Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

10+1 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

10+1 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

1.       Την λήψη άμεσων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Προληπτικές εξετάσεις και διενέργεια υποχρεωτικά μοριακού τεστ για τον κορωνοϊό (COVID-19) για το σύνολο του προσωπικού. Ενίσχυση των καθημερινών προγραμμάτων καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων. Άμεση ένταξη των εργαζομένων πρώτης γραμμής των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού στον προγραμματισμό των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό.

2.       Αναβολή των αρχαιρεσιών για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. Μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και να καταστεί δυνατή η δια ζώσης διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, να παραταθεί η θητεία των αιρετών Μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και Πειθαρχικών Συμβουλίων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη  λειτουργία τους. Είμαστε αντίθετη σε κάθε προσπάθεια επιβολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια καθώς θα οδηγήσει σε απαξίωση τον κορυφαίο θεσμό εκπροσώπησης των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια.

3.       Η τηλεργασία στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού να μην αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και μετά την λήξη των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

4.       Κατάργηση του Νομοθετικού πλαισίου (άρθρο 178 του Ν.4635/2019, άρθρο 117 του Ν.4674/2020 και άρθρο 40 του Ν.4735/2020) που δίνει το δικαίωμα στους Δήμους μέσω των Οικονομικών Επιτροπών (Ο.Ε.) να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες  των Ο.Τ.Α. και να εκχωρούν τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό σε ιδιώτες.

5.       Καμία κατάργηση ή περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας από τους σημερινούς δικαιούχους. Επέκταση του επιδόματος και υπαγωγή στο καθεστώς ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) και άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων λόγω της φύσης της εργασίας τους. Οι συνεχείς παρατάσεις στην καταβολή του αποτελούν εμπαιγμό για τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

6.       Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την αντιμετώπιση των τεραστίων ελλείψεων και της ερήμωσης που παρατηρούνται σε πολλές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. λόγω της απαγόρευσης αλλά και εφαρμογής της κινητικότητας. Αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων και των Συμπράξεων Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Απελευθέρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και Δομές των Δήμων. Προστασία των εργαζομένων ΑΜΕΑ.

7.       Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. Η αξιολόγηση να έχει μοναδικό στόχο την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Όχι σε συγκριτική-τιμωρητική αξιολόγηση που στόχο έχει την συρρίκνωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της. Άμεση ενεργοποίηση της κοινής Επιτροπής του Ν.4369/2016 (Υπουργική Απόφαση υπ΄ αριθμ.: 22480/8-6-2016) όπου με συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και της Κ.Ε.Δ.Ε. θα αποφασιζόταν μια διαδικασία αξιολόγησης προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8.       Υπογραφή ΑΜΕΣΑ Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου και Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) για το προσωπικό Δημοσίου Δικαίου των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. Προστασία και αναβάθμιση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Θεσμική κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και Ειδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) που υπογράφει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

9.       Αποτροπή με κάθε τρόπο της προσπάθειας εκχώρησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ι.Τ., Φο.Δ.Σ.Α. ως Α.Ε.)  σε ιδιώτες και επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους Ο.Τ.Α. Συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.). Μετατροπή όλων των Φο.Δ.Σ.Α. σε Ν.Π.Δ.Δ. συμπεριλαμβανομένων και όσων λειτουργούν υπό τη μορφή Α.Ε. και να επαναφερθεί το άρθρο 104 του Ν.3852/2010, καθώς είναι αναγκαία η ενιαία πολιτική διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

10.  Τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζόμενων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. Τροποποίηση του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων (Ν.3850/2010) στους χώρους εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής του άρθρου 97 του Ν.4483/2017 που είχε συγκροτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και συμμετείχε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και η Κ.Ε.Δ.Ε. Την αυστηρή τήρηση της ισχύουσας Νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων μετά και τα συνεχή θανατηφόρα Εργατικά Ατυχήματα. Άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αρνούνται συστηματικά να εφαρμόσουν. Αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού των Δήμων που μέσω της απαξίωσής του αποτελεί σημαντικό παράγοντα επικινδυνότητας για εργαζόμενους και πολίτες.

11.  Την καθιέρωση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ουσιαστικού διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: