Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ψηφιακή η αξιολόγηση υπαλλήλων

ΠΗΓΗ

Εκκίνηση στην ηλεκτρονική αξιολόγηση υπαλλήλων δίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή, όμως, πιθανή θεωρείται μια επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής από πλευράς ΑΔΕΔΥ, καθώς μέλη του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων, λαμβάνοντας τη χθεσινή επιστολή-απάντηση της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη, βλέπουν «ναυάγιο» στον διάλογο που έχει ανοίξει μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεραίνοντας ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να αποσύρει τη διάταξη που αποκλείει από τις κρίσεις όσους προϊστάμενους-αξιολογητές απείχαν από την περσινή αξιολόγηση.
Ολα αυτά τη στιγμή που το αρμόδιο για τη Δημόσια Διοίκηση υπουργείο δηλώνει προετοιμασμένο σε κάθε επίπεδο να αξιοποιήσει το «εργαλείο» της ηλεκτρονικής αξιολόγησης. Η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα είναι έτοιμη και αναμένεται να εμφανιστεί σύντομα στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου, ενώ άμεσα -ενδεχομένως και σήμερα- θα σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος στις διευθύνσεις Προσωπικού, επί της επικαιροποιημένης διαδικασίας.
Δεν επέρχεται καμία ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων, παρά μόνο ψηφιοποιείται η διαδικασία, με αποτέλεσμα, όπως εξηγούν υπουργικοί κύκλοι, την:
● Επιτάχυνσή της,
● Απαλλαγή από τη «χαρτούρα» και τη μείωση της γραφειοκρατίας,
● Εξοικονόμηση εργατοωρών,
● Διαφάνεια, καθώς κάθε υπάλληλος θα έχει άμεση πρόσβαση στις εκθέσεις που τον αφορούν (για την αξιολόγηση αλλά και την αυτοαξιολόγησή του).
Στόχος, βέβαια, είναι επίσης να αποτραπούν φαινόμενα όπως αυτά του περασμένου καλοκαιριού, οπότε η αποχή που κατεγράφη αρχικά ήταν μαζική.
Το υπουργείο θα έχει πλήρη εικόνα της συμμετοχής στην αξιολόγηση και είναι προφανές ότι το «μικροσκόπιο» θα εστιάσει κυρίως στους προϊσταμένους-αξιολογητές, οι οποίοι «έχουν υποχρέωση να διενεργούν την αξιολόγηση των προϊσταμένων τους», αναφέρει παράγραφος-προσθήκη στον νόμο μέσω της τροπολογίας.
Με την κατάθεσή της το υπουργείο στέλνει σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι θα ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στο συγκεκριμένο προαπαιτούμενο.
Η ηλεκτρονική αξιολόγηση αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία. Νεότερη υπουργική απόφαση προβλέπεται να καθορίσει το χρονικό διάστημα της αξιολογικής περιόδου 2017. Λίγες ώρες πριν εισηγηθεί την τροπολογία στην επιτροπή της Βουλής, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έστειλε την προαναφερθείσα επιστολή στην ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίμονο αίτημα της ΑΔΕΔΥ είναι η απόσυρση της «απεργοσπαστικής» -όπως τη χαρακτηρίζει- διάταξης που αποκλείει από τις κρίσεις όσους αξιολογητές απείχαν από την αξιολόγηση.
Για το θέμα αυτό «η άποψη του υπουργείου είναι ξεκάθαρη: με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες αξιολόγησης, ρυθμίσεις όπως αυτή καθίστανται άνευ αντικειμένου», επανέλαβε, όπως και σε παλαιότερη επιστολή της προς την ΑΔΕΔΥ, η κ. Γεροβασίλη.
Ωστόσο, συνδικαλιστικές πηγές από πλευράς ΑΔΕΔΥ κάνουν λόγο για μια «απογοητευτική απάντηση» από την υπουργό.
«Φαίνεται να μην υπάρχει διάθεση απόσυρσης της απεργοσπαστικής διάταξης. Αυτό υπονομεύει όλη τη διαδικασία του διαλόγου. Μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη είναι πολύ πιθανό μεγάλος αριθμός εργαζομένων με θέσεις ευθύνης που συμμετείχαν στην απεργία να αποκλειστούν από τις κρίσεις», σχολιάζουν, συμπληρώνοντας: «Και σε υπόλοιπα ζητήματα που θέτει η ΑΔΕΔΥ δεν δεσμεύεται η υπουργός με άμεσο χρονοδιάγραμμα προς την επίλυσή τους».
Σύμφωνα με τις πρώτες συνδικαλιστικές εκτιμήσεις, «εφόσον δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για την απόσυρση της διάταξης, δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών και πλέον, με ευθύνη του υπουργείου, είναι πολύ πιθανή η επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης».
Στην επιστολή της η κ. Γεροβασίλη τονίζει την αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο διάλογος «για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων». Ζητά την εμπιστοσύνη της ΑΔΕΔΥ:
«Η σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη –με βάση τις επιλογές και πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης– καχυποψία που προϋπήρχε από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος έναντι του νέου συστήματος αξιολόγησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σήμερα, με δεδομένα το νομοθετικό έργο αλλά και τη συνολική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Το Μνημόνιο τελειώνει και οι πρώτοι που θα ανασάνουν από την απαλλαγή από τα περιοριστικά πλαίσια θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι», υποστηρίζουν υπουργικοί κύκλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: