Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. πήρε προσωρινή άδεια διάθεσης αμιάντου

(Στη συνέντευξη αναφέρεται ρητά ότι σκοπός ήταν η απόθεση 15.000 τόννων  αμιάντου στο Ζιδάνι -πρώην ΜΑΒΕ. Όταν βέβαια ρωτάγαμε τους υποψήφιους δημάρχους ποια είναι η γνώμη τους για την απόθεση αμιάντου στην ΜΑΒΕ, όλοι έλεγαν "δεν θα περάσει είμαστε αντίθετοι". Αποδεικνύεται ότι ήταν βαθιά νυχτωμένοι.)


Ο Δημοσθένης Μαυρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos,το οποίο εκπέμπει στα ερτζιανά μέσα από τη συχνότητα του West Radio για την προσωρινή άδειας διάθεσης αμιάντου που πήρε η ΔΙΑ.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε..
Όταν η ΔΙΑΔΥΜΑ αγόρασε τα 800 στρέμματα από τη ΔΕΗ το 2016 για να κατασκευάσει το ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων , υποχρεώθηκε να δεχθεί προς ταφή  15.000 τόνους αμιάντου  σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους. «Τότε θα τα πηγαίναμε στο ΧΥΤΑ αμιάντου της περιφέρειας που θα έκανε  στο Ζιδάνι. Το έργο είχε καθυστερήσει, η ΔΕΗ είχε βγάλει τόνους αμιάντου» ,ανέφερε ο κ. Μαυρίδης τονίζοντας τη  δυσάρεστη  θέση που βρέθηκε η εταιρία να τα εξάγουν  στη Γερμανία .Μιλάμε για μια ποσότητα 200,300  -500 τόνων , οι οποίοι  θα επιβάρυναν  όπως ανάφερε τους δήμους, τους πολίτες και φυσικά την επιχείρηση όταν κάθε τόνος κοστίζει 500 ευρώ μέχρι να φτάσει στην Γερμανία.


Η προσωρινή διάθεση του αμιάντου στο χώρο του ΧΥΤΑ δόθηκε . «Είναι σύννομο όλο αυτό , καλύπτεται η διαδικασία από περιβαλλοντικούς όρους. Έγινε διαχωρισμός του ΧΥΤΑ με υδραυλικό διαχειριστή για να δέχεται τον αμίαντο χωρίς ζήτημα και μπορούμε  να τα διαθέτουμε τουλάχιστον για ένα χρόνο» τόνισε ο κ. Μαυρίδης. Ο χώρος Διαχείρισης Βιομηχανιών Αποβλήτων είναι πια αδειοδοτημένος και μπορεί να δέχεται  τον αμίαντο. «Όλο αυτό έγινε για να μην πληρώνουμε λεφτά να τα μεταφέρουμε στη Γερμανία. Και να τα διαθέτουμε με ελάχιστο κόστος στο ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ» τόνισε ο κ. Μαυρίδης. 
Η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει την τεχνογνωσία και την  πιστοποίηση για διάθεση, διαχείριση και μεταφορά αμιάντου και επικίνδυνων αποβλήτων. «Αν βρίσκεται αμίαντος μακριά μπορούμε να τον μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ. Ο αμίαντος είναι επικίνδυνο απόβλητο, όταν διαχέεται, διασπάται.»Η  διαδικασία έγινε με ιδίους  πόρους της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., η ίδια έκανε την μελέτη και την εκτέλεση. 


Σε ερώτηση για το αν  ο προσωρινός αυτός ΧΥΤΑ αύριο μπορεί να δεχθεί αμίαντο από όλη την χώρα απάντησε: «Κάποια στιγμή πρέπει κι εμείς ως φορέας και η Περιφέρεια να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων .Τα επικίνδυνα απόβλητα είναι γύρω μας , είναι δίπλα μας, διαχέονται και μολύνουν το περιβάλλον. Θα πρέπει να δούμε το θέμα κατάματα, ένα θέμα που ταλανίζει την περιοχή μας και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να τα διαχειριστούμε».
«Την επόμενη βδομάδα θα μπορούμε να μεταφέρουμε τον αμίαντο της ΔΕΗ στο ΧΥΤΑ» συνέχισε μιλώντας για το τεράστιο πρόγραμμα ανακύκλωσης στα σχολεία. «Πέρυσι εκπαιδεύσαμε 15.000 παιδιά, φέτος πήραμε από το Υπουργείο την άδεια και θα πάμε Γρεβενά, Καστοριά, Νεστόριο και Πρέσπες σε  5.000-6.000 παιδιά χωρίς να επιβαρύνουν κανέναν εκμεταλλευόμενοι δύο ευρωπαϊκά προγράμματα. Η ΔΙΑΔΥΜΑ υλοποιεί αυτή τη στιγμή έξι ευρωπαϊκά προγράμματα ,ένα τεράστιο έσοδο για την εταιρία,   απασχολεί έως και 10 άτομα για αυτά ,τα οποία πληρώνονται μέσα από τα προγράμματα  και διαθέτει 220 άτομα προσωπικό .
Ιωάννα Παπαδημητρίου

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: