμη, υπογεγραμμένη Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.), την σύναψη της οποίας οι εργαζόμενοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχουν κυριολεκτικά επιβάλλει στο Υπουργείο με τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, ασκώντας όλα τα συλλογικά μέσα, που τους παρέχει ο Νόμος, σε μία οργάνωση, που αν και ευαγγελίζεται, ότι εκπροσωπεί υπαλλήλους Ο.Τ.Α. στην πραγματικότητα δεν μπορεί βάσει του Ν.1264/1982 να εκπροσωπεί μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α., αφού ανήκει στην Γ.Σ.Ε.Ε.
Δυστυχώς, όμως, οι Υπουργοί της κυβέρνησης, που τόσο διακαώς επιδιώκουν να ευνοήσουν επιλεκτικά κάποιες οργανώσεις, αγνοούν τον ίδιο το Νόμο και την δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, προσβάλλοντας δεκαετίες συνδικαλιστικών αγώνων και την ίδια την ιστορική διαδρομή του συνδικαλιστικού κινήματος του Δημοσίου, επιδιώκοντας μέσω της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού να διασπάσουν και να υποτάξουν το συνδικαλιστικό κίνημα στις δικές τους επιδιώξεις, που έρχονται ευθέως σε αντίθεση προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί σε άμεση απόσυρση της τροπολογίας, που έχει καταθέσει, και να συνειδητοποιήσει επιτέλους τον ρόλο της, ως εγγυητής της νομιμότητας. Καλούμε τα κόμματα να απέχουν από την ψήφιση της ως άνω τροπολογίας, που παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 30 του Ν.1264/1982.
Οι εργαζόμενοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παραμένουν ενωμένοι, σε ένα ενιαίο και αρραγές μέτωπο, κόντρα στις βουλήσεις και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των πρόθυμων συνεργών της.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: