Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ                     ΑΘΗΝΑ 16-6-2020
e-ΕΦΚΑ                                                            Αρ. πρωτ. 121652/Σ.35225
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση     : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18                                          ΠΡΟΣ: Ανταποκριτές ΕΦΚΑ-π.ΟΓΑ
104 32 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: 210 5285535 – 210 5285662
210 5285541 – 210 5285610
Fax                      210 5228857


ΘΕΜΑ: Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους, Αγρότες».

Α. Με τις διατάξεις των άρθρων 23-30 του ν. 4611/2019 θεσπίστηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (ΑΑΕ), με το οποίο ενιαιοποιούνται αντίστοιχες διατάξεις,καθορίζονται οι πράξεις και συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται η  προσκόμισή του, οι απαλλαγές-εξαιρέσεις, οι προϋποθέσεις χορήγησής του, το περιεχόμενο και η διάρκεια ισχύος του.

Με τις διατάξεις της αριθ. 15435/913/16.4.2020 Υπουργικής Απόφασης, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του ανωτέρω νόμου, ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν την υλοποίηση των σχετικών διατάξεων περί έκδοσης του ΑΑΕ του e-ΕΦΚΑ.

Με τις διατάξεις του ν. 4670/28-2-2020 «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 28 προβλέπεται ότι «Oι παντός τύπου, προβεβαιώσεις, βεβαιώσεις, αποσπάσματα λογαριασμών ασφάλισης, ενημερωτικά σημειώματα, καθώς και το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας που χορηγεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) και τα παντός τύπου απογραφικά δελτία που παραλαμβάνει ο Ε.Φ.Κ.Α. χορηγούνται και παραλαμβάνονται και μέσω του διαδικτύου κατόπιν πιστοποιημένης πρόσβασης των ενδιαφερομένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.».

Με την αρ. Οικ. 17535/Δ1.6002/6.5.2020 (ΦΕΚ Β’ 1754/7.5.2020) κοινή Απόφαση των Υπουργών Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Επικρατείας, κατ’ εξουσιοδότηση της ως άνω διάταξης, ορίστηκαν, κατά περίπτωση, ο χρόνος έναρξης ηλεκτρονικής χορήγησης/υποβολής, το περιεχόμενο

και ο τρόπος ψηφιακού μετασχηματισμού μεταξύ άλλων και του ΑΑΕ, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ηλεκτρονική χορήγηση ή υποβολή.

Στα πλαίσια εφαρμογής των ανωτέρω σχετικών διατάξεων και Υπουργικών Αποφάσεων, έχει ήδη δοθεί σε παραγωγική λειτουργία η διαδικτυακή υπηρεσία έκδοσης ΑΑΕ Μη Μισθωτών (Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων, Αγροτών) στον ιστότοπο του e- ΕΦΚΑ.

Β. Διαδικασία λήψης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας.
Για την υπηρεσία λήψης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας δημιουργήθηκε νέα επιλογή στον Ατομικό Λογαριασμό Μη Μισθωτού ασφαλισμένου, που τηρείται στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, στην περιοχή Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης -> Βεβαιώσεις e-ΕΦΚΑ -> Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας.

Για την πρόσβαση στην Υπηρεσία και την λήψη του ΑΑΕ ακολουθούνται τα πιο κάτω βήματα:

1.      Είσοδος στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr.
2.      Επιλογή στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ της υπηρεσίας     --> Αποδεικτικό       Ασφαλιστικής                                   Ενημερότητας           (Ελεύθεροι           Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες).
3.      Σύνδεση με τη χρήση κωδικών (taxisnet) και αυθεντικοποίηση του χρήστη.
4.      Καταχώρηση του ΑΜΚΑ.
5.      Έλεγχος και επιβεβαίωση από τον αιτούντα των προσωπικών του στοιχείων, όπως εμφανίζονται στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ.
6.      Καταχώρηση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
7.      Επιλογή του σκοπού για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας (από λίστα).
8.      Ανάρτηση του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ασκούμενης ατομικής  δραστηριότητας, σύμφωνα με πρόσφατα επικαιροποιημένα στοιχεία που αντλούνται από την  ΑΑΔΕ.
Σε περιπτώσεις μη υποχρέωσης έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ (πχ αγροτική δραστηριότητα) ή με ασφαλιστέα ιδιότητα που προκύπτει από συμμετοχή ή σχέση με νομικό πρόσωπο (πχ μέλος ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, διαχειριστής ΙΚΕ) αντί του ΚΑΔ, εμφανίζεται το λεκτικό «Άλλη ασφαλιστέα δραστηριότητα (Αγροτική δραστηριότητα, Συμμετοχή/σχέση με Νομικό πρόσωπο)».
9.     Υποβολή αίτησης για την χορήγηση του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας.
10.   Εμφάνιση του Αποδεικτικού ή
11.   Εμφάνιση ενημερωτικού σημειώματος με τα αποτελέσματα των ελέγχων, εάν δεν πληρούνται

οι προϋποθέσεις χορήγησής του.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος ή τακτοποίηση οφειλών για την έκδοση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας εκδίδεται σχετικό Ενημερωτικό Σημείωμα.

Επισημαίνεται ότι το μόνο Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας που γίνεται δεκτό πλέον είναι αυτό που εκδίδεται από τη διαδικτυακή υπηρεσία ή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Γ. Η Υπηρεσία θα επεκταθεί σύντομα και θα είναι διαθέσιμη και σε πιστοποιημένους χρήστες Φορέων και Υπηρεσιών, όπως:
1.            Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).
2.            Δημόσιες Υπηρεσίες και υπηρεσίες φορέων Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίες
διενεργούν πράξεις για τις οποίες απαιτείται προσκόμιση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας ή Βεβαιώσεων Οφειλής.
3.            Συμβολαιογράφους που συντάσσουν πράξεις μεταβίβασης ακινήτων λόγω πώλησης, γονικής παροχής, δωρεάς ή σύστασης εμπράγματος δικαιώματος.
4.            Τράπεζες ή Πιστωτικά Ιδρύματα που συνάπτουν ή ανανεώνουν συμβάσεις δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων.

Παρακαλούμε να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι Αγρότες που προσέρχονται στην Υπηρεσία σας για την νέα διαδικασία έκδοσης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας μέσω του ιστότοπου e- ΕΦΚΑ.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Ι. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ


Ακριβές αντίγραφο
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΑΛ. ΚΑΠΡΑΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: